Zapečena pita od kukuruznog brašna i povrća: Podseća na carsku, ali je još bogatija

Foto: Shutterstock/Geshas

Ako volite domaću špansku ili carsku pitu (kako god da je vi zovete), onu sočnu kombinaciju kukuruznog brašna, povrća i začina koju često spremamo za doručak, užinu ili večeru - onda će vas ovaj recept obradovati!

U pitanju je jelo koje mnogo podseća na našu klasičnu carsku pitu, ali je dodatno obogaćeno i pečeno na način koji joj daje teksturu i punoću kao iz pekare. Ova varijanta se priprema bez mlečnih proizvoda, jaja i suhomesnatih dodataka, što je čini idealnom za dane posta, kao i za sve one koji praktikuju biljnu ishranu. A najbolje od svega - ukusom i izgledom ne zaostaje ni malo!

Ova zapečena pita je pravo comfort food jelo - topla, mekana, puna povrća i lagano začinjena. Savršena za porodične večere, druženja ili kao bogata užina koju možete poneti na posao. Lako se sprema, još lakše jede, a još i miriše divno dok se peče.

Foto: Shutterstock

Recept za obogaćenu biljnu verziju carske pite

Suvi sastojci:

  • 1 šolja kukuruznog brašna (fino ili srednje mleveno)
  • ½ šolje pšeničnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • Prstohvat bibera
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • ½ kašičice korijandera (po želji)
  • ½ kašičice dimljene paprike (može i obična)

Vlažni sastojci:

  • 1 šolja biljnog jogurta ili pavlake (ili mešavina biljnog mleka i limunovog soka)
  • ⅓ šolje ulja (npr. suncokretovo ili maslinovo)
  • 1 kašika jabukovog sirćeta (ili limunovog soka)
  • ½ šolje vode (po potrebi za teksturu)

Povrće i dodaci:

  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 1 crvena paprika, iseckana na kockice
  • 1 šolja kukuruza (svežeg, iz konzerve ili zamrznutog)
  • 1 manji ljuti feferon, sitno seckan (opciono)
  • Šaka svežeg peršuna, mirođije ili mladog luka, seckano
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 190°C i podmažite četvrtasti pleh srednje veličine ili obložite papirom za pečenje.
  2. U tiganju zagrejte malo ulja i propržite luk i papriku dok ne omekšaju (5-7 minuta). Dodajte kukuruz i ljutu papriku ako koristite, pa kratko propržite još 2 minuta. Sklonite sa vatre.
  3. Pomešajte sve suve sastojke u jednoj posudi.
  4. U drugoj posudi pomešajte sve vlažne sastojke, pa ih dodajte suvim sastojcima. Mešajte dok se sve ne sjedini, ali nemojte predugo.
  5. Dodajte proprženo povrće i seckano začinsko bilje u smesu, pa sve lagano promešajte. Ako je smesa pregusta, dodajte još malo vode.
  6. Sipajte smesu u pripremljeni pleh, ravnomerno je rasporedite i po želji pospite sa malo semena (suncokret, susam).
  7. Pecite 25-30 minuta, ili dok pita ne porumeni i ne bude čvrsta na dodir. Probajte čačkalicom - ako izađe suva, gotovo je.
  8. Ostavite da se prohladi 10 minuta pre sečenja.

Ova pita je zasitna sama po sebi, ali se sjajno slaže sa svežom salatom, jogurtom od kokosa ili uz neko blago kiselo povrće. Ako želite jaču kombinaciju, poslužite je uz paradajz čorbu ili kremastu supu od bundeve.

Kako da je čuvate?

Pita se lepo drži u frižideru do 4 dana u zatvorenoj posudi. Možete je podgrejati u mikrotalasnoj ili rerni, a odlična je i hladna! Takođe, možete je zamrznuti - najbolje u porcijama, pa podgrejati po potrebi.