I hranljiv i zabavan recept: Obrok prepun proteina na humusu u zapečenoj tortilji
Ko kaže da zdrava ishrana treba da bude dosadna? Ne verujem u to, jer znam da uz malo kreativnosti i ljubavi možemo pretvoriti svakodnevne i jednostavne biljne sastojke u jela koja su ne samo hranljiva, već i lagana i izuzetno zabavna. Zato vam danas predstavljamo jednu divnu ideju – šarenu salatu u kombinaciji sa pečenim sočivom servirano preko humusa u pečenoj tortilji, koja izigrava – činiju. U pitanju je jedan razigran obrok, prepun različitih boja i tekstura, ali i osvežavajućih ukusa. Istovremeno, napakovan je i izuzetno hranljivim biljnim namirnicama:
- Humus od leblebija – bogat biljnim proteinima, vlaknima i gvožđem – energetski odlična namirnica koja pomaže i varenju;
- Sočivo – donosi još više biljnih proteina i gvožđa uz dosta minerala i folata, važnih kao podrška našem srcu, ali i mozgu;
- Krastavci su tu za efekat svežine i hrskavosti, a pri tom nam pomažu u hidrataciji organizma i donose dozu važnog K vitamina;
- Svež peršun ovde nije samo garnirung – on dodaje svežinu ukusima, a istovremeno je prepun antioksidanasa i vitamina C, pa pruža podršku prirodnim procesima detoksikacije organizma;
- Semenke suncokreta će nam dati dozu zdravih masti, vitamina E i magnezijuma, odličnog za našu kožu i mišiće;
- Zrna nara – slasna i hrskava, a bogata polifenolima koji se bore protiv upalnih procesa i štite naše srce;
A svi ovi fini sastojci zaokruženi su u današnjem receptu obiljem začina i posluženi u hrskavoj činiji napravljenoj od zapečene tortilje. Tako dobijamo zasitan i preukusan obrok u kome može i da se uživa i koji može da se deli. I pri tom ishranjujemo svoje telo na najbolji mogući način. Jer, današnje jelo je prepuno i biljnih proteina i blagotvornih vlakana, ali i gvožđa.
Ovaj recept za humus obrok u činiji od zapečene tortilje može biti idealan kao apetajzer, odnosno predjelo, jer je zabavan, lagan i može da se deli. Međutim, može biti i odlično rešenje za brzi ručak ili večeru za dvoje – ako žele da dele obrok i da zajedno pogrickaju posudu u kojoj je serviran. Postupak pripreme je vrlo jednostavan, a detalje pripreme možete pogledati na priloženom reels-u.
Recept za hrskavu salatu sa pečenim sočivom na humusu u činiji od zapečene tortilje
Potrebno je:
- 1 velika tortilja (ili dve manje po želji)
- Maslinovo ulje
- Oko 200 g humusa (kvalitetnijeg kupovnog ili ga još bolje napravite sami – izblendajte oceđene leblebije iz konzerve sa 1 kašikom tahinija, malo maslinovog ulja, soli, mlevenog kumina i soka od limuna po ukusu)
- Oko 300 g kuvanog sočiva (skuvajte oko 150 g suvog zelenog ili braon sočiva)
- 1 manji krastavac (iseckan na sitnije kockice)
- 1/2 male glavice crvenog luka (sitno iseckati) – opciono, ako ne volite preskočite
- 2-3 kašike pečenih semenki suncokreta (pinjoli su znatno skuplja alternativa)
- 40 g zrna nara
- 1 kašika iseckanog svežeg peršuna
- Mešavina začina za pečeno sočivo: majčina dušica, origano, mleveni kumin, korijander u prahu
- So
- Sok od limuna
Postupak:
- Prethodno skuvajte sočivo i ocedite ga; Pomešajte oceđeno sočivo sa malo maslinovog ulja i po pola kašičice sva četiri začina – origana, majčine dušice, mlevenog kumina i korijandera. Promešajte i izručite na pleh obložen papirom za pečenje. Raširite začinjeno sočivo po papiru u tanjem sloju kako bi se ravnomernije ispeklo i postalo hrskavo;
- Peći sočivo 25-30 minuta na 180 °C u rerni i bar jednom ga promešajte; Dok se sočivo peče iseckajte ostale sastojke i pripremite humus (ako nećete da koristite kupovni);
- Prepecite semenke suncokreta kratko na suvom tiganju na srednjoj vatri dok blago ne porumene i zamirišu (mešajte i pazite, jer mogu brzo da zagore);
- U vatrostalnu posudu ili okrugli pleh odgovarajuće veličine utisnite pripremljenu tortilju tako da dobijet podignute ivice. Gornju stranu tortilje (unutrašnjost) premažite dobro četkicom sa maslinovim uljem – ovo će joj dati hrskavost prilikom pečenja. Stavite premazanu tortilju na pečenje – trebaće joj oko 5 minuta da blago porumeni i postane hrskava (pazite je sve vreme, jer brzo rumeni i začas može da izgori, jer je tanka). Pečenu tortilja "činiju" malo ohladite pre nego što je napunite ostalim sastojcima;
- U međuvremenu u dubljoj posudi pomešajte seckan krastavac, crveni luk, seckani peršun i zrna nara sa malo maslinovog ulja, soli i soka od limuna, po ukusu;
- Stavite hrskavu tortilja činiju na tanjir, pa na njeno dno prvo rasporedite humus, a potom preko salatu od krastavca, pa preko pospite hrskavo pečeno sočivo i na kraju pečene semenke suncokreta;
I naravno, poslužite odmah, odnosno – navalite što pre dok je fino i hrskavo!
Ukoliko vam iz nekog razloga ne odgovara da obrok poslužite u hrskavoj tortilja činiji, možete alternativno pripremiti i domaći tortilja čips, pa ga servirati uz ovaj isti humus obrok poslužen u standardnoj činiji. Domaći tortilja čips napravite jednostavno tako što ćete tortilje iseckati makazama ili nožem na manje komade (trouglaste ili proizvoljnog oblika), pa ih zatim isprskati sa malo maslinovog ulja i promešati da se njime oblože. Možete dodati i omiljeni začin. Prepecite ovaj čips oko 5 minuta u rerni dok ne postane hrskav i poslužite ga uz humus obrok. Pomoću komadića hrskave tortilje vrlo je zabavno zahvatati sastojke iz činije i stavljati u usta. A ako je neko malo manje vešt – biće i smeha i zabave.