Proteinski doručak nikad nije bio lakši: Isprobajte keksiće od kinoe za zdrav početak dana
Ako ste ikada maštali o doručku koji je ukusan poput kolača, a ipak zdrav, onda su ovi keksići od kinoe prava stvar za vas! Idealni za užurbana jutra, praktični za poneti i puni prirodnih sastojaka koji hrane telo i duh - bez potrebe za dodatnim proteinima u prahu.
Kombinacija kinoe, ovsenog brašna, putera od kikirikija i voća čini ove keksiće bogatim izvorom proteina, vlakana i zdravih masti, a uz dodatke poput semenki ili tamne čokolade, dobijate i dodatni sloj ukusa i hrskavosti.
Zašto baš kinoa?
Kinoa je biljka koja potiče iz porodice štireva, iste one kojoj pripadaju i spanać i cvekla. Potiče iz Južne Amerike, a danas je poznata širom sveta kao superhrana. Ono što kinou izdvaja jeste njen nutritivni profil:
- Prirodni izvor biljnih proteina (bogata kompletnim proteinima - sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina) - savršeno za one koji izbegavaju meso ili mlečne proizvode.
- Visok sadržaj vlakana - doprinosi boljoj probavi i dužem osećaju sitosti.
- Bogata mineralima - posebno gvožđem, magnezijumom i cinkom.
- Bez glutena - pogodna za osobe koje izbegavaju gluten.
Pored nutritivnih vrednosti, kinoa je neverovatno svestrana: koristi se u slanim jelima poput salata, kao prilog umesto pirinča, u supama, a sada i u ovim preukusnim doručak-keksićima. Kuvanjem postaje mekana, blago orašastog ukusa, što je čini savršenom bazom za razna jela.
Recept za keksiće od kinoe (7g proteina po keksiću)
Sastojci:
- ½ šolje neslanog putera od kikirikija
- ½ šolje pasirane banane - 1 velika zrela banana
- ¼ šolje javorovog sirupa
- 3 kašike kokosovog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja kuvane kinoe, ohlađene
- 1 i ¼ šolje ovsenog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Dodaci:
- 2 kašike semenki suncokreta
- ⅓ šolje komadića ili izmrvljene crne čokolade
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 °C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje i lagano ga premažite sprejem za kuvanje. Ostavite sa strane.
- U činiji zgnječite bananu i izmerite tačno ½ šolje pasirane banane. Višak zamrznite za kasniju upotrebu u smutiju.
- Dodajte puter od kikirikija, javorov sirup, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanile. Mešajte špatulom dok se sve lepo ne sjedini.
- Umešajte kuvanu kinou, ovseno brašno, prašak za pecivo, semenke i čokoladne kapljice.
- Mešajte dok ne dobijete lepljivo testo za keksiće. Mešajte najmanje 2 minuta kako bi vlakna iz ovsenog brašna upila tečnost. Ako je testo i dalje previše vlažno, dodajte još 1-2 kašike ovsenog brašna.
- Koristeći lagano nauljenu kašiku za kekse, uzimajte testo i stavljajte ga na pripremljeni pleh. Ponovite dok ne potrošite svo testo. Dobićete oko 10 većih keksića (oko 2 i po kašike testa po keksiću).
- Blago pritisnite vrhove keksića dlanom ruke, prethodno malo nauljenim.
- Pecite na 180 °C oko 19-22 minuta, dok ivice keksića ne postanu lepo zlatno-smeđe.
- Ostavite keksiće da se hlade 10 minuta na plehu, a zatim ih prebacite na žicu za hlađenje.
Napomene:
- Umesto putera od kikirikija možete koristiti puter od badema ili indijskog oraha.
- Bilo koji tečni zaslađivač poput agavinog sirupa funkcioniše.
- Ne zamenjujte ovseno brašno bademovim ili univerzalnim brašnom. Da biste napravili ovseno brašno, blendajte ovsene pahuljice 30-45 sekundi dok ne dobijete fino brašno.
- Umesto semenki suncokreta možete koristiti semenke bundeve, susama ili sitno seckane orašaste plodove.
- Umesto crne čokolade, možete koristiti sušene brusnice ili suvo grožđe za prirodno zaslađivanje.
- Ako želite dodatnu aromu, pre pečenja pospite vrh svakog keksića sa malo krupne morske soli – savršeno će izbalansirati slatkoću i još više naglasiti orašasti ukus!
Čuvanje:
Keksiće čuvajte u zatvorenoj kutiji u frižideru do 4 dana. Za duže čuvanje, zamrznite ih do mesec dana. Ostavite ih da se otope na sobnoj temperaturi dan pre konzumacije.