Recept za rustični tart sa šparglom na veganski način: Proleće u hrskavoj korici!
Neki recepti su zaista više od obroka – to mogu biti pravi mali rituali koji obogaćuju naš dan unoseći u njega lepotu, ali i bogatstvo nutrijenata. Ovaj veganski rustični tart, ili galeta kako ga zovu Italijani i Francuzi, spada baš u ovakva jela – on je jednostavan, sadrži sveže sezonske sastojke i može biti iznenađujuće elegantan i efektan na vašoj trpezi. Rustična kora za tart se lako sprema, a fil je kombinacija kremaste veganske „rikote“ sa začinskim biljem (pravi se začas blendanjem tofua) i nežnog dinstanog praziluka i prolećnih špargli. Ova divna kombinacija sastojaka donosi nam i svež ukus, a istovremeno i onaj fini ugođaj prave „komfi“ hrane.
Bilo da se spremate na pikinik u prirodi, tražite jelo koje ćete staviti u centar praznične trpeze ili prosto želite da pripremite nešto specijalno da iznenadite prijatelje koji stižu na večeru, ovaj rustični tart će na najbolji način predstaviti prolećne ukuse. A najbolje od svega? Moći ćete da se pohvalite jelom koje je stvoreno i za uživanje, ali je istovremeno i prijatelj našeg zdravlja. Ima li boljeg načina da pokažemo da brinemo o našim najbližima?
Da, ova galeta ili rustični tart nije samo praznik za oči, već je istovremeno pravi rudnik sastojaka sa zdravstvenim benefitima:
- Špargle su bogate folatom (B9 vitamin), vitaminom K i antioksidansima, ali pružaju i divnu podršku našem probavnom sistemu zbog prisustva prebiotskih vlakana;
- Praziluk je dobar izvor vitamina A i mangana i donosi mnoge druge benefite karakteristične za pripadnike porodice luka;
- Tofu„rikota“ dodaje dobru količinu biljnih proteina, ali i kalcijuma, kao i kremasti kvalitet koji doprinosi uživanju u ovom jelu;
- Maslinovo ulje – naravno dodatak zdravijih nezasićenih masti.
Postupak pripreme današnjeg rustičnog tarta sa prazilkom i šparglama možete videti na reels-u u nastavku teksta.
Recept za rustični tart (galetu) sa šparglama i prazilukom
Za testo:
- 250 g brašna (uzmite obično ili ga pomešajte pola/pola sa nekim integralnim)
- 15 g gustina
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 75 g ulja (suncokretovo ili maslinovo po izboru)
- 90 g sojinog mleka (bez dodate arome) + 1 kašika za premazivanje ivica
- Seme susama za posipanje (opciono, ako ga ne volite – preskočite, ili zamenite drugim semenkama po izboru – suncokret, bundeva)
Za fil:
- 150 g tofu „rikote“ (izblendajte oko 125 g mekšeg tofua sa malo vode i maslinovog ulja, a začinite sa malo soli, belog luka u prahu i soka od limuna po ukusa – do željene gustine gušćeg „krem sira“)
- Sveže začinsko bilje po izboru – majčina dušica, mirođija, peršun, ili suvo ako nemate sveže
- Narendana korica od 1/2 limuna
- 1 struk praziluk (beli i svetlije zeleni deo)
- 1 veza špargli (oko 350 g)
- So i biber
- Maslinovo ulje
Postupak:
- Umesite testo – Pomešajte u dubljoj posudi suve sastojke (brašno, gustin, so i prašak za pecivo). U manjoj posudici dobro umutite sojino mleko sa uljem, pa te tečne sastojke dodajte u suve. Odmah zemesite rukom dok ne dobijete lepo i glatko testo. Prekrijte krpom i osavite da se odmara u frižideru 30-45 minuta;
- Pripemite povrće – Operite špargle i otkinite im deblje drvenaste krajeve (kako kod kojih, to je oko 2-3 cm). Isecite stabljike pod kosim uglom, dijagonalno, na komadiće, a vrhove ostavite cele (duge nekoliko cm). Praziluk očistite, operite i isecite na tanke kolutove. Iseckajte sitno beli luk. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa na njemu propržite praziluk oko 5 minuta da počne da omekšava. Potom mu dodajte beli luk i iseckane špargle (bez vrhova, njih sačuvajte za kasnije). Dinstajte sve zajedno još oko 5 minuta. Sklonite sa vatre, umešajte rendanu koricu limuna i posolite i pobiberite povrće po ukusu;
- Napravite tofu „rikota“ sir - izblendajte oko 125 g mekšeg tofua sa malo vode i maslinovog ulja (do željene gustine „rikota sira“), začinite sa malo soli, belog luka u prahu i soka od limuna po ukusu. U izblendani tofu dodajte naseckanog svežeg začinskog bilja po izboru ili suvog ako nemate sveže;
- Formirajte rustični tart, odnosno galetu: Rastanjite oklagijom testo na listu papira za pečenje u približno okrugli oblik debljine oko 3 mm. Razmažite pripremljenu tofu „rikotu“ na sredinu i raširite po testu, ali ne po celoj površini već ostavite oko 3 cm od ivica nenamazano. Preko toga rasporedite dinstani praziluk i špargle, pa preko dodajte i sačuvane vrhove špargli. Isprskajte sa još malo maslinovog ulja sadržaj tarta i pospite sa još malkice soli i bibera. Savijte nenafiovane ivice testa duž celog oboda galete preko fila prema unutra (oko 3 cm). Premažite presavijenu ivicu testa četkicom sa malo sojinog mleka;
- Pečenje – Pecite rustični tart, odnosno galetu, oko 35-40 minuta u rerni na 180-190 °C dok kora lepo ne porumeni. Ako središnji deo krene prebrzo da rumeni, prekrijte posle 25-30 minuta sredinu alu folijom dok se ivice lepo ne zapeku;
Ispečeni tart ohladite 10-ak minuta pre sečenja i služite topao ili na sobnoj temperaturi.
Rekla bih da je ova rustična veganska galeta sa prolećnim povrćem i začinskim biljem pravi elegantni „comfort food“ – savršen za prolećno druženje na terasi ili piknik u bašti. Uživajte u praznicima!