Brži od doručka u pekari: Savršeni balans zdravog i ukusnog, a gotovi su za samo 30 minuta!

Foto: Shutterstock

Ako volite ideju da vam doručak miriše na toplinu doma, a da vas pritom i lepo zasiti, ovi plant-based slani mafini biće pravo malo otkriće. Prave se brzo, jednostavni su za pripremu i ne zahtevaju nikakve komplikovane sastojke. Sve što vam treba jeste malo povrća, brašno od leblebija i nekoliko začina - i već ste na pola puta do zlatno-pečenih, mirisnih mafina.

Ono što ih čini posebno privlačnim jeste njihova nutritivna vrednost. Zahvaljujući brašnu od leblebija, bogati su biljnim proteinima, vlaknima i gvožđem. Povrće poput kelja i pečurki doprinosi bogatstvu vitaminima, mineralima i antioksidansima, dok dodatak nutritivnog kvasca donosi onaj prijatni, sirasti ukus - plus dozu B vitamina.

Bilo da ih jedete tople, uz supu ili salatu, ili ih ponesete za užinu, ovi mafini se lako prilagođavaju vašem tempu i potrebama. I ono najlepše - sjajni su i kad se naprave unapred!

Recept za slane mafine

Sastojci:

  • 1 kašičica maslinovog ulja + 3 kašike
  • 1 praziluk, sitno iseckan
  • 2 šolje pečurki, isečenih na listiće
  • 2 šolje kelja, sitno seckanog
  • Prstohvat bibera
  • 2 ½ šolje brašna od leblebija
  • ½ šolje nutritivnog kvasca
  • 1 kašičica luka u prahu
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 3 kašike javorovog sirupa
  • 3 šolje nezaslađenog biljnog mleka od soje
  • So i biber po ukusu
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 245 °C.
  2. U nelepljivom tiganju zagrejte 1 kašičicu ulja na srednjoj temperaturi i propržite praziluk 3 minuta. Dodajte pečurke i pržite još 3 minuta dok ne omekšaju. Dodajte kelj i biber, i pržite još 1-2 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Ocedite višak tečnosti i ostavite da se ohladi.
  3. U velikoj činiji pomešajte brašno od leblebija, nutritivni kvasac, beli i crni luk u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj činiji pomešajte 3 kašike ulja, javorov sirup i biljno mleko od soje.
  4. Spojite mokre i suve sastojke i mešajte dok ne dobijete glatku smesu (možete sve pomešati i u jednoj činiji ako želite). Dodajte prethodno pripremljeno povrće i dobro promešajte.
  5. Nauljite kalup za mafine i rasporedite smesu koristeći po ¼ šolje za svaki mafin - trebalo bi da dobijete 18 mafina.
  6. Pecite u sredini rerne 25-30 minuta, ili dok mafini ne dobiju zlatnu boju i čačkalica ne izađe čista.
  • Napomene: Najukusniji su dok su topli ili istog dana kad ih ispečete.
  • Kako da ih poslužite: Poslužite ih tople (po 2 po osobi) uz grilovano povrće, čorbu ili supu.
  • Čuvanje: U hermetički zatvorenoj posudi možete ih zamrznuti.

Saveti

  • Za dodatnu aromu: Probajte da ubacite i malo dimljene paprike, seckanog sušenog paradajza ili svežeg origana u smesu - uneće novu dimenziju ukusa.
  • Za više teksture: Ubacite kašiku-dve semenki suncokreta ili iseckanih oraha u smesu pre pečenja.
  • Zamena za povrće: Ako nemate kelj ili praziluk, možete ih zameniti spanaćem, crnim lukom, tikvicama ili paprikom.