Batat, pasulj i hrskave tortilje: Kombinacija iz snova za brzi ručak ili večeru

Foto: Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Kada vam je potreban brz i „komfi“ ručak koji je istovremeno zdrav i hranljiv, ali u stanju i da usreći naše centre zadovoljstva, onda kombinacija slatkog krompira i pasulja može biti pun pogodak. Donosimo vam ideju i recept koji ćete za čas pripremiti, a prepun je ukusa i prosto napakovan korisnim sastojcima. Tortilje punjene kremastim i divno začinjenim filom, zapečene na tiganju da postanu hrskave, pa poslužene uz osvežavajući kremasti sos za umakanje – kako ne voleti takvu kombinaciju?

I pored toga što u imenu nosi naziv krompir, batat (slatki krompir) zapravo i nije krompir. U pitanju je izrazito zdravo korenasto povrće iz potpuno druge biljne porodice, a pri tom bogato beta karotenom (prekursor vitamina A), vlaknima i antioksidansima koji podržavaju naš imunitet, zdravlje očiju i poboljšavaju izgleda kože.

Foto: Pixabay

A pasulj? To je naravno poznati i skromni nutritivni heroj plant based kulinarstva – bogat vlaknima, biljnim proteinima, gvožđem, rezistentnim skrobom, pa je u stanju da pomogne u balansu šećera u krvi, da nas dugo drži sitim i nahrani naše dobre bakterije. Bonus – redovna konzumacija pasulja povezana je sa boljim zdravljem srca i dugovečnošću (ako ne verujete pitajte stanovnike čuvenih „Plavih zona“).

Inače, ovaj recept je dušu dao za ono što se moderno zove „meal prep“, a podrazumeva pripremu elemenata jela unapred, da bi onda kada želite da jedete bilo dovoljno da sastojke samo izvadite iz frižidera i za tili čas spojite u gotovo jelo:

  • Nekoliko slatkih krompira možete unapred ispeći u rerni i ostaviti u frižideru bez ljuštenja kore. Kada vam je potreban - izvadite ga, oljuštite, izgnječite u pire i dodate u jelo.
  • Pasulj takođe možete skuvati za nekoliko dana unapred, pa čuvati u frižideru i dodavati u jela, namaze ili salate po potrebi. Naravno, nije problem upotrebiti ni gotov pasulj iz konzerve, samo što je to manje ekonomična opcija.

Recept za zapečene tortilje sa pasuljem i batatom uz kremasti preliv sa avokadom

Potrebno je za fil za tortilje (otprilike za 3 ili 4 srednje veličine):

  • 1 konzerva crnog ili braon pasulja
  • 1 srednji batat (slatki krompir) ispečen sa korom i izgnječen u pire
  • 1 manja glavica crnog luka
  • Maslinovo ulje
  • 2-3 kašike paste od paradajza (iz tube)
  • Začini: 1 kašičica dimljene slatke paprike (ili obične ako nemate), malo čilija (za ljutinu, po ukusu), 1/3 kašičice kumina, 1/2 kašičice belog luka u granulama
  • So i biber 3-4 tortilje srednje veličine
  • Po želji u fil možete narendati i malo dimljenog tofua za dodatne proteine 

Za kremasti sos sa avokadom:

  • 1/2 šolje gušćeg jogurta ili biljnog milerama
  • 1/2 avokada
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Šaka svežeg peršuna – iseckanog (ili korijandera, po izboru)
  • 2 kašike soka od limuna
  • So po ukusu

Postupak:

  1. Batat prethodno ispecite u rerni sve zajedno sa korom dok ne omekša (izbockajte ga pre pečenja viljuškom na nekoliko mesta). Ovo možete odraditi i u mikrotalasnoj, gde se batat ispeče za svega nekoliko minuta (probajte). Prohlađeni batat oljuštite i izgnječite viljuškom ili gnječilicom za pire.
  2. U međuvremenu iseckajte manji crni luk sitno, pa propržite u dubljem tiganju na malo maslinovog ulja, pa dodajte i predloženu mešavinu začina (dimljena paprika, kumin, so, biber, čili, a može i korijander u prahu ako imate).
  3. Dodajte na proprženi luk sa začinima i 2-3 kašike paste od paradajza, pa još minut sve zajedno propržite. Ubacite oceđeni pasulj i dodajte malčice vode. Promešajte sve zajedno nekoliko minuta na vatri da se ukusi povežu.
  4. Skinite sa vatre, pa gnječilicom ispritiskajte fil da se pasulj delimično usitni, a zatim dodajte prethodno pripremljen pečeni izgnječeni batat. Sve zajedno promešajte, pa probajte i dodatno začinite solju, biberom i čilijem po ukusu. Po potrebi dodajte i malo soka od limuna da poveže ukuse.
  5. Nafilujte tortilje bogato sa pripremljenim filom (rasporedite po celoj površini), pa presavijte krajeve sa obe strane prema unutra, a onda dva puta presavijte tako da dobijete urolan, ali pljosnati oblik, a ne okrugao kao za burito.
  6. Kremasti sos sa avokadom pripremićete tako što u dubljoj uskoj posudi pretvorite navedene sastojake u glatku smesu pomoću štapnog miksera.
  7. Sada na zagrejanom tiganju sa nekoliko kapi maslinovog ulja prepecite nafilovane tortilje dobro sa obe strane da lepo porumene i postanu hrskave.

Ispečene hrskave tortilje presecite na polovine i služite uz sos sa avokadom - za umakanje.