Hrana kao lek: Palačinke od sočiva po receptu ekspertkinje za zdravlje mozga
Kada govorimo o kreiranju obroka koji su istovremeno i ukusni, ali i donose benefite za zdravlje, malo je ljudi koji bi to mogli da urade bolje od doktorke Ejše Šerzaj, neurološkinje i eksperta za zdravlje mozga. Na Instagram profilu, koji deli sa svojim suprugom i kolegom, ona često demonstrira pripremu zdravih plant based recepata. Tako nam je nedavno privukla pažnju sjajnom idejom za rolnice od sočiva sa kremastim filom. Ovaj zanimljiv recept prepun biljnih proteina, dr Ejša je kreirala inspirisana indijskom kuhinjom i njihovim specijalitetom – „čila palačinkama od sočiva“.
Na indijski recept dr Ejša je dodala punjenje napravljeno od tofua – kombinujući na taj način 2 najmoćnija izvora proteina u biljnom carstvu – sočivo i tofu. Kaže da je dobila jelo koje je nutritivno bogato, zasitno, ali i prepuno ukusa.
Zašto sočivo zaslužuje obavezno mesto u vašoj kuhinji?
Dr Šerzaj kaže: „Sočivo je sitno ali moćno“. U svom receptu je upotrebila tzv. „mung dal“ (liči na žuto sočivo, ali je zapravo prepolovljeni mungo pasulj), uobičajen u azijskoj kuhinji i voljen zbog blagog ukusa, hranljivosti i svestrane upotrebljivosti. Ipak, kako je kod nas ova namirnica teško dostupna, možemo umesto njega slobodno upotrebiti – crveno sočivo.
Po rečima dr Šerzaj, benefiti sočiva su:
- Dosta kvalitetnog biljnog proteina što pomaže održavanje mišićne mase i podržava zdravlje mozga.
- Visok sadržaj vlakana – pomaže zdravlje creva i stabilizuje šećer u krvi.
- Dosta folata, magnezijuma i gvožđa – svih esencijalnih nutrijenata za proizvodnju energije i podršku moždanim funkcijama.
- Nizak glikemijski indeks – što ga čini pametnim izborom ako želimo dugotrajnu stabilnu energiju, bez naglih padova.
Tofu – mnogo više od izvora proteina po rečima doktorke
Dr Šerzaj kaže da se odlučila da nafiluje palačinku od sočiva - umućenim tofuom i tako ih još više obogati. Ona naglašava da osim visokog sadržaja proteina, tofu sadrži i izoflavone – supstance za koje je istraživanje pokazalo da imaju i zaštitne efekte na naše neurone. Izoflavoni po njenim rečima štite mozak od oštećenja, smanjuju upalne procese i mogu pomoći očuvanju memorije i misaonih funkcija kako starimo.
Ona je naglasila da je pobornik redovne konzumacije tofua, između ostalog i zbog očuvanja zdravlja mozga.
Recept: Indijske slane palačinke od sočiva sa kremastim filom
Dr Ejša je u testo za čila palačinku od sočiva ubacila i luk, začine i sveže začinsko bilje - kako bi poboljšala ukus, ali i dodala moćne antioksidanse. Evo i kratkog opisa postupka pripreme (koji možete pogledati i na priloženom reels-u sa Instagrama, naročito da vidite gustinu smese za palačinke):
- Pripremiti testo za „palačinke“ od sočiva – Prethodno potopite sočivo u vodu na nekoliko sati (ili preko noći), pa ga procedite. Posolite ga, pa mu dodajte suve začine, malo sitno iseckanog crnog luka i svežeg peršuna ili korijandera i sve dobro izblendajte sa vodom da dobijete malo gušću smesu za „palačinke“.
- Ispecite palačinke od sočiva – Rastanjite ih na zagrejanom tiganju premazanom sa malo ulja. Kada okrenete palačinku pospite je u tiganju sa listovima bebi spanaća, pa stavite poklopac da spanać „uvene“ dok se palačinka potpuno ispeče.
- Napravite „krem sir“ premaz od tofua – Izblendajte tofu sa malo soka od limuna, soli i začinskog bilja, a za „sirasti“ ukus možete dodati – kašičicu svetle miso paste, 1-2 kašike nutritivnog kvasca ili nekoliko zelenih maslina (po vašem izboru).
- Namažite, urolajte i isecite palačinke – Premažite palačinke od sočiva sa izblendanim tofu namazom (u bogatom sloju), urolajte ih, a zatim ih popreko secite na zalogajčiće („pužiće“).
- Za kraj – Aranžirajte „pužiće“ od filovanih palačinki na tanjir, pa ih isprskajte ljutkastim sosom (po želji) i pospite pečenim susamom (da nešto krcka).
A evo i potrebnih sastojaka:
- 180 g crvenog sočiva (ili mung dal ako ga nađete) – prethodno odstojalog u vodi (preko noći ili na nekoliko sati) i oceđenog
- Po ½ kašičice mlevenog kumina, kurkume, korijandera i belog luka u prahu + 1 kašičica paprike
- ½ glavice crnog luka (sitno iseckanog)
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna ili korijandera (po izboru)
- So i biber po ukusu 200-240 ml vode (otprilike – da dobijete željenu gustinu smese)
- Opciono - malo sode bikarbone (za nešto vazdušastije palačinke)
- 2 šake bebi spanaća ili drugog lisnatog zelenog povrća po izboru (na pr. rukola)
Za tofu namaz:
- 250 g tofua
- 1 kašika maslinovog ulja
- Narendana korica limuna
- Sok od ½ limuna
- Soli po ukusu
- Malo vode po potrebi – do željene gustine (ako je tvrđi tofu)
- Opciono (za „sirasti ukus“): nutritivni kvasac ili svetla miso pasta ili nekoliko zelenih maslina
Za posluženje: Ljuti sos i pečeni susam (opciono)
Ovaj recept dr Šerzaj je odličan primer koncepta – „hrana kao lek“. On je pun boja, ukusa, hranljiv je i zasitan, a opet u svakom zalogaju donosi važne nutrijente koje na dugi rok pružaju pravu podršku našem ukupnom zdravlju, ali i specifično zdravlju mozga. Nesumnjivo vešta u kuhinji, dr Šerzaj nam je pokazala da briga o zdravlju ne podrazumeva bljutavu i dosadnu hranu. Naprotiv, ona može značiti i tanjire pune boja i ukusa kojima u kojima ćemo zaista uživati.