„Mesnate“ rolnice, ali bez mesa: Ova posna verzija lisnatog peciva obara s nogu

Foto: Shutterstock/Vonatelier

Jesen je stigla, a sa njom i sezona okupljanja sa prijateljima i porodicom kod kuće, uz uživanje u omiljenoj hrani i posluženju. Mi u Srbiji volimo lepo da ugostimo i ponudimo gostima ono što svi vole. Složićemo se da su ovde peciva vrsta posluženja koju retko ko odbija, a jedno od omiljenih je – lisnato pecivo. Ono je i dosta praktično za kućnu pripremu, jer gotove listove zamrznutog lisnatog testa možemo nabaviti u marketima. Ipak, kada već masno lisnato testo napunimo uobičajenim filovima sa puno životinjskih sastojaka (sir, šunka, slanina,…) – to definitivno nije dobra vest za naše zdravlje i stomake.

Ali, šta ako vam kažemo da možete da uživate u hrskavim lisnatim rolnicama i iznenadite svoje goste – ali uz znatno zdraviju, biljnu verziju, koja je jednako ukusna, a možda čak i ukusnija? Upravo zato vam danas donosimo ovaj jednostavan recept za divno biljno punjenje na bazi tofua, crnog luka, oraha i začina, koje će prevariti i prave „mesojede“. Ovaj recept je sjajno rešenje i za posluženje tokom posta ili za predjelo na posnim slavama.

Foto: Shutterstock

Zašto je dobra ideja izabrati biljnu verziju lisnatih rolnica?

Prelazak na biljne sastojke ne samo da čini ovi pecivo „lakšim“, već mu doprinosi i u pogledu nutritivnih vrednosti i benefita:

  • Tofu: Bogat biljnim proteinima, siromašan lošim zasićenim mastima i odličan izvor kalcijuma i gvožđa.
  • Orah: Donosi hrskavost, blagotvorne omega-3 masne kiseline i antioksidanse.
  • Luk, paradajz i začini: Luk, beli luk, dimljena paprika i paradajz pasta - ne samo da doprinose sjajnom ukusu, već nam donose i jedinjenja sa protiv-upalnim efektom.

Recept za posne „mesnate“ lisnate rolnice

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 300 g običnog tofua
  • 100 g mlevenih oraha (malo krupnije)
  • 2-3 kašike soja sosa
  • 2 kašičice dimljene paprike u prahu (ako nemate stavite alevu papriku + malo kupovnog „barbekju“ sosa – za dimljeni ukus)
  • 2 kašičice mešavine italijanskih začina
  • 2 kašike paradajz paste (iz tube)
  • 1 kašičica šećera za balansiranje kiseline paradajza
  • Malo vode u kojoj je rastvorena povrtna kocka (ili obične vode)
  • 3–4 lista lisnatog testa (proverite na pakovanju da li je posno – obično jeste)
  • Malo biljnog mleka (ili biljne pavlake za kuvanje) – za premazivanje rolnica
  • Malo susama - za posipanje

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Izvadite lisnato testo iz zamrzivača da omekša.
  2. Sitno iseckajte crni i beli luk.Zagrejte veliku tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i luk, pržite 2–3 minuta.
  3. Dobro izmrvljen tofu dodajte u tiganj, pa potom i krupnije mlevene orahe. Pržite sve zajedno 2–3 minuta.
  4. Dodajte soja sos, dimljenu papriku, italijanske začine, beli luk, paradajz pastu i kašičicu šećera. Smanjite vatru na srednje-nisku i dobro izmešajte.
  5. Kada se svi sastojci proprže još par minuta, dodajte i malo vode. Na tišoj vatri nekoliko minuta prodinstajte ceo nadev da se lepo poveže (ne treba da bude redak). Skinite sa vatre i prohladite pre filovanja lisnatog testa.
  6. Ravnomerno rasporedite nadev (oko 4–5 punih kašika) duž jednog kraja svakog lista lisnatog testa, zatim urolajte u rolnice. Isecite na željenu dužinu i ponovite sa preostalim testom. (pogledajte snimak na priloženom reel-u sa Instagrama)
  7. Poređajte rolnice na pleh, premažite ih sa malo biljnog mleka i pospite susamom.
  8. Pecite 15–20 minuta na 200 °C  dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužite tople sa omiljenim sosom.

Saveti:

  • Poslužite uz neki brzi domaći sosić – na pr. uz mešavinu malo grčkog (ili biljnog) jogurta, majoneza, senfa, soli i soka od limuna ili uz ljutkastu „salsu“ od usitnjenog paradajza, luka i ljute papričice.
  • Ovaj fini posni nadev za lisnato pecivo možete pripremiti i dan ranije, tako da razvlačenje testa, filovanje i pečenje možete brzo završiti uoči dolaska gostiju.

Posne „mesnate“ rolnice pokazuju da zdravo i ukusno mogu da idu ruku pod ruku i da čak i lisnato pecivo možemo nutritivno obogatiti izborom hranljivijih sastojaka za fil. Idealno rešenje za jesenja okupljanja, posne slavske trpeze ili jednostavno uživanje kod kuće sa porodicom i prijateljima.