Da li spadate u hejtere ili zaljubljenike u cveklu: Sjajni benefiti i načini pripreme

foto: pixabay.com

Cvekla je jedna od onih namirnica koja ima tendenciju da podeli ljude na dva tabora – one koji je obožavaju i one koji je ne podnose. Za neke je cvekla slatka i neodoljiva, a drugi misle da ima previše „zemljani“ ukus. Najraniji podaci o korišćenju biljke cvekle upućuju na to da je njeno lišće u početku upotrebljavano kao hrana, a da je koren više korišćen kao lekovito sredstvo. Ostalo je zabeleženo i da je Hipokrat preporučivao zeleno lišće cvekle za - zaceljivanje rana.

Inače, cvekla je rođaka šećerne repe, pa deli sa njom prilično sladak ukus. Cvekla je najpoznatija po svojoj jarko crvenoj boji, zbog čega se njen pigment danas koristi i kao prirodna alternativa komercijalnim bojama za hranu u proizvodima kao što su: vege burgeri, pasta od paradajza, vino, bombone ili džemovi. Međutim nije svaka cvekla jarko crvena i postoji više varijeteta koji mogu imati različite nijanse od žute, preko narandžaste i pink, pa sve do crvene.

foto: pixabay.com

Nutritivno bogatstvo cvekle

Ova sjajna biljna namirnica je naročito bogata folatima, manganom i bakrom. Folat je neophodan za sintezu DNK, ali je povezan i sa smanjenim rizikom od bolesti srca, raka i depresije. Mangan učestvuje u proizvodnji esencijalnih enzima u telu, kao i u metabolizmu, zarastanju rana, a važan je i za kosti. Bakar utiče na zdravlje imunog sistema, učestvuje u izgradnji crvenih krvnih zrnaca, itd… Cvekla je bogata i pigmentom koji potiče od fitonutrijenata iz grupe betalaina, koji imaju antioksidantna, antikancerogena i protiv-upalna svojstva u organizmu.

Ukoliko imate sreće da imate svoju baštu ili da nabavite svežu mladu cveklu sa sve lišćem, korisno je znati da je ovo lišće bogato vitaminima A, C, K i B2 i da ga možete pripremati poput blitve i spanaća.

Neverovatnih 10 potencijalnih benefita cvekle za naše zdravlje

1. Doprinosi zdravlju srcaCvekla je (uz spanać, šargarepu i kupus) odličan izvor nitrata u ishrani, a to je supstanca koja se u telu pretvara u azotni oksid. Upravo taj azotni oksid pomaže našim krvnim sudovima da se rašire što doprinosi snižavanju krvnog pritiska i na taj način potpomaže rad srca. Ne treba brkati nitrate koji se prirodno nalaze u cvekli sa onima koji se u industriji dodaju u hranu (na pr. u mesne prerađevine). Nitrati u mesnim prerađevinama u organizmu mogu da se pretvore u kancerogene nitrozamine, dok nitrate iz cvekle vitamin C sadržan u njima sprečava da pređu u taj kancerogeni oblik.

2. Može poboljšati vaše sportske performanse – Nitrati iz cvekle poboljšavaju protok krvi kroz krvne sudove, što čini da se kiseonik efikasnije dostavlja u sve delove tela. Bolji protok kiseonika učiniće da srce i pluća sportiste tokom napora ne moraju da pumpaju toliko jako, omogućavajući im da izdrže visok nivo napora u dužem periodu. Studije su pokazale uticaj cvekle u usporavanju zamaranja i njihovih mišića. Za najbolje efekte preporučuje se konzumiranje soka od cvekle u periodu od 90 minuta pre početka treninga ili takmičenja.

3. Može umanjiti upalne procese u telu – Neki istraživači veruju da su protiv-upalni efekti cvekle toliko moćni da mogu stati rame uz rame sa nekim sintetičkim lekovima.

4. Doprinosi zdravlju probavnog sistema – Visok nivo vlakana u cvekli potpomaže zdravlje dobrih bakterija u debelom crevu i na taj način pomaže u prevenciji zatvora, raka debelog creva, divertikulitisa, ali i gojaznosti.

5. Odličan je saveznik i moždanih funkcija – opet je tu najvažniji moćan doprinos nitrata da unaprede rad mozga povećavajući mu dotok kiseonika. Studije sa ispijanjem soka od cvekle pre fizičke aktivnosti su pokazale i poboljšane funkcije mozga u domenu motorike, emocija (boljeg raspoloženja), ali i sposobnosti logičkog razmišljanja.

6. Antikancerogeni doprinos cvekle potiče od njenih antioksidanasa koji štite ćelije od slobodnih radikala. Betain iz cvekle je izučavan u borbi protiv raka, a neki istraživači čak vide potencijal u primeni ekstrakta u hemoterapiji.

7. Cvekla potpomaže imunitet zbog visokog sadržaja cinka, bakra, vitamina A i C, svih najznačajnijih nutrijenata za zdravlje imunog sistema. Vitamin A povećava proizvodnju antitela i stimuliše bela krvna zrnca u borbi protiv infekcija.

8. Potencijal cvekle da poboljša libido poznat je još od doba Rimljana, koji su lepotu i neodoljivost boginje Afrodite (boginja ljubavi) pripisivali njenom nezasitom apetitu prema cvekli. Neki stari evropski narodi su gajili verovanje da je sudbina muškarca i žene koji pojedu istu cveklu - da se zaljube. Cvekla je bogata mineralom koji se zove boron, a koji učestvuje u proizvodnji polnih hormona. A tu je naravno i sjajan efekat poboljšanja dotoka krvi u polne organe zbog blagotvornih nitrata iz cvekle.

9. Cvekla je dobra i za zdravlje očiju zbog sadržaja luteina i zeaksantina, dobro izučenih karotenoida koji mogu da spreče i uspore napredovanje makularne degeneracije – najčešćeg razloga za gubitak vida u starijim godinama.

10. Sjajni efekti cvekle na jetru uz pomoć svih njenih sjajnih nutrijenata odnose se kako na zaštitu njenu zaštitu od oksidativnog stresa i inflamacije, tako i na podršku jetri u eliminaciji toksina.

Ipak, prilikom konzumacije cvekle treba uzeti u obzir i potencijalne negativne strane, kao što je na pr. to da cvekla sadrži visok nivo oksalata. Poznato je da namirnice sa dosta oksalata mogu umanjiti apsorpciju nekih važnih nutrijenata, kao što je na pr. kalcijum. Ovo ne znači da zbog toga treba izbegavati cveku (nikako), već da se treba osloniti na druge namirnice za unos kalcijuma i gvožđa. Ljudi koji imaju predispozicije prema formiranju kamena u bubregu treba da izbegavaju unos prevelike količine oksalata (što opet ne znači da treba da potpuno izbegavaju cveklu).

Raznovrsni načini na koje možemo što češće uživati u benefitima cvekle

Cvekla se može konzumirati sirova, pečena ili kuvana. Sirova cvekla se može biti deo smutija za dobar imunitet uz dodatak đumbira i kurkume, a može se i narendati u sveže salate ili biljne namaze. Kuvana cvekla je takođe odlična u salatama, ali izblendana u pire može biti i sjajan dodatak čokoladnim kolačima kojima dodaje vlažnost, ali i povećava nutritivnu vrednost. Cvekla isečena na kocke ili kriške jako je ukusna i pečena, naročito uz dodatak ruzmarina i maslinovog ulja. Pečena cvekla može biti sjajan i hranljiv dodatak obrok salatama, a može se uz dodatak drugog kuvanog povrća i malo kokosovog mleka izblendati u veličanstven potaž.

Cvekla je takođe čest dodatak u vege burgerima upravo zbog svoje jarke boje. Ako imate viška cvekle odlična ideja je da ih cele skuvate, a zatim da ih oljuštite, isečete na komade i zamrznete. Na taj način ćete kad god dođete na ideju da napravite jarki smuti, neobičan namaz, umak ili potaž čorbicu, uvek imati pri ruci kuvane kockice cvekle. Za kraj vam donosimo i jednu finu ideju za salatu sa cveklom i krastavcem:

Brza salata sa cveklom, krastavcem i zelenišem

Potrebno je:

  • 300 g kuvane cvekle iseckane na tanke kriške (dostupna je već skuvana i vakumirana u marketima)
  • 2 manje krastavca (iseckana na tanke kriške)
  • 1 manji crveni luk (iseckan na tanka rebarca)
  • 1 kašika sveže mirođije iseckane 1 kašika svežeg peršuna iseckanog
  • 2-3 šake mešanih listova raznih salata (pakovani zeleniš u kesicama iz marketa)
  • Za dresing: maslinovo ulje (2 kašike), jabukovo ili vinsko sirće (1 kašika), 1 čen belog luka ili kašičica belog luka u granulama, so i biber po ukusu

S obzirom da će listovi zeleniša brzo „uvenuti“ u salati kada se stavi dresing, dodajte i zeleniš i dresing neposredno pre konzumacije salate.