Čarobni sastojak u kuhinji: Kako pomoću pirea od jabuka napraviti zdravije poslastice
Neki sastojci u kuhinji su poput magije – jednostavni, a opet nekako u stanju da potpuno transformišu naše kulinarske kreacije. Jedan od takvih je pire od jabuka. U današnjem svetu slatkiša punim zaslađivača i masnoće, pire od jabuka je tajno rešenje koje nam omogućava da pečemo i mesimo – drugačije, bolje i zdravije. On dodaje slast, a ne sadrži šećer i dodaje vlažnost testu, a ne sadrži masnoću. A najbolje od svega je što je prirodno, biljnog porekla i sa lakoćom se može napraviti kod kuće.
Ako ste poput mene, uvek u potrazi za načinom da pravite poslastice koje su zdravije, manje kalorične i sa više korisnih hranljivih sastojaka, a da pri tom niste spremni da žrtvujete ukus, onda je pire od jabuka rešenje za mnoge primene. Ja ga doživljavam kao prirodni „poboljšivač“ za poslastice koje pripremam. A potencijalne primene su mnoge – mafini, kolači, palačinke i mnoge druge. Nekoliko kašika pirea od jabuke učiniće vaše poslastice sočnijim i mekšim, a usput u njih dodati prirodne slasti i blagotvornih vlakana.
Zašto se u pečene poslastice dodaje pire od jabuka?
- Da smanjimo količinu rafinisanog šećera
- Da zamenimo delimično ulje ili puter
- Da dodamo vlažnost testu, a da mu ne pokvarimo teksturu
- Da „podvalimo“ voće na mestima gde ga „probirači“ iz naše porodice ne očekuju
Upotreba pirea od jabuka je naročito popularna u pripremi plant based poslastica i kolača, jer mi uvek tragamo za načinima da dodamo zdrave, ukusne i celovite sastojke, a da i dalje uživamo u omiljenim ukusima.
Kako napraviti pire od jabuka kod kuće
Pire od jabuka se u mnogim zemljama može kupiti spakovan u teglice u svakom marketu, jer ga tamo ljudi očigledno redovno koriste. Kod nas ga međutim u redovnoj ponudi ima samo u DM-u. Međutim, ništa zato, pire od jabuka je zapravo jedna od najlakših stvari koje možemo sami napraviti kod kuće. A usput, to je i odličan način da iskoristimo one jabuke koje nam možda malo duže stoje u kući.
Osnovni recept za pire od jabuka:
- 4-5 jabuka (bilo koja vrsta ili mešano, a za slađi pire upotrebite slađe jabuke)
- 1 čaša vode
- Po želji: malo cimeta i soka od limuna (po ukusu)
- Opciono: 3-4 kraljevske urme za dodatnu slast pirea
Jabuke oljuštite i iseckajte na manje kockice, pa ih (uz nekoliko urmi po želji) stavite u šerpu sa začinima i malo vode i stavite da se kuvaju (dinstaju na vodi) na srednjoj vatri 20-ak minuta dok ne omekšaju uz povremeno mešanje. Ukoliko voda uvri dodajte još malo, ali ne preterujte sa vodom (slast i ukus jabuka gubi se kroz višak vode). Kad su jabuke skuvane voda bi trebalo da je skroz uvrila. Ostavite kuvane jabuke da se ohlade, pa ih izblendajte direktno u šerpi štapnim mikserom ili ih prebacite u secko, pa ih tu usitnite u pire. Prespite pire od jabuka u teglu, pa čuvajte u frižideru, gde može da potraje 7-10 dana.
Kako koristiti pire od jabuka?
Pire od jabuka je sastojak koji je uvek korisno imati pri ruci, jer se može upotrebiti na mnogo načina:
- U posnim, odnosno plant based poslasticama kao zamena za jaje (oko 60 g pirea od jabuka) – u mafinima, američkom tipu palačinki, vaflima i pečenim kolačima. Najbolje se uklapa u recepte za kolače vlažne i zgusnute teksture;
- Kao zamena za deo ulja u receptu – možete zameniti najmanje polovinu količine ulja navedene u receptu sa pireom od jabuka;
- Kao način da smanjimo količinu šećera u receptima – zamenite 1/4 do 1/3 količine šećera sa pireom od jabuka i dodajte cimeta i vanile koji pojačavaju ukus i slast;
Dakle, napravite pire od jabuka i njime u skladu sa trenutnom inspiracijom obogatite svoje: kuvane ili zapečene ovsene kaše (za prirodnu slast), razne vrste mafina, testo za američki tip palačinki ili vafle (za vlažnost i mekoću), ali i granola barove, energetske kuglice i banana hleb.
A evo i jednog finog recepta za mirisne veganske vafle sa dodatkom pirea od jabuka – meke i prirodno zaslađene za zdravije uživanje u doručku:
Recept za zdrave ovsene veganske vafle sa pireom od jabuka
Ove vafle su hrskave spolja, a meke iznutra i prepune zdravih i vrlo hranljivih sastojaka. Pire od jabuka im dodaje vlažnost i blagu slatkoću bez potrebe za dodavanjem šećera.
Potrebno je:
- 100 g ovsenih pahuljica (samlevenih u secku ili blenderu u brašno)
- 60 g integralnog brašna
- 1 kašika mlevenog lana
- 2 ravne kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice cimeta
- Mrvica soli
- 220 g biljnog mleka po izboru
- 120 g pirea od jabuka
- 2 kašike javorovog ili agave sirupa
- 1 kašika jabukovog sirćeta (učiniće testo vazdušastijim)
- Malo vanila arome po želji
U dubljoj posudi pomešajte sve suve sastojke, a u drugoj posudi sve vlažne sastojke. Dodajte vlažne sastojke u suve i lagano i pažljivo promešajte, pa ostavite testo da odstoji 5-10 minuta kako bi lanene semenke i ovas apsorbovali deo tečnosti. U međuvremenu zagrejte aparat za vafle i sipajte u njega odgovarajuću količinu pripremljenog testa. Pecite svaku turu vafli 4-5 minuta. Količina u receptu je dovoljna za 2-3 osobe.
Ove zdrave vafle poslužite tople uz neki puter od orašastih plodova po vašem izboru i sveže voće (kriške banana ili bobičasto voće) ili premazane sa još pirea od jabuka, posute seckanim orasima i prelivene sa malo javorovog sirupa po želji.