Od ovog brašna Italijani su napravili jela koja ceo svet obožava, a sada polako osvaja i Srbiju

   ≫   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

U današnje vreme kada je preporuka da se okrenemo što jednostavnijim, neprarađenim i zdravim namirnicama, brašno od leblebije zaslužuje posebno mesto. Iako kod nas ono tek otkriva svoju publiku, u Italiji i na Mediteranu se koristi vekovima – kako u kućnoj varijanti, tako i u čuvenim „street food“ specijalitetima.

Italijanski specijaliteti od brašna leblebije: Farinata i panelle

Upotreba brašna od leblebije u Italiji ima dugu tradiciju i koristi se u dva kultna jela: farinata i panelle. Da ne bi bilo zabune, brašno od leblebije nije ništa drugo nego – samlevena suva zrna leblebija.

Farinata potiče iz Ligurije, preciznije - iz Đenove. To je tanak, hrskav u pećnici ispečen „hleb“ (zapravo više liči na palačinku iz rerne) od samo nekoliko sastojaka: brašna od leblebije, vode, maslinovog ulja i začina. Legenda kaže da su je u srednjem veku slučajno otkrili mornari kada su tokom oluje prosuli brašno od leblebije, pa se ono pomešalo sa vodom. Sunce i pećnice dovršile su posao i nastalo je jelo koje je ostalo simbol regije. Danas se farinata peče u velikim bakarnim tepsijama i seče na trougliće, poslužuje topla, uz malo ruzmarina, bibera i isprskana sokom od limuna – često kao užina ili predjelo.

Panelle su specijalitet sa Sicilije, naročito iz Palerma. To su tanke pločice od testa koje se pravi od brašna od leblebije, a panelle se prže u dosta ulja dok ne postanu zlatne i hrskave. Tradicionalno se služe u sendviču od svežeg hleba, a preko njih se iscedi par kapi soka od limuna. Nekada „sirotinjska hrana“, panelle su danas omiljeni „street food“ koji i lokalci i turisti obožavaju (u nastavku je reel koji prikazuje pripremu na Siciliji).

Recept: Farinata od leblebije sa začinskim biljem

Jednostavan, zdrav i zasitan recept – sjajan kao užina, prilog ili lagani glavni obrok uz salatu.

Sastojci (za pleh od oko 24-26 cm):

  • 100 g brašna od leblebije
  • 300 g vode
  • 1 kašika maslinovog ulja + za dodatno premazivanje pleha
  • 1/2 kašičice soli
  • svež ili sušeni ruzmarin, timijan (majčina dušica) ili origano

Priprema:

  1. Pomešajte brašno od leblebije sa vodom (testo će biti vrlo retko – pogledajte postupak u reel-u u nastavku teksta).
  2. Potom dodajte so, 1 kašiku maslinovog ulja i začinsko mediteransko bilje koje imate, i sve dobro promešajte žicom tako da nestanu sve grudvice brašna.
  3. Ostavite smesu za farinatu pokrivenu folijom da odstoji oko 2 sata.
  4. Rernu zagrejte na 200°C. Okrugli pleh detaljno premažite sa još maslinovog ulja.
  5. Ulijte smesu i pecite 20–25 minuta, dok ne porumeni i ne postane hrskava po
  6. ivicama. Poslužite toplo.

Nutritivne prednosti korišćenja brašna od leblebije

Italijani su nesvesno bili vrlo mudri kada su uključili brašno od leblebije u toliko svojih recepata. Naime u nutritivnoj nauci mahunarke su poznate kao stub ishrane za dugovečnost, što je potvrđeno u mnogim delovima sveta – od Mediterana do Okinave u Japanu.

Evo šta brašno od leblebije donosi na naš sto:

  • Vlakna – odlična za varenje, zdravlje srca i ravnotežu šećera u krvi.
  • Biljne proteine – povezane sa manjim rizikom od hroničnih bolesti, za razliku od više životinjskih proteina u ishrani.
  • Mikronutrijente – gvožđe, magnezijum, cink i vitamini B grupe.
  • Bez glutena je – pogodno je i za ljude koji ga izbegavaju.

Zahvaljujući ovim osobinama, jela od brašna od leblebije nisu samo ukusna, već i odlična podrška zdravlju.

Kako ga uključiti u našu kuhinju?

Iako se kod nas najčešće koriste kuvane leblebije ili one iz konzerve, i to za humus, brašno od leblebije takođe može lako da postane deo svakodnevnih jela. Naime, ovo je izuzetno raznovrsan sastojak, a evo samo nekoliko ideja za primenu:

  • Kao vezivo u vege ili posnim burgerima i ćuftama – umesto jaja.
  • Palačinke i vafle – zamenite deo običnog brašna sa brašnom leblebija za više proteina i vlakana.
  • Krekeri i slane grickalice – uz dodatak brašna leblebija još su hrskaviji i zasitniji.
  • Zgušnjivač za supe i sosove – obogatiće i teksturu i ukus jela (ja ga dodajem u preliv za vege musaku - umesto jaja).
  • Slana „omlet“ palačinka za doručak – mešavina brašna od leblebije, vode, malo soli i začina pečena na tiganju postaje savršen veganski omlet. Možete dodati sitno seckanu papriku, spanać ili praziluk.

Od ligurijske farinate do sicilijanskih panelle pločica, Italijani su celom svetu pokazali koliko jedno skromno brašno može biti raznovrsno i hranljivo. Danas, i mi možemo lako da uvrstimo brašno od leblebije u naš meni – ne samo da ćemo otkriti neka nova jela i ukuse, već ćemo i svom zdravlju pokloniti snažnog saveznika.

Ako još niste probali brašno od leblebije – počnite sa farinatom. Možda će baš ona otvoriti vrata jednoj novoj, ukusnoj tradiciji i u vašoj kuhinji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari