Krastavac nije dosadno povrće: Udružen sa sosom od kikiriki putera će vas oduševiti

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Krastavac je, složićemo se, neizostavan deo naših letnjih trpeza. Bilo da je u „srpskoj“, „šopskoj“ ili grčkoj salati, obično se nalazi u društvu paradajza, luka i malo sira. I to je fino – ali priznajmo - već prilično dosadno. A mislimo da krastavac zaslužuje i može da pruži mnogo više od tog neuglednog pratioca paradajza.

Nema sumnje da je ovo povrće lagano, osvežavajuće, puno vode i minerala, i idealno je za eksperimente u kuhinji. A kako je izrazito niskokaloričan, možemo uživati u njemu bez ograničenja. Mnoge svetske kuhinje iznedrile su razne načine korišćenja krastavca u salatama, pa smo danas odlučili da sa vama podelimo inspiraciju na ovu temu, kao i sjajan azijski izumspoj krastavca, susama i pikantnog kremastog sosa od kikiriki putera. Ljutina i orašasti ukus su se pokazali kao prosto genijalan spoj sa svežinom krastavca!

Načini da proširimo svoje horizonte i drugačije koristimo krastavac u salatama

  • U kombinaciji sa voćem - krastavac se odlično slaže sa lubenicom, mangom ili ananasom uz malo limete i svežeg bosiljka.
  • Sa mahunarkama – probajte ga u salati sa kuvanim leblebijama, kus-kusom, crvenim lukom, zrnima nara, blisko-istočnim toplim začinima i svežim začinskim biljem.
  • U azijskom stilu – na štapiće, tanko isečen ili isečen krupnije pa blago izgnječen - da upije više sosa i začina.
  • Sa gustim jogurtom (biljni mileram je odlična zamena) uz obilje začina – inspiracija iz Indije (raita) - gde se krastavac kombinuje sa jogurtom, usitnjenim semenom slačice, mlevenim kimom, čilijem i svežim korijanderom ili mentom.

Naš favorit: Recept za azijsku salatu od krastavca sa pikantnim prelivom od kikiriki putera

Napomena: Obratite pažnju na način na koji sečete krastavac za ovu salatu. Mišljenja smo da sečenje na "štapiće" donosi ubedljivo najbolji rezultat - najbolje se upije preliv i dobija se autentični "azijski" izgled i imidž salate. Dobro operite krastavce i prvo ih presecite uzdužno na 3 ili 4 dela zavisno od debljine, pa onda svaki od njih djagonalno (pod uglom) isecite na štapiće. Postupak sečenja krastavca je prikazan na priloženom reel-u u nastavku teksta.

Sastojci:

  • 2 veća krastavca
  • Svež korijander ili peršun (po vašem izboru)
  • 2-3 kašike pečenog susama (kratko ga zapecite na suvom tiganju da zamiriše)

Za preliv:

  • 2 kašike kikiriki putera
  • 1-2 kašika soja sosa (po vašem ukusu)
  • 1-2  kašike soka od limuna 
  • 1 kašičica susamovog ulja (ako nemate, preskočite)
  • 1 kašičica meda ili agavinog sirupa
  • 1 čen belog luka, sitno rendan
  • 1 kašičica svežeg đumbira, usitnjenog ili narendanog
  • čili u prahu ili ljuti sos po ukusu
  • malo vode do željene gustine preliva

Priprema:

  1. Krastavce oljuštite po želji i isecite na štapiće (julienne stil) ili tanke trake.
  2. Umutite sve sastojke za preliv dok ne dobijete glatku kremu. Ako je pregusto, dodajte kašiku-dve vode.
  3. Prelijte krastavce, pa dobro promešajte da upiju preliv.
  4. Pospite salatu pečenim susamom i svežim korijanderom ili peršunom (po izboru).

Zašto svi obožavaju ovu azijsku salatu od krastavca?

  • Osvežava kao klasična krastavac salata, ali donosi potpuno nove arome.
  • Hrskava je, kremasta i ljuto-slatka u isto vreme.
  • Može biti predjelo, lagani obrok ili prilog uz proprženi tofu i pirinač.

Sledeći put kada krenete da pravite „šopsku“, zastanite i probajte nešto drugačije. Krastavac nije osuđen na večni brak sa paradajzom i lukom – uz malo mašte, može da putuje svetom i da iznenadi!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari