
Krastavac nije dosadno povrće: Udružen sa sosom od kikiriki putera će vas oduševiti
Krastavac je, složićemo se, neizostavan deo naših letnjih trpeza. Bilo da je u „srpskoj“, „šopskoj“ ili grčkoj salati, obično se nalazi u društvu paradajza, luka i malo sira. I to je fino – ali priznajmo - već prilično dosadno. A mislimo da krastavac zaslužuje i može da pruži mnogo više od tog neuglednog pratioca paradajza.
Nema sumnje da je ovo povrće lagano, osvežavajuće, puno vode i minerala, i idealno je za eksperimente u kuhinji. A kako je izrazito niskokaloričan, možemo uživati u njemu bez ograničenja. Mnoge svetske kuhinje iznedrile su razne načine korišćenja krastavca u salatama, pa smo danas odlučili da sa vama podelimo inspiraciju na ovu temu, kao i sjajan azijski izum – spoj krastavca, susama i pikantnog kremastog sosa od kikiriki putera. Ljutina i orašasti ukus su se pokazali kao prosto genijalan spoj sa svežinom krastavca!
Načini da proširimo svoje horizonte i drugačije koristimo krastavac u salatama
- U kombinaciji sa voćem - krastavac se odlično slaže sa lubenicom, mangom ili ananasom uz malo limete i svežeg bosiljka.
- Sa mahunarkama – probajte ga u salati sa kuvanim leblebijama, kus-kusom, crvenim lukom, zrnima nara, blisko-istočnim toplim začinima i svežim začinskim biljem.
- U azijskom stilu – na štapiće, tanko isečen ili isečen krupnije pa blago izgnječen - da upije više sosa i začina.
- Sa gustim jogurtom (biljni mileram je odlična zamena) uz obilje začina – inspiracija iz Indije (raita) - gde se krastavac kombinuje sa jogurtom, usitnjenim semenom slačice, mlevenim kimom, čilijem i svežim korijanderom ili mentom.
Naš favorit: Recept za azijsku salatu od krastavca sa pikantnim prelivom od kikiriki putera
Napomena: Obratite pažnju na način na koji sečete krastavac za ovu salatu. Mišljenja smo da sečenje na "štapiće" donosi ubedljivo najbolji rezultat - najbolje se upije preliv i dobija se autentični "azijski" izgled i imidž salate. Dobro operite krastavce i prvo ih presecite uzdužno na 3 ili 4 dela zavisno od debljine, pa onda svaki od njih djagonalno (pod uglom) isecite na štapiće. Postupak sečenja krastavca je prikazan na priloženom reel-u u nastavku teksta.
Sastojci:
- 2 veća krastavca
- Svež korijander ili peršun (po vašem izboru)
- 2-3 kašike pečenog susama (kratko ga zapecite na suvom tiganju da zamiriše)
Za preliv:
- 2 kašike kikiriki putera
- 1-2 kašika soja sosa (po vašem ukusu)
- 1-2 kašike soka od limuna
- 1 kašičica susamovog ulja (ako nemate, preskočite)
- 1 kašičica meda ili agavinog sirupa
- 1 čen belog luka, sitno rendan
- 1 kašičica svežeg đumbira, usitnjenog ili narendanog
- čili u prahu ili ljuti sos po ukusu
- malo vode do željene gustine preliva
Priprema:
- Krastavce oljuštite po želji i isecite na štapiće (julienne stil) ili tanke trake.
- Umutite sve sastojke za preliv dok ne dobijete glatku kremu. Ako je pregusto, dodajte kašiku-dve vode.
- Prelijte krastavce, pa dobro promešajte da upiju preliv.
- Pospite salatu pečenim susamom i svežim korijanderom ili peršunom (po izboru).
Zašto svi obožavaju ovu azijsku salatu od krastavca?
- Osvežava kao klasična krastavac salata, ali donosi potpuno nove arome.
- Hrskava je, kremasta i ljuto-slatka u isto vreme.
- Može biti predjelo, lagani obrok ili prilog uz proprženi tofu i pirinač.
Sledeći put kada krenete da pravite „šopsku“, zastanite i probajte nešto drugačije. Krastavac nije osuđen na večni brak sa paradajzom i lukom – uz malo mašte, može da putuje svetom i da iznenadi!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.