Proizvode sir od semenki dinje: Sve neverovatnije inovacije u proizvodnji hrane
Zamislite svet budućnosti u kome bacanje hrane više neće biti problem, već naprotiv – prilika. I to prilika da na prvi pogled beznačajni i neupotrebljivi sastojci mogu biti transformisani u nešto i ukusno, ali i inspirativno. A zašto inspirativno? Pa zato što nam nove inovacije u svetu hrane pokazuju da skoro ništa od onoga što smo mislili da je otpad zapravo ne mora biti otpad, već može promeniti svoj oblik i tako pomoći u kreiranju bolje, održivije i zelenije budućnosti za sve nas.
Jedan fantastičan primer ovako neobičnih inovacija u oblasti proizvodnje hrane na održiviji način stiže nam iz Španije. Ova zemlja je inače već stekla epitet rasadnika sjajnih inovacija u svetu hrane, kao i mesta u kome iz godine u godinu niču neverovatno inventivni startup-ovi. Jedna takva firma koja dolazi iz Barselone, dosetila se da kreira tehnologiju kojom je u stanju da iskoristi tone i tone semenki dinja koje se svake godine bacaju, smatrajući se otpadom.
A jasno je da su i semenke dinje, kao i sve druge semenke, pa i one koje ljudi uobičajeno koriste za ishranu izuzetno nutritivno bogate. Pa kako i ne bi bile kada su one zametak iz koga niče cela biljka! Bacajući tone ovih semenki svake godine, mi zapravo bacamo tone proteina, zdravih masti, vitamina i minerala. E pa ovi španski pronalazači su se dosetili da ovaj „otpad“ iskoriste i od njega naprave, ni manje ni više nego – biljni sir. I to ne samo jedan, već čitavu paletu sireva za različite namene – za mazanje, za sendviče, rendani sir za pice, itd…
Na ovaj odličan primer održivih inovacija u proizvodnji hrane pažnju su nam skrenuli kreatori sa sjajnog profila @goinggreenmedia. Oni su posetili proizvodnju pomenute firme u Barseloni i videli demonstraciju procesa u kome se semenke dinje pretvaraju u sir. Kažu da se hiljade tona semenki dinje bacaju svake godine, ali sada ih firma koju su posetili u Barseloni pretvara kažu u najbolji biljni sir koji su ikada probali. Izgleda da su semenke dinje odlične za izradu različitih sireva, kako onih kremastih, tako i čvrstih, kao što je mocarela za picu na pr.
A zašto baš semenke dinje i kako se stiže od semenke do sira? Na videu koji delimo sa profila @goinggreenmedia vidi se demonstracija postupka pripreme fondua od sira u test kuhinji pomenute firme “Vaka” u Barseloni. Najpre se semenke izblendaju uz dodatak vode, maslinovog ulja, malo brašna, soli i začina. Španski inovatori kažu da su semenke dinje bogate zdravim mastima, da smesa može lako da fermentiše (što je važno za sireve), ali i da ove semenke imaju jedinstvene osobine koje omogućavaju sirevima od njih da imaju karakterističnu topljivu strukturu.
Na profilu inovativnog proizvođača sireva “Vaka” može se videti i demonstracija pripreme jedne vrhunske veganske pice sa neobičnom kombinacijom sastojaka, koja nam je privukla pažnju. Pa ako nikada niste probali vegansku picu, ili niste probali baš dobru vegansku picu, evo delimo video o tome kako kreativni šefovi umeju da samo od biljnih sastojaka naprave picu koja razvaljuje ukusom. Upotrebljeni su redom sledeći sastojci: karamelizovani crni luk i šitake pečurke sa dodatkom miso paste (za neodoljivi umami šmek), narendani biljni mocarela sir “Vaka”, naseckani bok čoj (prethodno termički obrađen na pari). Nakon vađenja iz peći dodaje se i malo naseckanog mladog luka, soli i crnog susama, a sve se završava sa malo slatko-kiselo-ljutog sosa na bazi indijske paste - tamarinda. Egzotično, zar ne?
Priča o proizvodnji biljnog sira od odbačenih semenki dinje pokazuje nam da poenta koncepta održivosti nije u tome da se odričemo stvari, već zapravo da nas inspiriše da izmaštamo šta je sve moguće napraviti sa onim resursima koje već posedujemo. I nije to samo inovacija na polju hrane, to je najava prave revolucije na našim tanjirima. Ovako kreativan pristup pomaže istovremeno da se smanji otpad, nahrane ljudi, ali i inspirišu na održiviji način ishrane.