Poznati doktor otkriva: Ishrana bogata vlaknima direktno utiče na ishod lečenja raka
Kada se govori o lečenju raka, obično imamo na umu hemoterapiju, zračenje ili imunoterapiju. Ali ono što mnogi još uvek ne znaju je da naša creva i mikrobiom (naše dobre bakterije) mogu igrati ključnu ulogu u tome kako naše telo odgovara na lečenje i kakvi će biti konačni ishodi bolesti.
O ovom uzbudljivom području naučnih istraživanja govorio je nedavno dr Vil Bulsevic, poznati stručnjak gastroenterolog i autor bestselera Fiber Fueled. U jednom intervjuu za popularni podkast on je podelio fascinantne nove naučne uvide u to kako naša bakterijska flora može biti jak saveznik u lečenju od raka.
Fascinantno otkriće – i tumor ima svoj mikrobiom
Jedno od najfascinantnijih novih naučnih otkrića, kaže dr Bulsevic je da čak i tumorska masa ima sopstveni mikrobiom – zajednicu mikroorganizama. I nalazi za sada pokazuju da što je veća raznolikost tih mikroba - to je uspešnija imunoterapija protiv raka. Drugim rečima, način na koji hranimo svoje telo može uticati i na „okruženje“ samog tumora.
Vlakna – najbolji saveznik za preživljavanje kod raka
Dr Bulsevic je naveo i fascinantne nalaze studije na pacijentima sa melanomom, u kojoj su naučnici pronašli da se na svakih dodatnih 5 g vlakana dnevno u ishrani povećala stopa preživljavanja pacijenata od raka za čak 30%. To je snažan signal koliko biljna ishrana bogata vlaknima može direktno uticati na ishod lečenja.
Slični rezultati potvrđeni su i u jednoj drugoj studiji iz 2018. godine, sprovedenoj na pacijentima sa rakom debelog creva. I tu je pronađena ista količinski zavisna veza između unosa vlakana i boljih ishoda preživljavanja pacijenata – što više vlakana, to su bolje šanse.
Zašto je zdrav mikrobiom toliko važan?
Naš mikrobiom, odnosno populacija dobrih bakterija u debelom crevu, je poput male vredne fabrike unutar tela: pomaže u varenju hrane, jača imunitet, smanjuje upale i stvara supstance koje pomažu u borbi protiv bolesti, uključujući i rak.
A da bi mikrobiom bio zdrav, potreban mu je svakodnevni dotok „hrane“ – a to su upravo vlakna iz biljnih namirnica poput povrća, voća, integralnih žitarica, mahunarki, semenki i orašastih plodova.
Jednostavni načini da povećate unos vlakana:
- Dodajte kašiku mlevenih lanenih semenki ili chia semenki u jutarnji obrok
- Zamenite beli hleb i testeninu integralnim verzijama
- Uvedite čorbe sa sočivom, pasuljem ili leblebijama barem nekoliko puta nedeljno
- Uključite fermentisane namirnice kao što su kiseli kupus, kimči ili kefir.
Evo i predloga jedne brze čorbice, koja se lako sprema, a bogata je vlaknima, hranljiva i idealna za snažan mikrobiom:
Recept: Čorba (ili kuvano jelo) od crvenog sočiva i povrća
Potrebno je:
- 1 šolja crvenog sočiva (oko 200 g)
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 tikvica
- 1 veza blitve
- 1 kašičica kurkume
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1 kašičica aleve paprike (ili dimljene ako imate)
- So i biber po ukusu
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- 1,5 l vode ili supe od povrća (od kocke)
- Sok od 1/2 limuna
- Po želji: malo mlevenih lanenih semenki ili sveže mirođije za serviranje
Na maslinovom ulju propržite sitno seckani luk dok se ne zacakli, pa dodajte beli luk, rendanu šargarepu i tikvicu isečenu na kockice. Preko proprženog povrća dodajte začine – kurkumu, kumin i papriku. Promešajte. Dodajte dobro oprano crveno sočivo, nalijte vodu ili supu od povrća i kuvajte oko 25 minuta dok se sve ne omekša. Opranu i na rezance isečenu vezu blitve (ako stavljate) dodajte 10-ak minuta pre kraja kuvanja. Gotovo jelo (čorbicu) skinite sa vatre, dodajte joj limunov sok, probajte i po potrebi dodatno začinite. Ako imate, umešajte na kraju i malo sveže seckane mirođije.
Po želji, prilikom serviranja, dodajte odozgo i kašiku mlevenog lana – za dodatne omega-3 masne kiseline i dodatna vlakna (i moćne lignane). Ova čorba je odlična i za ljude sa oslabljenim apetitom – lako se vari, a izuzetno je hranljiva. Možete je i delimično izblendati štapnim mikserom za gušću i kremastiju teksturu.
U Srbiji se još uvek malo govori i zna o značaju mikrobioma u prevenciji i lečenju raka. Ali nauka nam nesumnjivo i jasno poručuje - naša ishrana može biti moćan saveznik u lečenju. Ako prolazite kroz lečenje, oporavljate se, ili jednostavno želite da učinite sve da zaštitite svoje zdravlje – počnite od tanjira. Vaša creva i ćelije će odmah osetiti razliku.