Poznati doktor otkriva: Ishrana bogata vlaknima direktno utiče na ishod lečenja raka

Foto: Shutterstock/Helena Nechaeva

Kada se govori o lečenju raka, obično imamo na umu hemoterapiju, zračenje ili imunoterapiju. Ali ono što mnogi još uvek ne znaju je da naša creva i mikrobiom (naše dobre bakterije) mogu igrati ključnu ulogu u tome kako naše telo odgovara na lečenje i kakvi će biti konačni ishodi bolesti.

O ovom uzbudljivom području naučnih istraživanja govorio je nedavno dr Vil Bulsevic, poznati stručnjak gastroenterolog i autor bestselera Fiber Fueled. U jednom intervjuu za popularni podkast on je podelio fascinantne nove naučne uvide u to kako naša bakterijska flora može biti jak saveznik u lečenju od raka.

Fascinantno otkriće – i tumor ima svoj mikrobiom

Jedno od najfascinantnijih novih naučnih otkrića, kaže dr Bulsevic je da čak i tumorska masa ima sopstveni mikrobiom – zajednicu mikroorganizama. I nalazi za sada pokazuju da što je veća raznolikost tih mikroba - to je uspešnija imunoterapija protiv raka. Drugim rečima, način na koji hranimo svoje telo može uticati i na „okruženje“ samog tumora.

Vlakna – najbolji saveznik za preživljavanje kod raka

Dr Bulsevic je naveo i fascinantne nalaze studije na pacijentima sa melanomom, u kojoj su naučnici pronašli da se na svakih dodatnih 5 g vlakana dnevno u ishrani povećala stopa preživljavanja pacijenata od raka za čak 30%. To je snažan signal koliko biljna ishrana bogata vlaknima može direktno uticati na ishod lečenja.

Foto: Shutterstock

Slični rezultati potvrđeni su i u jednoj drugoj studiji iz 2018. godine, sprovedenoj na pacijentima sa rakom debelog creva. I tu je pronađena ista količinski zavisna veza između unosa vlakana i boljih ishoda preživljavanja pacijenata – što više vlakana, to su bolje šanse.

Zašto je zdrav mikrobiom toliko važan?

Naš mikrobiom, odnosno populacija dobrih bakterija u debelom crevu, je poput male vredne fabrike unutar tela: pomaže u varenju hrane, jača imunitet, smanjuje upale i stvara supstance koje pomažu u borbi protiv bolesti, uključujući i rak.

A da bi mikrobiom bio zdrav, potreban mu je svakodnevni dotok „hrane“ – a to su upravo vlakna iz biljnih namirnica poput povrća, voća, integralnih žitarica, mahunarki, semenki i orašastih plodova.

Jednostavni načini da povećate unos vlakana:

  • Dodajte kašiku mlevenih lanenih semenki ili chia semenki u jutarnji obrok
  • Zamenite beli hleb i testeninu integralnim verzijama
  • Uvedite čorbe sa sočivom, pasuljem ili leblebijama barem nekoliko puta nedeljno
  • Uključite fermentisane namirnice kao što su kiseli kupus, kimči ili kefir.
Foto: Shutterstock/Carey Jaman

Evo i predloga jedne brze čorbice, koja se lako sprema, a bogata je vlaknima, hranljiva i idealna za snažan mikrobiom:

Recept: Čorba (ili kuvano jelo) od crvenog sočiva i povrća

Potrebno je:

  • 1 šolja crvenog sočiva (oko 200 g)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 tikvica
  • 1 veza blitve
  • 1 kašičica kurkume
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • 1 kašičica aleve paprike (ili dimljene ako imate)
  • So i biber po ukusu
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • 1,5 l vode ili supe od povrća (od kocke)
  • Sok od 1/2 limuna
  • Po želji: malo mlevenih lanenih semenki ili sveže mirođije za serviranje

Na maslinovom ulju propržite sitno seckani luk dok se ne zacakli, pa dodajte beli luk, rendanu šargarepu i tikvicu isečenu na kockice. Preko proprženog povrća dodajte začine – kurkumu, kumin i papriku. Promešajte. Dodajte dobro oprano crveno sočivo, nalijte vodu ili supu od povrća i kuvajte oko 25 minuta dok se sve ne omekša. Opranu i na rezance isečenu vezu blitve (ako stavljate) dodajte 10-ak minuta pre kraja kuvanja. Gotovo jelo (čorbicu) skinite sa vatre, dodajte joj limunov sok, probajte i po potrebi dodatno začinite. Ako imate, umešajte na kraju i malo sveže seckane mirođije.

Po želji, prilikom serviranja, dodajte odozgo i kašiku mlevenog lana – za dodatne omega-3 masne kiseline i dodatna vlakna (i moćne lignane). Ova čorba je odlična i za ljude sa oslabljenim apetitom – lako se vari, a izuzetno je hranljiva. Možete je i delimično izblendati štapnim mikserom za gušću i kremastiju teksturu.

U Srbiji se još uvek malo govori i zna o značaju mikrobioma u prevenciji i lečenju raka. Ali nauka nam nesumnjivo i jasno poručuje - naša ishrana može biti moćan saveznik u lečenju. Ako prolazite kroz lečenje, oporavljate se, ili jednostavno želite da učinite sve da zaštitite svoje zdravlje – počnite od tanjira. Vaša creva i ćelije će odmah osetiti razliku.