Ova vrsta hrane je dokazano najmoćnija prevencija protiv raka: A mnogi je ismevaju
U Srbiji se mnogi i dalje nasmeju kada čuju savet: “Jedite više zeleniša!” „Ja ne jedem travu“, vrlo je čest odgovor – kao da su zeleni listovi namenjeni samo zečevima, a ne ljudima. Mnogi salatu video kao dekoraciju, a ne važan deo obroka.
U isto vreme, skloni smo bez zadrške da potrošimo novac na razne dodatke ishrani i suplemente koji olako obećavaju da će „ojačati imunitet ili detoksifikovati organizam“. Za to vreme najjmoćniji, a najjeftiniji prirodni „suplement“ je lako dostupan u vidu raznog svežeg zeleniša dostupnog na pijacama, u radnjama ili baštama.
Zeleno lisnato povrće je po naučnim dokazima, verovatno najmoćniji - a najpotcenjeniji čuvar našeg zdravlja. Zamislite da se pojavi nova hrana koja može da: ojača vaš imuni sistem, smanji rizik od raka, pročisti krvne sudove i učini da koža izgleda sveže i blistavo — i sve to bez skupih kapsula i praha. Da li biste i dalje potcenjivački rekli da je to - samo „trava“?
Što više zeleniša na tanjiru – veće šanse za dug i zdrav život
Američki lekar i autor brojnih knjiga o ishrani, dr Džoel Furman (dr Joel Fuhrman), često ponavlja: „Količina zelenog povrća koju jedete direktno utiče na to koliko dugo i zdravo ćete živeti.“
U njegovom poznatom konceptu vrsta hrane koju treba forsirati svakoga dana - G-BOMBS (Greens – zeleno lisnato povrće, Beans – mahunarke, Onions – luk, Mushrooms – pečurke, Berries – bobičasto voće, Seeds – semenke), zeleniš zauzima prvo mesto. I to s razlogom.
Zeleno lisnato povrće je prava riznica hranljivih materija koje jačaju imunitet, pomažu detoksikaciju i aktiviraju prirodne mehanizme odbrane od raka i upalnih procesa. Prepuno je hlorofila, magnezijuma, vitamina K, folata i vlakana, koji pomažu obnavljanje ćelija i daju energiju.
Dr Furman objašnjava da ne možemo imati normalan imuni sistem bez visokog unosa zelenog lisnatog povrća. On kaže da su upravo imune ćelije koje okružuju naš digestivni trakt (tanko crevo), prva brana našeg organizma protiv toksina, virusa, bakterija i alergena. Pokazano je, kaže on, da bez redovnog unosa zelenog lisnatog povrća ove važne imune ćelije u digestivnom traktu atrofiraju. Eto objašnjenja zašto se kod tretmana autoimunih bolesti često insistira na svakodnevnom unosu smutija od zelenog lisnatog povrća.
Osim toga, doktor objašnjava da je ova grupa povrća najmoćnija da smanji šanse da obolimo od bilo koje vrste raka. Preko 200 studija, po njegovim rečima, pokazalo moćnu vezu između konzumacije sirovog povrća i smanjenja šanse za dobijanje raka.
Glavne blagodeti zelenog lisnatog povrća:
- Prevencija raka: Sadrži spojeve poput sulforafana i indol-3-karbinola koji pomažu ćelijama da se zaštite i poprave oštećenja DNK.
- Zdravlje srca: Nitrati iz zelenog povrća snižavaju pritisak i poboljšavaju protok krvi.
- Protivupalno dejstvo: Antioksidansi i hlorofil smanjuju hronične upale i oksidativni stres.
- Jake kosti: Vitamin K i kalcijum iz zelenog povrća jačaju gustinu kostiju.
- Zaštita mozga: Istraživanja pokazuju da samo jedna porcija zelenog lisnatog povrća dnevno može usporiti starenje mozga i gubitak pamćenja.
Kako da salata od zeleniša ne bude „dosadna“?
Ako mislite da su salate dosadne, jednostavno niste probali pravu salatu – onu koja će znati da „zagolica“ vaša nepca. Naime, tajna dobre sveže salate je u kombinaciji različitih tekstura, boja i ukusa, ali i u dobrom dresingu, odnosno prelivu.
1. Pomešajte više vrsta zeleniša - Kombinujte nežne listove (zelena salata, matovilac, spanać) sa aromatičnijim vrstama (rukola, zelje, list celera ili blitve).
2. Dodajte nešto hrskavo i nešto sočno i šareno - Dobra salata mora da bude „živa“ i puna tekstura i boja! Ubacite rendanu šargarepu, crveni kupus, rotkvice, jabuku ili zrna nara. Za hrskavost – dodajte na suvom tiganju kratko prepečene semenke bundeve, suncokreta, susama ili malo grubo usitnjenih oraha.
3. Dobar dresing čini veliku razliku - Zaboravite kupovne prelive za salate (većina je prepuna šećera, loših masti i aditiva) i napravite svoj za 1 minut:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica javorovog sirupa (meda ili drugog tečnog zaslađivača)
- so i biber po ukusu
Promućkajte dobro sve u teglici i prelijte preko salate neposredno pre serviranja.
Recept: Hrskava salata od zeleniša sa jabukom i tostiranim semenkama
Kako je krenula sezona jabuka, pravo je vreme da upravo njima obogatimo salate od zeleniša. Jabuke dobro operite i nemojte ih ljuštiti, jer se veliki deo blagotvornih vlakana i fitonutrijenata krije baš u njenoj kori.
Sastojci:
- 2 šolje mešanog zelja (zelena salata, rukola, matovilac ili spanać)
- 1 šolja narendanog crvenog kupusa (može i običnog, ako nemate)
- 1 zelena jabuka, isečena na tanke štapiće (ili druga jabuka po izboru)
- 1 šargarepa, krupno narendana
- 2 kašike blago prepečenih semenki bundeve ili suncokreta
- 1 kašika seckanih oraha (opciono)
- Dresing: maslinovo ulje, limunov sok, senf, javorov sirup (ili drugi tečni zaslađivač), so i biber
Priprema:
U velikoj činiji sjedinite sav zeleniš, jabuku, šargarepu i kupus.U maloj tegli izmešajte sastojke za dresing i dobro promućkajte. Prelijte salatu i blago promešajte.
Umesto da tražimo magične tablete ili napitke za imunitet, možda je vreme da pogledamo u tanjir. Zelene biljke nisu „trava“ ni samo „dosadna salata“ — one su prava, živa hrana koja nas štiti i leči. Uz malo truda možete salate od moćnog zeleniša prilagoditi ukusu svojih ukućana, darujući im tako najdragoceniji poklon – snažan imunitet i veću otpornost na hronične bolesti današnjice.