Zašto OVSENO MLEKO bolje utiče na naše mentalno zdravlje od kravljeg: Saznajte i šta je SAOSEĆAJNA HRANA
Živimo u vremenu krajnosti – ekstremnih ukusa, ekstremnog luksuza (za neke), ekstremnih dijeta, pa i ekstremnog prejedanja i ugađanja samima sebi. Od ogromnih komada mesa udavljenih u puteru, burgera na više spratova i još rastopljenim sirom odozgo, „odležalim“ mesom kao simbolom prestiža i hedonizma – sve je više trendova na društvenim mrežama koji veličaju prekomerno konzumiranje životinjske hrane. Takvi prizori se često prezentuju kao – forma slobode i uživanja u životu, uz poruku – „Zaslužio/la sam ovo!“.
Ali, ispod te, naizgled, sjajne površine, krije se – velika pukotina i praznina. Naime, kultura koja ohrabruje neograničeno uživanje najčešće ignoriše skrivene posledice – ne samo po životinje i planetu, već i za naše unutrašnje psihološko blagostanje (danas ne govorimo o posledicama na fizičko zdravlje). Jer, kada hranu gledamo isključivo kao uživanje, zabavu ili beg od besmisla svakodnevice, gubimo vezu sa njenom suštinskom svrhom – da nas neguje iznutra, poveže sa okolinom, ali i izleči.
Zato se saosećajna ishrana pojavljuje kao jedan drugačiji put ili pristup. Mnogo tiši, ali … dublji. I možda upravo put koji nas može učiniti mentalno i emotivno snažnijim i otpornijim na sve izazove.
Šta je saosećajna ishrana i kako utiče na mentalno zdravlje?
Saosećajna ishrana znači praviti izbore koji u obzir uzimaju dobrobit svih – nas ljudi, životinja, planete, ali i budućih generacija. I ne radi se o savršenstvu ili nekakvim strogim pravilima – već pre svega o nameri. Što češći odabir biljne hrane, svesno učešće u obrocima i razumevanje i poštovanje toga kako je hrana došla do našeg tanjira – sve su to akti saosećanja. Sve te male svakodnevne odluke i izbori menjaju postepeno ne samo to šta jedemo, veća kako se osećamo – u vezi sa sobom i svetom oko sebe.
- Sklad između naših vrednosti i postupaka – Kada su naši izbori u skladu sa našim najvišim vrednostim i principima, poput dobrote, nenasilja i brige za svet – tada osećamo veću unutrašnju jasnoću, ravnotežu i poštovanje prema samima sebi. I naučna istraživanja potvrdila su vezu usklađenosti sa sopstvenim vrednostima (unutrašnjeg sklada) sa manje anksioznosti, boljim stanjem mentalnog zdravlja i većim stepenom zadovoljstva životom.
- Manje osećaja krivice, više unutrašnjeg mira – Prejedanje i impulsivno uživanje u hrani, naročito kada nisu u skladu da našim etičkim ili zdravstvenim uverenjima, često izazivaju osećaj krivice. Nasuprot tome, saosećajni izbori hrane pokreću osećaj poštovanja prema samima sebi i odsustvo griže savesti.
- Saosećajna ishrana daje nam dnevne doze emocionalne otpornosti na izazove – Kada svakoga dana činimo male izbore koji ne nanose štetu drugima ili planeti, razvijamo emocionalnu otpornost. Na taj način bildujemo svoju sposobnost da budemo – empatični, smireni i zaista „prisutni“ u svom životu. Studije su pokazale da praktikovanje saosećanja aktivira delove mozga povezane sa radošću i smanjuje nivo stresa.
“Ne verujem da je ljudsko biće stvoreno da pati zbog hrane – mislim da je hrana tu da nas povezuje sa životom.” (Aleksis Gotije, poznati veganski kuvar)
Duhovna dimenzija cele priče – duhovni rast kroz širenje kruga saosećanja
Duhovni rast podrazumeva širenje svesti i brige van granica našeg sopstvenog bića. Kada svešću o patnji i brigom obuhvatimo i životinje – bića koja kao i mi osećaju bol, radost i strah, dešava se nešto divno – naš svet i postojanje postaju širi i sadržajniji, a mi – nežniji. Mnogi ljudi koji pređu na biljnu ishranu opisuju taj momenat kao duhovno buđenje – kao da se nešto u njima „razbistrilo“ i da su se ponovo povezali sa sobom i prirodom.
„Kada jedemo sa saosećanjem, prestajemo da učestvujemo u nasilju – i to nas menja.“ (Dr. Will Tuttle, autor knjige „The World Peace Diet“)
Kako impulsivne izbore hrane zameniti svesnim izborima sa svrhom
Evo nekoliko primera kako saosećajnim izborima možemo zameniti one impulsivne, što će učiniti i da se psihološki osećamo bolje:
- Odabir biljnog mleka umesto kravljeg – čak iako pena na kapućinu sa kravljim mlekom izgleda primamljivije (kravlje mleko je proizvod industrije koja doprinosi patnji ovih divnih životinja).
- Preskakanje obroka punog mesa i pravljenje osvežavajuće salate sa leblebijama.
- Odbijanje da učestvujemo u proslavama sa preterivanjem u hrani i biranje hrane koja poštuje naša uverenja.
- Biti blag i saosećajan prema sebi i kada pogrešimo – bez kazne, već uz nežno podsećanje na prvobitne saosećajne namere.
„Biti nežan prema životinjama čini nas nežnijima i prema sebi.“ (Džejn Gudal – najpoznatija svetska zaštitnica prirode)
Birati saosećanje umesto preterivanja i stalnog ugađanja sebi nije žrtva, već unutrašnje uzdizanje koje donosi divne plodove. To je način da hranu tretiramo kao poklon, a ne kao spektakl ili beg od dosadne svakodnevice. Tako ćemo nahraniti ne samo telo, već i srce, um i dušu.
U svetu koji nas neprestano agresivno gura ka mahnitoj i nesvesnoj potrošnji, zastati i izabrati saosećanje je i čin tihog otpora, ali istovremeno i dubokog isceljenja. Zato sledeći put kada sedneš da jedeš, zapitaj se ne samo „šta mi se jede?“ već i „šta želim da podržim?“ i „kako želim da se osećam nakon ovog obroka?“.
„Svaki put kada izaberemo obrok bez nasilja, činimo svet boljim mestom – i za druge, i za sebe.“ (Džon Robins, autor knjiga i jedan od pionira plant based pokreta)