Ritual ispijanja tople čokolade: Napravite „zagrljaj u šolji“ na najzdraviji način

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Mnogi od nas složiće se da topla čokolada nije samo napitak, već zagrljaj sklupčan u šolji. Sa lakoćom će nam okrepiti hladna jutra, razvedriti kišna popodneva, dodajući običnim momentima taj, reklo bi se, skoro praznični ugođaj. Međutim, tradicionalne verzije tople čokolade često podrazumevaju dosta šećera, što bar meni prilično upropasti zadovoljstvo i uživanje, izazivajući onaj dosadan osećaj griže savesti. Pa ko još želi da kroz napitak unese kalorija kao da je pojeo parče torte.

Nedavno sam, međutim, na svoje ogromno oduševljenje, slučajno otkrila rešenje ovog problema. Good bye grižo savesti, od sada pijem toplu čokoladu kad god poželim! A ideja je zapravo vrlo jednostavna – napravićemo sjajan čokoladni domaći kremić od zdravih sastojaka i potpuno bez šećera i spakovati ga u teglu, pa pravac u frižider. Ovaj kremić biće naša osnova za pripremu tople čokolade, kad god je poželimo. Sve što tada treba da uradimo je da zagrejemo mleko (biljno po mogućnosti) i u njega dodamo 2-3 (ili više, po želji i zavisno od veličine šolje) kašičice našeg zdravog čokoladnog krema.

A od čega se pravi ovaj kremić za toplu čokoladu? Od sve samih super-namirnica: urmi, badema i kakaoa, uz dodatak malo biljnog mleka (vrsta po izboru). Miks ovih divnih biljnih namirnica biće pravi „comfort food“ za dušu, ali i za naše zdravlje.

Plantbased, vegan nutela Foto: Plantbased.rs

Teško je i nabrojati sve zdravstvene benefite konzumacije kakoa i urmi i badema, jer ih ima jako mnogo. Ali, trebalo bi da se podsetimo bar onih najvažnijih (tako ćete još više uživati u vašoj toploj čokoladi)…

Kakao je:

  • Bogat flavonoidima, koji se ponašaju kao antioksidansi, ratujući protiv oksidativnog stresa kako bi nas zaštitili od bolesti srca i popravili izgled naše kože;
  • Borac za kardiovaskularno zdravlje pospešujući bolji protok krvi, snižavajući pritisak i nivo LDL holesterola;
  • Odličan za popravljanje raspoloženja, jer pomaže sintezu endorfina i serotonina;
  • Saveznik zdravlja mozga – poboljšava kognitivne funkcije i može da pruži zaštitu od neurodegenerativnih bolesti, kroz unapređenja cirkulacije krvi u mozgu;
  • Moćan protiv upalnih procesa u organizmu, doprinoseći tako sveukupnom zdravlju;

Urme su:

  • Prirodno slatke i odličan izvor energije, jer ne izazivaju nagli skok šećera u krvi (imaju niži glikemijski indeks), zbog prisustva vlakana;
  • Odlične i za zdravlje probavnog sistema, zbog blagotvornih vlakana;
  • Podrška zdravlju kostiju zbog sadržaja minerala kao što su kalcijum, fosfor i kalijum;
  • Bogate antioksidansima kao što su flavonoidi, karotenoidi i fenoli;
  • Saveznik u regulaciji krvnog pritiska i zdravlja srca zbog sadržaja kalijuma i magnezijuma;
urme, suve urme Foto: Shutterstock/SMarina

A bademi, mogu da:

  • Snize loš LDL holesterol i poprave dobar HDL holesterol, zbog visokog sadržaja zdravih mononezasićenih masti;
  • Budu odličan saveznik u gubitku kilograma, jer zbog visokog sadržaja zdravih masti, proteina i vlakana doprinose osećaju sitosti, pomažu da unesemo manje kalorija;
  • Utiču povoljno na zdravlje mozga, ublažavajući degradaciju kognitivnih sposobnosti;
  • Podrže zdravlje kostiju i zuba kao odličan izvor kalcijuma, magnezijuma i fosfora;
  • Pomognu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi zbog svog povoljnog nutritivnog sastava;
  • Pruže antioksidantnu zaštitu i podrže zdravlje kože i očiju, jer sadrže vitamin E – moćni antioksidant;
  • Donesu dodatni priliv energije, jer su bogati i vitaminima B, gvožđem i zdravim mastima

Za zdravi domaći čokoladni krem (za toplu čokoladu) potrebno je:

  • Urme sveže (očišćene od koštica) 150 g
  • Bademi pečeni (sa ljuskom) 50 g
  • Kakao 30 g
  • Malo cimeta (ako ga ne volite, preskočite)
  • Biljno mleko – količina po potrebi

Prvi korak je da stavimo očišćene urme i cele bademe u manju dublju posudu i prelijemo ih vrelim mlekom u količini koja je dovoljna da ih prekrije (ja sam preko urmi i badema sipala hladno mleko, pa sve zajedno zagrejala u mikrotalasnoj). Bitno je da mleko stvarno bude vrelo, kako bi i urme i bademi zajedno omekšali i nabubrili, jer će tako naš čokoladni kremić biti kremastiji.

Nakon pola sata možete sve zajedno presuti u blender i dodati kakao, pa uključiti da se sve obradi do što glatkije teksture. Ako vam se učini previše gusto, dodajte još malo biljnog mleka, što će i blenderu olakšati posao. Gotov čokoladni kremić sipajte u veću teglu i stavite u frižider.

Kada poželite da uživate u toploj čokoladi ili da njome poslužite goste, dodajte željenu količinu napravljenog čokoladnog krema u vrelo mleko i dobro promešajte.  Topla čokolada se divno uklapa sa malo ruma, pa ako volite šmek alkohola preporučujem da probate. Međutim, ovaj sjajni domaći čokoladni kremić ne mora isključivo da završi u toploj čokoladi. Meni je odlično poslužio i kao dodatak za jutarnju ovsenu kašu, za slučaj da poželim čokoladnu varijantu, dok se mojim ukućanima dopao i kao namaz na tostiranom hlebu ili palačinkama. Jedno je sigurno, uživanje definitivno ne mora uvek da bude grešno.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari