• 0
 ≫ 

Zdraviji brauni na 3 načina sa „tajnim“ sastojcima

 ≫ 

Za obožavaoce čokolade, popularni brauni je po pravilu među omiljenim kolačima. Nažalost, prečesto uživanje u ovoj čokoladnoj i kalorijskoj bombi može se loše odraziti na našu kilažu, pa je preporučljivo biti oprezan. A da li možemo uživati u brauniju na zdraviji način?

  • 0

Na sreću, majstori plant based kulinarstva svakodnevno smišljaju zdravije opcije naših omiljenih jela i dezerata. Upravo iz njihove kuhinje donosimo vam ideje za 3 zdravije varijante braunija. Bonus im je da su plant based, posni i ne sadrže uobičajene sastojke životinjskog porekla – jaja i puter. Osim toga, ne sadrže ni brašno, ni ulje, a dodatni plus im je po jedan zdrav biljni „tajni“ sastojak koji nije uobičajen u ovoj vrsti kolača.

1) Veganski brauni sa tikvicama

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Franzi | Pflanzlich & unwiderstehlich 🌱 (@vegan_franzi)

Potrebno je:

Suvi sastojci:

  • 150 g šećera po izboru (običan, žuti, kokosov, …)
  • 130 g ovsenih pahuljica (samlevenih u prah)
  • 90 g čokoladnih mrvica (ili iseckane crne čokolade)
  • 50 kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica instant kafe u prahu (opciono)

Vlažni sastojci:

  • 200 g rendane tikvice
  • 120 g putera od orašastih plodova (po izboru – badem, kikiriki, lešnik)
  • 75 g biljnog mleka
  • aroma vanile

Postupak pripreme je jednostavan i možete ga celog obaviti u multipraktiku ili blenderu. Prvo ubacite suve sastojke (osim čokoladnih mrvica, njih želite cele) i isprocesirajte, a onda dodajte vlažne sastojke i ponovo uključite aparat i sve izblendairate. Na kraju dodajte čokoladne mrvice i ručno promešajte. Izlijte smesu u manji pleh (19x23 ili sl.) obložen papirom za pečenje. Brauni se peče 35-40 min na 180°C (kraće ako hoćete fadži varijantu, a duže onu suvlju teksturu).

2) Veganski brauni sa batatom (slatkim krompirom)

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Zotter Schokolade (@zotterschokolade)

Potrebno je:

  • 450 g pečenog slatkog krompira (Izbockajte ga viljuškom i pecite u ljusci dok omekša – oko 45 min)
  • 200 g izgnječene banane (2 male banane)
  • 120 g biljnog mleka
  • 150 g mlevenih ovsenih pahuljica
  • 150 g šećera (običan, žuti, kokosov, …)
  • 50 g kakaoa
  • 50 g mlevenih badema (ili oraha ili lešnika)
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice cimeta (ili manje po ukusu)
  • 1/4 kašičice soli
  • 60 g čokoladnih mrvica (ili komadića crne čokolade)

U multipraktiku ili blenderu isprocesirajte prvo oljušteni batat sa bananama i biljnim mlekom. Zatim dodajte i ostale sastojke i izblendirajte. U pleh (19x23 ili sl.) obložen papirom za pečenje utisnite smesu (biće malo lepljiva). Brauni pecite 35-40 min na 180°C (nije čudno ako ostane malo vlažan). Pošto je ovo kolač bez glutena i jaja, bitno je sačekati najmanje 30-60 min da se dobro ohladi pre sečenja, da se ne bi mrvio. Možete ga preliti istopljenom čokoladom ako želite da bude bogatiji.

3) Veganski brauni sa pasuljem

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Michaela Vais | Vegan Food ♡ (@elavegan)

Potrebno je:

  • 1 konzerva tamnog pasulja
  • 2 kašike mlevenog lana
  • 65 g vode
  • 60 g kikiriki putera
  • 40 g kakaoa
  • Vanila aroma
  • 50 g mlevenih ovsenih pahuljica
  • 110 g javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 75 g iseckane crne čokolade ili čokoladnih mrvica

Potopite 2 kašike mlevenog lana u 65 g vode i ostavite da odstoji 10-ak minuta da nabubri. Pasulj izvadite iz konzerve i u cediljci ga isperite pod mlazom vode. Stavite ga u multipraktik (blender), pa dodajte sve ostale sastojke, osim čokolade i mlevenog lana i dobro isprocesirajte. Kada se sve sjedinilo, dodajte i nabubreli mleveni lan i još malo izblendajte. Na kraju ručno umešajte iseckanu čokoladu i smesu stavite u mali pleh (23x15) obložen papirom za pečenje. Pecite brauni oko 25 min na 180°C. Normalno je da ostane mekan i vlažan. Sačekajte da se dobro ohladi pre sečenja (najbolje da odstoji malo u frižideru). Ova varijanta braunija je još ukusnija drugog dana, pa ne žurite da sve odmah pojedete.

Ovi recepti su plod mašte kreatorke profila @elavegan.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari