Zdraviji brauni na 3 načina sa „tajnim“ sastojcima
Za obožavaoce čokolade, popularni brauni je po pravilu među omiljenim kolačima. Nažalost, prečesto uživanje u ovoj čokoladnoj i kalorijskoj bombi može se loše odraziti na našu kilažu, pa je preporučljivo biti oprezan. A da li možemo uživati u brauniju na zdraviji način?
Na sreću, majstori plant based kulinarstva svakodnevno smišljaju zdravije opcije naših omiljenih jela i dezerata. Upravo iz njihove kuhinje donosimo vam ideje za 3 zdravije varijante braunija. Bonus im je da su plant based, posni i ne sadrže uobičajene sastojke životinjskog porekla – jaja i puter. Osim toga, ne sadrže ni brašno, ni ulje, a dodatni plus im je po jedan zdrav biljni „tajni“ sastojak koji nije uobičajen u ovoj vrsti kolača.
1) Veganski brauni sa tikvicama
View this post on InstagramA post shared by Franzi | Pflanzlich & unwiderstehlich 🌱 (@vegan_franzi)
Potrebno je:
Suvi sastojci:
- 150 g šećera po izboru (običan, žuti, kokosov, …)
- 130 g ovsenih pahuljica (samlevenih u prah)
- 90 g čokoladnih mrvica (ili iseckane crne čokolade)
- 50 kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/3 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičica instant kafe u prahu (opciono)
Vlažni sastojci:
- 200 g rendane tikvice
- 120 g putera od orašastih plodova (po izboru – badem, kikiriki, lešnik)
- 75 g biljnog mleka
- aroma vanile
Postupak pripreme je jednostavan i možete ga celog obaviti u multipraktiku ili blenderu. Prvo ubacite suve sastojke (osim čokoladnih mrvica, njih želite cele) i isprocesirajte, a onda dodajte vlažne sastojke i ponovo uključite aparat i sve izblendairate. Na kraju dodajte čokoladne mrvice i ručno promešajte. Izlijte smesu u manji pleh (19x23 ili sl.) obložen papirom za pečenje. Brauni se peče 35-40 min na 180°C (kraće ako hoćete fadži varijantu, a duže onu suvlju teksturu).
2) Veganski brauni sa batatom (slatkim krompirom)
Potrebno je:
- 450 g pečenog slatkog krompira (Izbockajte ga viljuškom i pecite u ljusci dok omekša – oko 45 min)
- 200 g izgnječene banane (2 male banane)
- 120 g biljnog mleka
- 150 g mlevenih ovsenih pahuljica
- 150 g šećera (običan, žuti, kokosov, …)
- 50 g kakaoa
- 50 g mlevenih badema (ili oraha ili lešnika)
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice cimeta (ili manje po ukusu)
- 1/4 kašičice soli
- 60 g čokoladnih mrvica (ili komadića crne čokolade)
U multipraktiku ili blenderu isprocesirajte prvo oljušteni batat sa bananama i biljnim mlekom. Zatim dodajte i ostale sastojke i izblendirajte. U pleh (19x23 ili sl.) obložen papirom za pečenje utisnite smesu (biće malo lepljiva). Brauni pecite 35-40 min na 180°C (nije čudno ako ostane malo vlažan). Pošto je ovo kolač bez glutena i jaja, bitno je sačekati najmanje 30-60 min da se dobro ohladi pre sečenja, da se ne bi mrvio. Možete ga preliti istopljenom čokoladom ako želite da bude bogatiji.
3) Veganski brauni sa pasuljem
Potrebno je:
- 1 konzerva tamnog pasulja
- 2 kašike mlevenog lana
- 65 g vode
- 60 g kikiriki putera
- 40 g kakaoa
- Vanila aroma
- 50 g mlevenih ovsenih pahuljica
- 110 g javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 75 g iseckane crne čokolade ili čokoladnih mrvica
Potopite 2 kašike mlevenog lana u 65 g vode i ostavite da odstoji 10-ak minuta da nabubri. Pasulj izvadite iz konzerve i u cediljci ga isperite pod mlazom vode. Stavite ga u multipraktik (blender), pa dodajte sve ostale sastojke, osim čokolade i mlevenog lana i dobro isprocesirajte. Kada se sve sjedinilo, dodajte i nabubreli mleveni lan i još malo izblendajte. Na kraju ručno umešajte iseckanu čokoladu i smesu stavite u mali pleh (23x15) obložen papirom za pečenje. Pecite brauni oko 25 min na 180°C. Normalno je da ostane mekan i vlažan. Sačekajte da se dobro ohladi pre sečenja (najbolje da odstoji malo u frižideru). Ova varijanta braunija je još ukusnija drugog dana, pa ne žurite da sve odmah pojedete.
Ovi recepti su plod mašte kreatorke profila @elavegan.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.