• 0
 ≫ 

Kari sa leblebijama, batatom i spanaćem

 ≫ 

Kari je kremasto kuvano indijsko jelo, u kome se mogu kombinovati različite vrste povrća i mahunarki.

  • 0
Kari leblebije batat Foto: Shutterstock

Osnovu karija uvek čine crni i beli luk, svež đumbir, začini (kari, kumin, kurkuma, korijander, aleva paprika), pasta ili pire od paradajza i kokosovo mleko (punomasno iz konzerve). U kari se u plant based varijanti, osim povrća i mahunarki, mogu dodati i kockice tofua. Po pravilu se služi uz pirinač.

Koje god povrća odaberete za kari , u kombinaciji sa mirisnim indijskim začinima, slašću paradajz pelata i kremastom teksturom i egzotičnom notom koju daje kokosovo mleko, dobićete neodoljivo jelo.

Predstavljamo vam jednu od najomiljenijih verzija vege karija – varijantu sa leblebijama, batatom i mladim spanaćem.

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice sitno seckanog đumbira (ili 1 kašičica suvog)
  • 1 kašičica karija
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice kumina
  • 1/2 kašičice korijandera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Malo čilja u prahu (količina zavisi od vašeg ukusa i ljutine čilija)
  • 1/3 kašičice bibera
  • So po ukusu
  • 1 kašičica šećera
  • 450 ga oljuštenog batata (slatkog krompira)
  • 1 konzerva paradajz pelata ili pirea od paradajza
  • 2 kašike paste od paradajza
  • 150 -200 g kokosovog mleka (iz konzerve)
  • 1 konzerva kuvane leblebije
  • 60 g bebi spanaća (2-3 šake)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja za pripremu jela
  • Voda po potrebi
  • Malo soka od limuna

     
     
     
     
    View this post on Instagram
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     A post shared by MINIMALIST BAKER (@minimalistbaker)

Postupak:

  1. Oljuštite batat i iseckajte ga na kockice (oko 1cm). Stavite batat na pleh sa pek papirom, malo ga posolite, pobiberite, isprskajte sa malo maslinovog ulja i stavite u rernu da se ispeče (20-25 min), dok ne omekša
  2. Stavite na vatru šerpu sa 2-3 kašike maslinovog ulja. Propržite na umerenoj vatri sitno seckan crni luk, pa dodajte i iseckan beli luk i đumbir
  3. Dodajte ostale suve začine i kratko zajedno propržite. Pazite da začini ne zagore, a po potrebi dolivajte po malo vode.
  4. Dodajte 2 kašike paste od paradajza i kašičicu šećera (da neutrališete kiselinu paradajza), pa još minut propržite sve aromatične sastojke
  5. Sipajte u šerpu pire od paradajza iz konzerve (ili samleveni pelat), a onda dolijte još vode i posolite
  6. Ocedite leblebiju od vode iz konzerve i dodajte je u kari, a zatim sve zajedno krčkati 10-ak minuta
  7. Pred kraj kuvanja dodajte kokosovo mleko i pečen batat izvađen iz rerne. Količinu kokosovog mleka odredite po svom ukusu (treba biti oprezan sa kokosovim mlekom zbog visokog sadržaja zasićenih masti)
  8. Prokuvati sve zajedno još 5-10 min uz dodavanje još vode do željene gustine karija
  9. 1-2 minuta pre skidanja jela sa vatre dodajte listove bebi spanaća (ne smeju dugo da se kuvaju)
  10. Kada kari skinete sa vatre, dodajte po potrebi još soli i čilija do željene ljutine i obavezno iscedite u šerpu i malo limuna. On posebno ističe njegove raznovrsne arome.

Kari služite uz kuvani basmati pirinač.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari