• 0

Brza poslastica i zdrav doručak: Čokoladna pečena ovsena kaša sprema se za 10 min

Jede vam se nešto slatko, ali znate da vam vaga neće to oprostiti? Mnogi od nas se skoro svakodnevno nađu u ovakvoj situaciji. Za to ipak, verovali ili ne, postoji jednostavno i zdravo rešenje

  • 0
Čokoladna pečena ovsena kaša Foto: Shuterstock/Anna Pustynnikova

Rešenje za ovakve situacije su zdrave veganske poslastice. Ovo je recept za jednu od njih – čokoladnu pečenu ovsenu kašu. Kada je pripremite, imaćete u frižideru istovremeno i poslasticu kojom možete da se zasladite kada za tim osetite potrebu, ali i zdrav doručak koji možete poslužiti deci ili spakovati i poneti na posao.

Potrebno je:

  • Ovsene pahuljice (cele) 1 1/2 cup-a (oko 140 g)
  • Kakao prah 3 kašike
  • Mleveni lan 1 kašika (opciono, nije obavezno)
  • Kokosov protein ili sitan kokos 2 kašike
  • 1 srednja izgnječena banana
  • Biljno mleko 480 g (2 cup-a) (ili biljno mleko i voda u odnosu 50 : 50)
  • Kikiriki puter 1 kašika (puna) (može i neki drugi puter od orašastih plodova po izboru)
  • Javorov ili agave sirup 100 g (ili neki drugi zaslađivač po želji)
  • Vanila aroma 1 kašičica
  • Prašak za pecivo 1/2 kašičice
  • Na vrh kašičice soli
  • Malo cimeta (ako volite)
  • Seckani orasi 50 g (ako volite)
  • Iseckana crna čokolada 50-60 g

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Carine Claudepierre (@theconsciousplantkitchen)

Postupak:

  1. U dubljoj posudi pomešajte sve sastojke (smesa ne treba da bude gusta nego malo ređa, jer ovsene pahuljice upijaju puno vode dok se peku)
  2. Smesu izlijte u pravougaoni pleh srednje veličine obložen papirom za pečenje
  3. Odozgo pospite seckanim orasima i utisnite u smesu komadiće crne čokolade.

Čokoladnu kašu pecite u rerni oko 25 min na 180 °C. Ne treba dugo da se peče, jer treba iznutra da ostane vlažna i sočna, pa pazite da je ne prepečete. Ovaj dezert ne sadrži u sebi brašno, pa ne morate da brinete da li ste ga dovoljno ispekli, čak štaviše brauni kaša će biti lepša i ukusnija, ako je ne pečete previše.

Gotovu kašu isecite i servirajte mlaku ili hladnu. Uz nju možete poslužiti i sveže bobičasto voće ili domaći preliv od crvenog voća. Kada se čokoladna kaša dobro ohladi, isecite je na kocke i čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru. Možete je po želji i podgrejati pre konzumacije – odlična je kada se 20-ak sekundi zagreje u mikrotalasnoj.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari