Ovaj veganski burito filuje se kombinacijom tamnog pasulja, spanaća, paprike i tofu sira. Količina fila koja se dobije po ovom receptu je dovoljna za 4 veća burita. Nafilovan burito možete kratko izgrilovati na tiganju pre konzumacije, ako želite da budu topao i hrskav.
Zgodno je znati da burito, ukoliko ne sadrži sveže povrće ili salatu, možete i da zamrznete (traje oko 3 meseca). Na taj način, možete sebi obezbediti zdrav doručak na stolu za svega nekoliko minuta, za ona jutra kada vam treba "konkretan" doručak . U tom slučaju prethodno veče izvadite burito iz zamrzivača i ostavite ga u frižideru, gde će se do jutra odlediti. Ujutru ga na tiganju (sa mrvicom ulja) kratko zapecite sa svih strana da porumeni, zagreje se i bude hrskav, pa navalite.
Potrebno je:
- Malo maslinovog ulja
- Crni luk 1 mala glavica
- Crvena paprika 1 manja ili 1/2 velike
- Smrznuti spanać 150 g
- Tofu (običan) 200 - 225 g 1 konzerva braon pasulja
- So, biber
- Začini po želji: kumin, kurkuma, dimljena paprika, čili, beli luk u granulama
- Ljuti sos po želji
- Nutritivni kvasac 1 – 2 kašike (opciono, nije neophodno)
- 4 kom. tortilja prečnika oko 25 cm
Postupak:
- Spanać odmrznite i ocedite od vode. Crni luk sitno iseckajte. Crvenu papriku iseckajte na male kockice. Tofu sitno izmrvite prstima. Pasulj isperite u cediljci i ocedite
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i propržite na njemu crni luk nekoliko minuta na srednjoj vatri. Dodajte seckanu crvenu papriku i začine, pa zajedno dinastajte još nekoliko minuta
- Dodajte spanać, tofu i pasulj, pa sve zajedno prodinstajte još 7-8 minuta
- Na kraju dodajte ljutog sosa po ukusu i nutritivni kvasac, ako ga koristite. Probajte fil i dodatno začinite po potrebi. Skinite sa vatre i ostavite da se prohladi
- Fil podelite na 4 dela, pa počnite da filujete tortilje. Na svakoj tortilji rasporedite fil na donjoj polovini, savijte bočne ivice malo ka unutra (da zadrže fil), pa je urolajte i odložite na tanjir sa ivicom na dole
- Ako hoćete da zamrznete pripremljena burita, stavite ih na tanjiru u zamrzivač na 1-2 sata da se stegnu, a onda prebacite u kese za zamrzivač i zavežite ih (da se ne osuše)
- Ukoliko vaš vege burito odmah konzumirate, možete ga kratko izgrilovati na tiganju sa malo ulja, okrećući ga tako da porumeni sa svih strana i postane hrskav.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.