Pripremite začas: Zdrav i neodoljiv čokoladni namaz sa tajnim sastojkom, koji će sve oduševiti
Za sve ljubitelje čokolade donosimo vam ideju za savršen jednostavan i zabavan posni dezert – čokoladnu „umakalicu“ od leblebija. Ovaj veganski dezertni namaz je neodoljivo kremast, bogatog ukusa koji podseća na smesu za brauni (pre nego što ga ispečete). I ne samo da je ukusan… Ovaj slatki namaz je i zdrav, a i lako se pravi od samo 6 sastojaka.
Čokoladni humus možete poslužiti gostima uz sveže voće za umakanje (jagode, banane, maline, breskve, jabuke). Za umakanje u ovo čokoladno savršenstvo mogu poslužiti i neki posni keksići, pa čak i slane grisine ili perece (ova slano-slatka kombinacija je pun pogodak). Naravno, možete ga konzumirati i uz prepečen integralni hleb kao odličnu kombinaciju za doručak, uz čašu biljnog mleka.
Da bi dobili super-kremastu konzistenciju čokoladnog humusa, preporučujemo da leblebije iz konzerve prokuvate 15-20 minuta u vodi sa malo sode bikarbone. Ovaj korak će dodatno omekšati leblebije i njihovu spoljašnju opnu. Tajnu ovog postupka otkriva nam simpatična Sem Turnbol sa profila @itdoesnttastelikechicken.
Za pripremu čokoladnog humusa najbolje je upotrebiti blender, jer će on dati glatkiju teksturu u odnosu na secko ili multipraktik.
Humus se tradicionalno pravi sa dodatkom tahinija (paste od susama), ali je u ovoj čokoladnoj varijanti on zamenjen kikiriki puterom. Ipak su kikiriki puter i čokolada najbolji prijatelji! Ukoliko iz nekog razloga izbegavate kikiriki puter, bez problema ga možete zameniti i puterom od badema ili lešnika, pa čak i suncokreta.
Za čokoladni humus potrebno je:
- 250 g oceđenih kuvanih leblebija (iz konzerve)
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- Kikiriki puter 60 g
- Zaslađivač po izboru 4 kašike (javorov sirup, agave ili neki drugi)
- Kakao 20 g (2 kašike)
- 3-4 kockice leda
- Malo vanila arome (po želji)
- Biljno mleko po potrebi – nekoliko kašika
Postupak:
- Ocedite leblebije od tečnosti iz konzerve i isperite ih. Stavite leblebije u manju šerpu, dodajte vodu i pola kašičice sode bikarbone, pa prokuvajte 15-20 minuta da dodatno omekšaju. Procedite ih i ispirajte pod hladnom vodom da se što više ohlade (tako će čokoladni humus biti glatkije teksture)
- Stavite prokuvane i ohlađene leblebije u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima i izblendajte do potpuno glatke i kremaste konzistencije (tu će pomoći i kockice leda). Biće potrebno da povremeno zaustavite blender i špatulom skinete masu sa unutrašnjosti blendera. Po potrebi dodajte malo biljnog mleka do željene gustine
- Probajte pripremljeni humus i zasladite još malo ako je potrebno.
Pripremljeni namaz čuvajte u frižideru. Čokoladni humus poslužite hladan uz kriške svežeg voća ili hrskave posne keksiće za umakanje. Uživancija bez griže savesti može da počne!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.