• 0

Lagan dezert u susret letu: Krostata sa breskvama i borovnicama od integralnog brašna

Jede vam se nešto slatko, ali ne previše, a istovremeno i nešto osvežavajuće i prikladno za toplije dane? Upravo tako i ja razmišljam, a pošto trenutno imam gomilu svežih breskvi u frižideru, odmah sam se setila krostate. Nema boljeg rešenja za brzu voćnu poslasticu!

  • 0
breskve Foto: Pixabay

Krostata ili galeta je dezert koji kombinuje tanko beskvasno testo sa različitim vrstama voća. U pitanju je poslastica koja obično nema puno dodatog šećera, a sadrži obilje svežeg voća, pa se zato smatra idealnom za letnji period. Moguće je koristiti različite vrste voća, ili njihove kombinacije, a sve u zavisnosti od vaših prefencija i toga šta trenutno imate na raspolaganju.

Testo za krostatu sadrži brašno, malo šećera i soli, neku vrstu masnoće i vodu. Zdravija varijanta je da upotrebite integralno brašnou celini ili pola/pola sa belim brašnom. U testo je neophodno dodati bar malo šećera, kako bi bilo mekše i moglo lepo da porumeni prilikom pečenja. Od količine masnoće koja se doda u testo zavisi i koliko će ono biti hrskavo i da li će se topiti u ustima. Lično ne volim da dodajem previše masnoće, jer nije zdrava, pa je držim na minimumu.

Za krostatu je potrebno:

  • Pšenično brašno T-400 150 g
  • Integralno pšenično ili speltino brašno 100 g
  • Šećer 40 g (izaberite koji god koristite: žuti, od šećerne trske, kokosov,…)
  • Ulje 60 g
  • Voda (ili biljno mleko) 80 g
  • Na vrh kašičice soli
  • 5 breskvi (manjih)
  • Borovnice 100 g
  • 3-4 kašike braon šećera za fil
  • Malo biljnog mleka za premazivanje ivica
  • Listići badema za ukrašavanje

Postupak:

  1. Odmerite sve sastojke za testo u dubljoj posudi, pa dobro promešajte prvo varjačom, a onda rukama zamesite testo. Mesite ga samo onoliko koliko je potrebno da dobijete homogeno testo, ali ne predugo kako se ne bi užilavilo. Zamešeno testo za krostatu odložite u frižider da odmori 30-60 minuta.
  2. Oprane breskve iseckajte na tanje kriške, pa ih stavite u posudu i pospite sa 2 kašike šećera i ostavite 10-ak minuta da odstoje.
  3. Na papiru za pečenje rastanjite oklagijom testo za krostatu u približno okrugli oblik debljine otprilike 2-3 mm. Možete odgovarajućom okruglom posudom koja je nešto manjeg prečnika (3-4 cm, bar toliko testa treba da ostane za preklapanje ivice) od vašeg razvučenog testa, označiti blagim pritiskom gornje ivice posude na testo krug u okviru koga ćete poređati breskve.
  4. Sada papir za pečenje zajedno sa razvučenim testom prebacite na veliki plitki pleh za pečenje iz rerne. Poređajte po testu breskve pravilno u krug uz blago preklapanje (ako želite profi izgled krostate) ili ih samo izručite i rasporedite po testu bez slaganja. Kada rasporedite breskve, stavite preko njih i borovnice, a onda voće pospite sa još 1-2 kašike šećera.
  5. Sada preostale ivice testa, koje ne moraju da budu pravilne (štaviše za rustičniji izgled krostate bolje je da ne budu idealne) preklapajte u krug preko voća. Kada završite filovanje i oblikovanje krostate, preklopljenu ivicu premažite sa malo biljnog mleka i pospite listićima badema (ako nemate bademe mogu da posluže i seckani lešnici).
  6. Krostata se peče 40-45 minuta na 180°

Vašu krostatu poslužite tek kada se ohladi. Sjajna je i blago zagrejana u kombinaciji sa kuglom sladoleda od vanile. Kada jednom savladate postupak, puno je mogućih varijacija kojima možete menjati krostatu tako da uvek bude nova i drugačija – menjajte vrste brašna koje koristite za testo, menjajte voće za fil (ukoliko je u pitanju voće sa puno vode, onda je poželjno u njega dodati i malo gustina), koristite za dekoraciju različite orašaste plodove, …

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari