Kremasto uživanje bez trunke griže savesti: Pripremamo neodoljivu vege lazanju
Za mnoge od nas lazanja je ultimativni „comfort food“, odnosno hrana koja čini da se osećamo dobro i kad nam nije ni do čega. Pa ipak, ukusna i kremasta lazanja dolazi u paketu sa dosta štetnih masnoća – iz mlevenog mesa, bešamel sosa, ali i brda kačkavalja koji se obično dodaje. A šta biste rekli ako vam kažemo da postoji način pripreme koji će ispuniti sva očekivanja od dobre lazanje – i neodoljivi ukus i „topi se u ustima“ kvalitet i kremastost bez premca, a sve to bez trunke mesa, sira, mleka ili putera? Kako je to moguće, pitate se?
Tehnike pripreme hrane u plant based kulinarstvu, gde se isključivo koriste biljne namirnice, osmišljene su upravo sa ciljem da nam omoguće da nastavimo da uživamo u omiljenim ukusima i teksturama hrane, ali bez korišćenja životinjskih namirnica. Ali biljke ne mogu da imaju dobar ukus kao životinjske namirnice, pomisliće mnogi iz svog ličnog iskustva. Pri tome misle na razne priloge od povrća ili salate u koje se u standardnoj kuhinji ulaže vrlo malo truda da bi ispala zaista ukusna. A i zašto bi? Pa uvek je tu meso kao centralni deo obroka i zašto bi se onda bavili nepotrebno sporednim igračima? Međutim, onaj ko se upusti u plant based kulinarstvo otkriće da upravo ti sporedni igrači, kada im zaista damo šansu, mogu da zablistaju na terenu.
Danas ćemo vam predstaviti jednu neodoljivu verziju lazanje na veganski način, koja u sebi sadrži čak 10 biljnih namirnica (ne računajući začine) – 8 vrsta povrća i 2 vrste mahunarki. Ova lazanja neće biti samo gozba za vaša nepca, već i za vaš mikrobiom, odnosno dobre bakterije. Podsetićemo vas da su novija naučna istraživanja mikrobioma otkrila da je za njegovu vitalnost nužan unos raznovrsne biljne hrane – preciznije najmanje 30 vrsta biljaka nedeljno na našem meniju. Za nekoga na uobičajenoj ishrani ovo može da zvuči kao veliki broj, ali za nekoga ko jede preovlađujuće biljnu ishranu ovo je vrlo lako dostižan broj. Pa primer je upravo ova lazanja sa 10 različitih biljnih namirnica u samo jednom obroku.
I možemo da garantujemo i ovo – svaki zalogaj ove lazanje sa njenom bogatom teksturom, bojama i ukusima učiniće da se i najveći skeptici zapitaju: „Kome uopšte treba meso i sir?“
Ključni koraci za dobru vege lazanju
Svaka dobra lazanja počinje sa mlevenim mesom u paradajz sosu, ali mi ćemo u vege verziji napraviti nutritivno mnogo bogatiji sos, ali bez mesa. Ne samo da ćemo u paradajz sos pored crnog i belog luka dodati još tri vrste povrća – šargarepu, koren celera i crvenu papriku, već ćemo meso zameniti sa 2 sjajne i vrlo zdrave biljne namirnice pune proteina – sočivom i tofuom. Tofu će zapravo „glumiti“ meso, a sočivo je tu da dodatno obogati jelo.
Često koristim tofu kao zamenu za meso u jelima, a pripremam ga skoro uvek na isti način. Uzmem običan tofu, narendam ga na krupno rende i dodam mu 1-2 kašičice obične ili još bolje dimljene paprike u prahu, oko 1/2 kašičice belog luka u prahu, 2-3 kašike soja sosa i oko 2 kašike maslinovog ulja. Ovo treba dobro promešati i staviti na pleh obložen papirom za pečenje, pa u rernu da se prosuši i zapeče na oko 20 minuta (treba fino da porumeni). Prepečene tofu mrvice ćemo kasnije dodati u sos za lazanje neposredno pre nego što ga skinemo sa vatre.
Sočivo ćemo takođe skuvati pre početka pripreme sosa za lazanje. Možete izabrati zeleno, braon ili crno sočivo (ja sam izabrala crno, jer najlepše izgleda u sosu). Kod pripreme lazanje jedino izbegavam crveno sočivo, jer se ono pri kuvanju raspadne (pogodnije je za čorbe i variva). Sočivo skuvajte uoči pripreme lazanja, a možete upotrebiti i neko koje već imate skuvano u frižideru od prethodnog dana.
Bešamel sos za lazanje se može pripremiti na tradicionalni način – prženjem brašna na masnoći (maslinovo ulje za vegansku verziju) uz dodatak biljnog mleka i začina, dok ne dobijemo kremasti sos. Međutim, u ovoj našoj zdravijoj verziji pravimo bešamel sos od kombinacije 3 vrste povrća – karfiola, praziluka i krompira, koji će se nakon kuvanja i obrade u blenderu transformisati u neodoljivo kremasti vege bešamel (a bez prženja brašna na masnoći).
I na kraju još jedan koristan trik koji sam videla na Instagramu, pa isprobala i mogu da potvrdim da odlično funkcioniše, je – nema slaganja listova lazanja, već je dovoljno u pripremljen sos za lazanje izlomiti na krupnije listiće lazanje iz kupovnog pakovanja. Nakon toga sve se prespe u pleh za pečenje, odozgo se prelije bešamel i pravac na pečenje.
Za neodoljivu vege lazanju sa 10 biljnih namirnica potrebno je:
- Crni luk 1 veća glavica
- Beli luk 3-4 čena
- Crvena paprika 1 kom. (srednje veličine)
- Šargarepa oko 200 g (očišćene)
- Koren celera oko 200 g (očišćenog)
- Sočivo (zeleno, crno, braon) 125 g (suvog)
- Tofu 250-300 g (jedno pakovanje običnog)
- 1 konzerva paradajz pelata (izblendati je u paradajz pire nakon otvaranja)
- Sok od paradajza (onaj iz tetrapaka)
- Soja sos 2-3 kašike u tofu i još 2 kašike u sos od paradajza
- Suve pečurke u prahu (opciono, ali daje odličan ukus) 1/2 kašičice
- Začini: so, biber, po 1 kašičica bosiljka i origana, 1/2 kašičice majčine dušice, mrvica cimeta, 1 kašičica dimljena paprika u prahu (ili aleve), malo čilija u prahu ili tucana paprike za ljutinu po vašem ukusu
- Maslinovo ulje
- 1 pakovanje kora za lazanje (250 g)
Za vege bešamel:
- Karfiol oko 300 g (očišćenog)
- Praziluk 120 g
- Krompir 200 g
- Vege pavlaka za kuvanje 100–150 g (birajte onu koja nema u sebi mlečne masti)
- Miso pasta 1 puna kašičica (daje odličan šmek, ali nije neophodno ako nemate)
- Senf 2 kašičice + so i malo slatko-ljutog sosa
- Po želji – malo narendanog veganskog sira za posipanje odozgo 100-120g
Postupak pripreme vege lazanje:
- Odmerite sočivo, dobro ga operite pod vodom u cediljci i stavite da se skuva. Pazite da se ne raskuva, već da se ipak po malo „gricka“ kada ga skinete sa vatre;
- Pripremite tofu mrvice – pomešajte na krupno izrendan blok običnog tofua sa začinima: 1-2 kašičice obične ili još bolje dimljene paprike u prahu, oko 1/2 kašičice belog luka u prahu, 2-3 kašike soja sosa i oko 2 kašike maslinovog ulja. Sve dobro promešajte i raširite ravnomerno na pleh obložen papirom za pečenje, pa stavite u rernu da se prosuši i zapeče na 180 °C oko 20 minuta (treba fino da porumeni, ali ako prebrzo rumeni smanjite jačinu rerne ili isključite duvanje);
- Očistite, operite i na krupnije isecite karfiol, praziluk i krompir, pa ih stavite u manju šerpu sa vodom da se skuvaju dok ne omekšaju;
- Dok se kuvaju sočivo,tofu i povrće za bešamel, pripremite sastojke za sos za lazanju. Očišćenju šargarepu i koren celera isecite na krupnije, pa onda usitnite na sitno u secku. Crni i beli luk očistite i sitno naseckajte. Crvenu papriku isecite na sitnije kockice;
- Počinjemo sa pripremom sosa – propržite na maslinovom ulju prvo crni, pa onda i beli luk, pa dodajte začine (osim soli i paprike u prahu) i kratko zajedno propržite. Zatim dodajte kockice crvene paprike i 2 kašike soja sosa. Propržite to zajedno oko 2 minuta, a onda pospite sa kašičicom dimljene paprike i dodajte mrvice šargarepe i celera (koje ste isitnili u secku). Dobro prodinstajte svo povrće zajedno još nekoliko minuta;
- Sipajte u povrće izblendani paradajz pelat iz konzerve + sadržaj 1 tetrapaka soka od paradajza, pa dodajte i malo vode i ostavite da se sos krčka na tišoj vatri 15-ak minuta. Dolivajte vode po potrebi, jer sos treba da bude ređi;
- U međuvremenu ste ocedili sočivo koje se skuvalo, izvadili pečene mrvice tofua iz rerne i sklonili kuvano povrće za bešamel sa vatre da se malo prohladi pre blendiranja;
- Nakon 15-ak minuta na vatri, sos od paradajza i povrća je skoro gotov. Ubacite sad u njega skuvano sočivo, promešajte i posolite po ukusu. Ako je sos previše kiseo zbog paradajza, dodajte 1 kašičicu šećera da izbalansirate ukus;
- Izblendajte kuvano povrće za bešamel uz dodavanje vode od kuvanja i vege pavlake tako da dobijete željenu gustinu sosa. Dodajte u njega navedene začine i dodatke da podesite željeni ukus. Imajte u vidu da se sos neće značajno zgušnjavati pečenjem, osim malo po površini, pa ga napravite malo gušće od običnog bešamela;
- Izlomite listove lazanja, svaki na 3-4 dela, pa ih dodajte u sos od paradajza sa sočivom. Mešajte polako na srednjoj vatri da bi korice krenule da omekšavaju u sosu. Dodajte polako i mrvice pečenog tofua i mešajte, a po potrebi dolivajte i malo vode, jer mora da ostane dovoljno tečnosti da se u njoj skuva testo. Kada su korice za lazanju blago omekšale (počele da se savijaju), masa je spremna da ide na pečenje;
- Prespite sadržaj iz šerpe u pleh i prelijte preko njega pripremljeni bešamel iz blendera. Stavite lazanju u rernu na pečenje. Biće joj dovoljno 30-ak minuta na 180°C da porumeni. 10-ak minuta pre kraja pečenja možete je izvaditi i po njoj posuti malo izrendanog vege kačkavalja po želji, pa vratiti u rernu da se dopeče;
Sačekajte da se lazanja prohladi bar 20-ak minuta pre služenja. Vredelo je truda, zar ne?
Radi ilustracije ideje o stavljanju izlomljenih komadića korica za lazanje direktno u sos, evo jednog sličnog recepta koji koristi istu ideju:
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.