I sočan i opojno miriše: Neodoljivi bundeva „bread“ kolač

   ≫   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nekad mi se čini da ima neke magije u mirisu koji se širi dok se peče kolač od bundeve. Da li ona dolazi od asocijacija na udobna vikend jutra koja delimo sa porodicom, toplu kućnu atmosferu tokom hladnih zimskih dana ili nešto treće, ne znam. Ipak, ono što znam je da ovaj prepoznatljivi miris kolača od bundeve i njegovih začina uvek nepogrešivo privuče moje ukućane da zavire u kuhinju i provere da li se sprema omiljena poslastica koju su po mirisu prepoznali.

Sezona bundeve neće još dugo, pa je treba iskoristiti dok je imamo na raspolaganju, a teško da mogu da smislim bolji ili slađi način da se ona upotrebi od ovog jednostavnog kolača. Ovo je inače poslastica koja podseća na „banana hleb“ kolač, pa otuda naziv. Recept koji vam donosimo kombinuje gusti pire od čiste pečene bundeve, začine i ne previše šećera, tako da se dobija sočan, ali ne previše sladak kolač. Savršen je čak i za doručak, užinu ili za dezert, a s obzirom da nije puno sladak može se po želji fino kombinovati uz neki džem ili namaz od orašastih plodova. Iz ličnog iskustva mogu da preporučim kombinaciju sa namazom od oraha, pa čak i pistaća, uz malo džema od borovnice ili šumskog voća.

U receptu je dat predlog kombinacije nekoliko vrsta brašna, ali nije neophodno toga se držati već možete upotrebiti i neku drugu vrstu brašna koja vam je na raspolaganju. Bitno je samo da bar 30% bude belo brašno, jer će kolač biti tvrđi ako upotrebite isključivo integralno brašno. Što se tiče začina, nije nužno da upotrebite sve navedene, već možete staviti i samo cimet. Ukoliko pak, kao ja na primer, obožavate tople zimske začine, slobodno dodajte onu divnu mešavinu začina za medenjake (Kotany u kesici). Osim pirea od bundeve u ovom receptu je i jedna izgnječena banana, koja služi kao veganska zamena za jaje, odnosno vezivo za testo.

A sada, hajde da zamirišemo naše kuhinje rajskim mirisom bundeve i začina i pripremimo ovaj sjajan brzi kolač!

Za bundeva „bread“ kolač potrebno je:

  • 225 g brašna (100 g belog + 75 g heljdinog + 50 g speltinog – ili neka druga mešavina brašna po vašoj želji)
  • 125 g šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone (ravna)
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta (puna) – ili više po želji
  • Po malo karanfilića, muskatnog oraščića i kardamoma (ili 1 kašičica začina za medenjake)
  • Na vrh kašičice soli
  • 225 grama pirea od pečene bundeve (izgnječiti bundevu viljuškom)
  • 1 srednja izgnječena banana
  • 70 g ulja
  • 85 g biljnog mleka
  • Opciono: pre pečenja posuti kolač sa malo sirovih oljuštenih semenki bundeve

Postupak pripreme, kao i kod ostalih kolača ovakvog tipa podrazumeva da se u jednoj posudi prvo pomešaju suvi sastojci (odmerena količina izabranih vrsta brašna, šećer, začini, soda i prašak za pecivo), u drugoj posudi tečni sastojci (pire od bundeve, izgnječena banana, ulje i biljno mleko), a zatim se suvi dodaju u tečne i sve lepo promeša. Kao i uvek, bitno je napomenuti da treba mešati polako i ne previše, već tek toliko da se sastojci povežu, kako ne bi završili sa žilavim kolačem (zbog toga što smo od previše mešanja razvili gluten u testu). Gotova smeša za veganski bundeva „bread“ je prilično gusta, ali ne previše (ukoliko vam se učini previš tvrda, dodajte još malkice biljnog mleka).

U međuvremenu treba zagrejati rernu na 180 °C, duguljasti i uzan kalup za kolače (onaj malo duži – oko 30 cm) obložiti papirom za pečenje, a zatim gotovu smesu za kolač od bundeve sipati u njega i poravnati kašikom. Posuti po želji semenkama bundeve i peći 40-45 minuta, odnosno sve dok čačkalica koju ubodemo u kolač ne izađe iz njega potpuno čista.

Nakon što se dobro ohladi, bundeva „bread“ isecite na kriške i stavite u plastičnu kutiju sa poklopcem. Bundeva ovaj kolač čini izuzetno sočnim, pa bez problema može stajati 4-5 dana, mada retko izdrži ovoliko. Ako stoji duže od 1-2 dana, stavite bundeva „bread“ za svaki slučaj u frižider, da ne bi zbog toplote u kuhinji i vlage u kolaču u zatvorenoj kutiji došlo do pojave buđi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari