Doručak za idealnu probavu: Kremasta kaša od heljde sa jabukom i malinama
Heljda je zbog svojih nutritivnih svojstava odličan izbor za doručak. Ova pseudožitarica je dobar izvor biljnih proteina, ali i vlakana koja regulišu probavu i pomažu regulaciju šećera u krvi. Ne manje značajno, heljda sa svojim bogatstvom minerala doprinosi i zdravlju srca, energetskom balansu i jakom imunitetu, a ne oskudeva ni u antioksidansima koji se bore protiv upalnih procesa u organizmu. Iako sve ovo zvuči zaista sjajno, moj razlog što često biram heljdu za doručak je pre svega to što je obožavam, a ovi benefiti su samo bonus.
Znam već neki će reći da ne vole heljdu, jer im se ne sviđa ukus ili tekstura kad se skuva. Preporučujem ipak da joj date šansu bar nekoliko puta, dok ne nađete recept koji će vas osvojiti. Upravo sam to i ja uradila i pronašla načine da se zaljubim u heljdu. Jedan od njih je i današnji recept za kašu od heljde.
Ovoj kaši smo dodali rendanu jabuku i smrznutu malinu, koje osim ukusa dodaju i vitamine, antioksidanse, ali i dodatna vlakna. Za dozu zdravih masti tu su čia semenke i seckani orasi koji su odlični izvori blagotvornih omega 3 masnih kiselina, ali ne treba zanemariti ni njihov sadržaj proteina i vlakana. Naš predlog za toping je biljni jogurt sa ukusom vanile, koji će se odlično uklopiti sa voćnim aromama, ali i dodati dozu probiotika, što je još jedan plus za naša creva. Valjda vam je sada jasno zašto smo ovu kašu nazvali idealnim doručkom za dobru probavu…
Za kašu od heljde sa jabukom i malinama potrebno je (za dve porcije):
- Sirova zrna heljde 100 g
- 1 srednja jabuka (izrendati je na krupno)
- 5-6 običnih urmi
- 1 šaka smrznutih malina
- 2 kašike čia semenki
- Voda 1 ½ šolja ili oko 400 g
- Biljno mleko po izboru (količina po želji)
- Malo seckanih oraha
Postupak:
- Prelijte heljdu sa hladnom vodom i ostavite je da odstoji oko 1 sat da nabubri pre kuvanja (možete je potopiti i prethodno veče, pa ostaviti do ujutru u frižideru);
- U manju šerpu stavite da provri oko 1 ½ šolje vode (oko 400 g), pa sipajte oceđena nabubrela zrna heljde i zajedno sa njom dodajte izrendanu jabuku i iseckane urme da se zajedno skuvaju na srednjoj vatri. Heljda se kuva kratko – max oko 15 min, ali je treba kontrolisati dok se kuva, jer brzo upija vodu, pa ako bude potrebno dodajte još malo;
- Kada heljda omekša i upije vodu treba je skloniti sa vatre. Preporučujemo da sadržaj šerpe blago usitnite štapnim mikserom, ali tako da ipak dosta zrna ostane celo, jer se tako dobija najlepša konzistencija kaše – i kremasta, ali i sa celim zrnima koja se pomalo grickaju;
- Nakon toga u vruću kašu dodajte na kraju i 2 kašike čia semenki, šaku smrznutih malina koje će se u njoj odmah otopiti i malo biljnog mleka po želji. Ostavite kašu da se prohladi, pa pošto će se ugustiti zbog bubrenja čia semenki dodajte joj pre služenja još malo biljnog mleka da bi dobili željenu gustinu;
Poslužite kašu sa topingom po želji, a naš predlog je (isprobano) 2-3 kašike biljnog jogurta sa aromom vanile i malo seckanih oraha.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.