![Sarme Sarme](https://xdn.tf.rs/2025/02/13/1739456305810-sarme-670x447.webp)
Hrskave spolja, mekane i sočne unutra: Napravite ultra brze vege rolnice i uživajte u savršenom ukusu
Kuvanje može biti užitak, ali ponekad želimo da uživamo u omiljenim jelima bez dugog stajanja uz šporet. A šta ako možemo da spojimo brzinu, ukus i zdravlje? Ove vege rolnice, pripremljene u air fryer-u, donose bogatstvo ukusa i tekstura, a sve to u rekordnom vremenu. Hrskava spolja, mekana i sočna iznutra, sa začinskim biljnim nadevom, ove rolnice su savršene za brzi obrok koji ne iziskuje previše vremena ni komplikacija. Bilo da ste ljubitelj biljne ishrane ili samo u potrazi za laganim i hranljivim receptom, ove rolnice su pravi izbor! Spremni da probate?
Sastojci:
- ¾ šolje seckanih pečuraka
- ½ šolje seckane crvene paprike
- ½ šolje rendane šargarepe
- ½ šolje edamame (oljuštenog)
- ¼ šolje seckanog crnog luka
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 1 kašičica susamovog ulja
- ½ kašičice kima
- ½ kašičice korijandera
- ½ kašičice garam masale
- ¼ kašičice mlevenog đumbira
- ¼ kašičice kurkume
- 1 glavica zelenog kupusa
- 1 šolja kuvanog pirinča
- 1 kašičica avokadovog ulja
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika pirinčanog sirćeta
- ¼ kašičice ljutih čili pahuljica
Priprema:
- U posudu za air fryer pomešajte pečurke, crvenu papriku, šargarepu, edamame, crni luk, beli luk, susamovo ulje, kim, korijander, garam masalu, đumbir i kurkumu. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.
- Stavite posudu sa povrćem u air fryer i kuvajte na 200°C oko 10 minuta.
- Nakon što je povrće skuvano, dodajte kuvani pirinač i dobro promešajte.
- Odstranite koren kupusa i pažljivo odvojite 10-12 listova. Nožem za ljuštenje tanko iseckajte zadebljane delove na sredini svakog lista.
- Stavite listove kupusa u ključalu vodu na 4 minuta da omekšaju.
- Postavite list kupusa ispred sebe tako da je deblji kraj bliži vama. Stavite 2-3 kašike smese od povrća i pirinča na početak lista.
- Presavijte donji deo lista preko fila, zatim preklopite bočne strane ka unutra i urolajte do kraja, formirajući čvrstu rolnicu. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sav fil i listove.
- Svaku rolnicu premažite avokadovim uljem pomoću četkice.
- Poređajte rolnice u posudu za air fryer, vodeći računa da se ne preklapaju. Pecite na 180°C oko 12 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Možda ćete morati da pečete u više tura, u zavisnosti od veličine vaše friteze.
- Dok se rolnice peku, u maloj posudi pomešajte preostalu kašičicu susamovog ulja, soja sos, pirinčano sirće, preostali đumbir i čili pahuljice.
- Poslužite tople rolnice uz pripremljeni sos i, po želji, pospite susamovim semenkama za dodatni ukus i teksturu.
Ne brinite ako vam neki sastojak fali - ove rolnice su skroz prilagodljive! Umesto povrća koje smo koristili, slobodno ubacite ono što imate u frižideru - seckani celer, kukuruz šećerac, grašak, iseckani karfiol ili brokoli.
Za dodatni izvor proteina, kockice začinjenog tofu sira savršeno idu uz povrće i pirinač. Pošto je tofu neutralnog ukusa, možete ga začiniti na razne načine pre nego što ga stavite u smesu. Dodavanje ili zamena žitarica donosi još jednu dimenziju teksture. Takođe, ukoliko ne posedujete air fryer, možete rolnice peći u rerni ili propržiti na tiganju.
Ove vege rolnice iz air fryer-a možete servirati kao predjelo, lagani ručak ili večeru. Brze su za pripremu, zdrave i prepune ukusa koji će oduševiti vaše nepce. Uživajte u modernoj verziji tradicionalnog jela bez dugotrajnog kuvanja!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.