![Brauni batat Brauni batat](https://xdn.tf.rs/2025/02/14/brauni-batat407659261-670x447.webp)
Dekadentni čokoladni brauni sa neobičnim sastojkom: Zdrav kolač po receptu čuvenog doktora
Svi ćemo se složiti da je posebno zadovoljstvo mesiti ili peći kolače za one koje volimo. A još kada je u pitanju poslastica napravljena od zdravih namirnica, osećaj zadovoljstva je još i veći! Zato na današnji Dan Zaljubljenih ne možemo da odolimo a da vas ne podstaknemo da, ako već niste, obradujete svoju dragu osobu braunijem od batata - jednom neobičnom i zdravom poslasticom. Ona je bogatog ukusa, kremaste teksture i neodoljivo čokoladna, a napravljena od neprerađenih i vrlo hranljivih namirnica.
Inače, ovaj predlog zdravog dezerta stiže nam, ni manje ni više, nego iz kuhinje poznatog eksperta za primenu ishrane u tretiranju hroničnih bolesti – doktora Furmana. On je stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u korišćenju ishrane bazirane na raznovrsnim i celovitim biljnim namirnicama kao sredstvom ne samo za prevenciju, već i za lečenje hroničnih bolesti. I sve to naravno udruženo sa usvajanjem i drugih zdravih životnih navika.
![Batat, slatki krompir Batat, slatki krompir](https://xdn.tf.rs/2021/02/04/batat-slatki-krompir-2-460x0.jpg)
Bez šećera, bez brašna i bilo kakvih prerađenih namirnica, poslastica koju vam danas predstavljamo je prava feel-good dekadencija, ali napravljena od super moćnih zdravih sastojaka, kao što su kakao, batat (slatki krompir) i orasi. Benefiti ovih namirnica su mnogi:
- Kakao je prepun antioksidanasa flavonoida koji su sjajna podrška zdravlju i poznati buster raspoloženja, jer utiče na povećanje nivoa serotonina u organizmu;
- Batat, odnosno slatki krompir, donosi prirodnu slast, obilje vlakana i visoku dozu beta karotina koji pomaže imune funkcije i doprinosi zdravlju kože;
- Orasi su najbogatiji izvor omega 3 masnih kiselina među orašastim plodovima, koje su esencijalne za zdravlje mozga i ublažavanje upalnih procesa u organizmu.
Podelite danas ljubav sa dragom osobom tako što ćete je iznenaditi ovom nutritivnom bombom zamaskiranom u dekadentan čokoladni dezert!
Recept za zdravi čokoladni brauni od batata (slatkog krompira)
Potrebno je (za 9 porcija braunija):
- 45 g kakaoa
- 50 g bademovog brašna (ili sitno samlevenog badema)
- 525 g pirea od batata (batat gubi na masi kada se ispeče i oljušti, pa treba uzeti nešto veću gramažu celih za pečenje)
- 1/2 kašičice cimeta
- Malo vanila arome
- 1/3 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 80 g naseckanih oraha
- 1 kašika mlevenog lana (ili čia semenki)
- 3 kašike biljnog mleka (ili malo više po potrebi)
Za fil koji se premazuje preko braunija:
- 7-8 običnih ili 4 kraljevske (velike) urme
- 2 kašike tahinija (paste od susama)
- 2 kašike kakaoa (ravne)
- 4-5 kašika biljnog mleka ili vode (do željene gustine fila)
Postupak pripreme:
- Batat ispeći zajedno sa korom u rerni (izbockati ga prethodno na par mesta viljuškom). Kada omekša nakon 35-40 minuta (bocnuti viljuškom), izvaditi ga, sačekati da se ohladi, pa ga onda oljuštiti i izgnječiti u pire (ili samleti u secku, šta vam je lakše);
- Pomešati kakao prah i bademovo brašno, pa ih umešati u pire od batata;
- Dodati i cimet, vanilu, sodu i prašak, seckane orahe, mleveni lan ili čiu i malo biljnog mleka (smesa treba da bude vrlo gusta);
- Pritisnuti testo u manji pleh obložen papirom, pa ga peći u rerni na 180 °C oko 30 minuta. Ne brinite što je ovaj brauni mek kada ga izvadite, očvrsnuće kada se dobro ohladi (ne pokušavajte toplog ili mlakog da ga sečete);
- Sastojke za fil obradite u blenderu ili jačem secku dok ne dobijete gladak i kremast premaz, pa ga namažite preko ohlađenog braunija.
Uživajte sa dragom osobom u ovoj neobičnoj i stvarno zdravoj poslastici!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.