
Recept za isti ukus, a zdraviji sastojci: Domaća nutela koja oduševljava!
Ako postoji nešto čemu ne mogu da odolim, to je slatki doručak. Nutela je jedan od onih ukusa koji budi uspomene na detinjstvo, palačinke vikendom i one male trenutke kad krišom uzmeš kašiku krema direktno iz tegle.
Ovaj krem osvojio je svet, ali da li ste znali da je nastao iz nužde? Nakon Drugog svetskog rata kakao je bio skupocen, pa je Ferero došao na ideju da ga pomeša sa lešnicima, koji su u Italiji bili dostupniji. Tako je rođena čuvena kombinacija ukusa koju danas svi obožavaju.
Ali, koliko god bila neodoljiva, klasična nutela nije baš najzdraviji izbor - puna je šećera, palminog ulja i mleka, što je čini nepogodnom za one koji biraju biljne alternative i paze na svoju liniju. Zato je domaća veganska verzija pravi ,,game-changer’’! Ne samo da sadrži jednostavne, prirodne sastojke, već ima i bogatiji ukus lešnika, zdravije masti i onu savršenu kremastu teksturu koja mami na još jedan zalogaj.
Recept za domaću nutelu
Sastojci:
- 3 šolje sirovih ili pečenih neslanih lešnika
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- 2/3 šolje crne čokolade (iseckane, preporučuje se 72% kakaa)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175°C. Ravnomerno rasporedite lešnike na pleh obložen papirom za pečenje. Ako koristite sirove lešnike, peći ih 12-15 minuta, a ako su već pečeni, dovoljno je 8-10 minuta, samo da se zagreju i otpuste prirodna ulja, što će olakšati blendanje.
- Kada se lešnici malo prohlade, prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu i nežno protrljajte rukama kako bi se skinuo što veći deo ljuske. Ne mora biti savršeno, ali što manje ljuske ostane, to će nutela biti kremastija.
- Prebacite očišćene lešnike u blender i blendati ih na manjoj brzini, povremeno zaustavljajući kako biste spatulom spustili sa ivica smesu, sve dok se ne formira glatki lešnikov puter.
- U međuvremenu, otopite iseckanu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj (u intervalima od 30 sekundi, uz mešanje između zagrevanja).
- Kada je lešnikov puter potpuno kremast, dodajte ekstrakt vanile i so, pa još jednom kratko izblendajte. Zatim postepeno dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Probajte smesu i po potrebi prilagodite ukus - ako želite slađu verziju, dodajte malo stevije, kokosovog šećera, javorovog sirupa ili agave (ali oprezno sa tečnim zaslađivačima jer mogu učiniti krem gušćim).
- Gotovu nutelu prebacite u čistu teglu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Može trajati 2-3 nedelje.
Ukoliko želite još bržu verziju, možete koristiti kupljeni puter od lešnika i nastaviti sa daljom pripremom.
Na vama je da odlučite da li ćete nutelu jesti sa palačinkama, tost hlebom, mafinima, ili ćete jednostavno uzeti kašiku i uživati u punoći ukusa bez griže savesti!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.