Kremasta „čauder“ čorba od kukuruza sa dimljenim šmekom: Američki kulinarski klasik

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Možda neuobičajena za našu kuhinju, ali zato izuzetno ukusna i hranljiva, gusta čorba od kukuruza danas je na našem meniju. Kukuruz je retko u centru pažnje, za razliku od nekih drugih namirnica, iako je okosnica ishrane mnogih regiona vekovima. Prirodno sladak, pun vlakana za dobrobit naše probave, sa dosta esencijalnih nutrijenata, kao što su vitamini B i antioksidant lutein na pr. koji doprinosi zdravlju očiju. Pa ipak, kukuruz često zanemarujemo, pa ostaje da čami u zamrzivaču ili konzervama, čekajući da ga se setimo.

E pa, taj dan je došao! Evo sjajnog načina da zanemareni kukuruz pretvorimo u nešto što je – fino, toplo, prosto miluje naš stomak iznutra i donosi više slojeva ukusa i tekstura – jelo koje će vas definitivno naterati da potražite repete. Gusta čorba od kukuruza (corn chowder) ima korene u američkoj kuhinji, a pre svega Nove Engleske (severoistok SAD). Izgleda da su evropski doseljenici u Severnu Ameriku sa sobom doneli tradiciju guste kremaste čorbe, verovatno iz Francuske i Engleske. Dok je „clam chowder“ (kremasta čorba od školjki) postala klasik kuhinje Nove Engleske, gusta čorba od kukuruza je vegetarijanska varijanta, nastala kada su doseljenici počeli da koriste kukuruz u ishrani po ugledu na starosedeoce američkog kontinenta.

Pa koji su to sastojci koji su nam neophodni za ovu predivno kremastu čorbu? Za početak osnovu ukusa čine crni i beli luk i seckani štapići celera. Zvezda jela je svakako slatki kukuruz, ali je tu i krompir koji čini da čorba bude i gušća i kremastija. Dodaćemo i crvenu papriku, radi ukusa, ali i radi jarkije boje naše čorbice. Na kraju ćemo jelo zaokružiti sa malo laganog kokosovog mleka (ili vege pavlake za kuvanje ako nemate kokosovo mleko) i izbalansirati sa malo belog vinskog sirćeta ili soka od limuna. Neodoljivi dimljeni šmek „čauder“ čorbi dodaćemo sa malo dimljene paprike u prahu. Jedna od tajni ove čorbe je da ćemo deo izblendati, a deo ostaviti u komadićima. Na taj način skrob iz kukuruza i krompira će učiniti čorbu gustom i kremastom, ali će nam ostati i komadići radi interesantnije teksture jela.

Dakle, kremasto, neodoljivo, sa dimljenim šmekom, a nismo upotrebili ni mlečne proizvode, ni meso. Kako bi bilo da dohvatite taj zaboraljeni kukuruz i probate da ovaj skromni sastojak pretvorite u jedno zaista izuzetno jelo?

Recept za kremastu „čauder“ čorbu od kukuruza

Potrebno je:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednja glavica crnog luka (sitno iseckana)
  • 3 čena belog luka (sitno naseckana)
  • 2 štapa celera (iseckana)
  • 1 beli krompir (oljušten i iseckan na kockice)
  • 1 ½ konzerva kukuruza šećerca ili oko 350 g zamrznutog kukuruza
  • 1 crvena paprika (iseckana na sitnije kockice)
  • 1 kašičica dimljene paprike u prahu
  • 2-3 šolje povrtne supe (ili u vodi rastvorena povrtna kocka ili samo voda)
  • 1/2 šolje kokosovog mleka ili vege pavlake za kuvanje
  • 1 kašika belog vinskog sirćeta
  • So i biber po ukusu
  • Garnirung: iseckani svež peršun ili mladi luk.

Postupak:

  1. Zagrejati u šerpi ulje pa na njemu propržiti crni luk sa malo soli. Posle nekoliko minuta, kada počne da omekšava, dodati mu i beli luk, papriku i celer, pa sve zajedno još malo propržiti;
  2. Sada dodati dimljenu papriku i sve zajedno promešati da paprika zamiriše, pa onda dodati i seckani krompir, kukuruz, još malo soli i bibera;
  3. Nakon 5 minuta, kad krompir počne da omekšava, dodati povrtnu supu ili samo vodu (ako nemate supu ili kocku), 1 kašiku svetlog vinskog sirćeta i kokosovo mleko (ili vege pavlaku);
  4. Poklopiti i kuvati na tišoj vatri još 15-ak minuta. Ako je premalo tečnosti, pred kraj kuvanja dodati još malo;
  5. Skloniti sa vatre da malo prohladi, a zatim pola količine čorbice sipati u blender. Izblendati da bude kremasto, pa odmah vratiti u šerpu sa ostatkom čorbe i dobro promešati;
  6. Probati i po potrebi dodati još soli i bibera.

Poslužiti po želji posuto svežim iseckanim peršunom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari