Ove poslastice sa šargarepom će vas osvojiti: Probajte bar jedan recept i uverite se sami!

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Kada čujem za dezert sa šargarepom, prva reakcija mi je uvek: ‘’Mmm’’. Obično šargarepu zamišljamo u salatama, supama ili kao hrskavu užinu. Međutim, ova korenasta kraljica može biti pravo otkriće u svetu dezerata! Njena prirodna slatkoća i sočna tekstura savršeno se uklapaju u kolače, mafine i čak brze kuglice, dajući im mekoću i dubinu ukusa. U kombinaciji sa začinima poput cimeta, muskatnog oraščića i đumbira, šargarepa postaje nezaobilazan sastojak u dezertima koji su istovremeno zdravi, mirisni i neodoljivi.

Recept za brze kuglice sa šargarepom

Ove male energetske bombice su savršena užina kada vam treba nešto slatko, ali zdravo. Bez pečenja, sa jednostavnim sastojcima i bogatim ukusom, idealne su za one koji vole brzinske, ali ukusne poslastice.

Sastojci:

  • 1 šolja indijskih oraha
  • 1 velika šargarepa, izrendana
  • 2-3 kašike javorovog sirupa ili agavinog sirupa
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 50 g crne čokolade (što više % kakaa - to bolje)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • prah cimeta ili đumbira (ili kommbinacija)

Priprema:

  1. Usitnite orahe u blenderu ili secku dok ne postanu sitni, ali ne i prah.
  2. Oljuštite i narendajte šargarepu. Ako želite, možete je kratko propržiti na tiganju s malo kokosovog ulja, ali nije obavezno.
  3. U činiji pomešajte usitnjene orahe, narendanu šargarepu, sirup, kokosovo ulje, vanilu i prstohvat soli. Dobro izmešajte dok smesa ne postane kompaktna.
  4. Usitnite čokoladu na male komadiće i dodajte u smesu.
  5. Od smese oblikujte male kuglice, veličine oraha. Ako je smesa previše suva, dodajte još malo kokosovog ulja.
  6. Stavite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u frižider na 30 minuta.
  7. Poslužite ohlađene kuglice kao zdravu užinu ili desert.

Recept za kolač sa šargarepom

Ako želite mekan, mirisan kolač koji će vas osvojiti na prvi zalogaj, ovo je recept za vas. Ovaj klasik ne samo da je pun začina i orašastih plodova, već dolazi i sa bogatom kremastom glazurom koja ga čini savršenim desertom za svaku priliku.

Sastojci:

  • 2 šolje univerzalnog brašna
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 3 kašičice cimeta
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice mešavine začina (opciono)
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ⅛ kašičice soli
  • ¾ šolje bademovog mleka
  • ⅓ šolje maslinovog ulja ili drugog biljnog ulja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 cm đumbira, narendan
  • 2½ šolje šargarepe, sitno narendane

Dodaci:

  • ¾ šolje oraha, iseckanih ili usitnjenih u seckalici
  • ½ šolje suvog grožđa

Glazura (opciono):

  • 60 g veganskog putera, iseckanog i omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 1 limun, narendana korica
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 110 g veganskog krem sira (Zamena: kokosov krem)
  • 1 šolja šećera u prahu

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 170°C. Nauljite stranice kalupa za kolač i obložite dno papirom za pečenje.
  2. Narendajte šargarepu na sitnim rupicama rende ili koristite seckalicu sa nastavkom za rendanje. Ostavite sa strane.
  3. U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, cimet, muskatni oraščić, mešavinu začina, prašak za pecivo, soda bikarbonu i so.Dobro promešajte žicom za mućenje.
  4. Dodajte bademovo mleko, maslinovog ulje, ekstrakt vanile i narendani đumbir. Mešajte samo dok se sastojci ne sjedine (oko 15 sekundi). Nemojte previše mešati - testo treba da bude gusto.
  5. Usitnite orah nožem ili u seckalici, zatim ih zajedno sa narendanom šargarepom i suvim grožđem umešajte u smesu. Testo će biti gusto, ali šargarepa će tokom pečenja otpustiti vlagu.
  6. Sipajte smesu u pripremljeni kalup. Pecite na 170°C oko 45-55 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe uglavnom suva.
  7. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 15 minuta, zatim ga pažljivo prebacite na žicu za hlađenje i pustite da se potpuno ohladi, oko 2-3 sata.
  8. U činiji umutite omekšan veganski puter, narendanu koricu jednog limuna i ekstrakt vanile, dok puter ne postane kremast.

    Dodajte veganski krem sir (ili kokosov krem) i šećera u prahu, zatim mutite dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Čuvajte u frižideru.

  9. Kada se kolač potpuno ohladi, premažite ga glazurom. Ukrasite seckanim orasima, pistaćima ili kokosovim listićima i uživajte!

Recept za mafine sa šargarepom

Sočni, začinjeni i jednostavni za pripremu - ovi mafini su savršen način da unesete malo zdravih sastojaka u svoju ishranu, a da pritom uživate u neodoljivom ukusu. Sa hrskavim prelivom ili bez njega, svaki zalogaj donosi toplinu i domaću atmosferu.

Sastojci:

  • 3 šolje (375g) univerzalnog brašna, integralnog brašna ili spelte
  • 1 ¼ šolja (240g) smeđeg šećera
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 3 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
  • ½ kašičice mlevenog đumbira
  • Prstohvat soli (opciono)
  • 2 ½ šolje (250g) krupno rendane šargarepe (oko 3-4 srednje šargarepe)
  • 1 šolja (250g) biljnog mleka
  • ½ šolje (125g) neutralnog biljnog ulja
  • ¾ šolje (85g) seckanih oraha ili ½ šolje (75g) suvog grožđa (opciono)
  • 1 kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka (opciono)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)

Preliv (opciono):

  • ½ šolje (65g) univerzalnog brašna
  • ¼ šolje (30g) ovsenih pahuljica
  • 3 kašike (45g) veganskog putera, margarina ili kokosovog ulja, otopljenog i ohlađenog
  • 2 kašike (25g) smeđeg šećera, kokosovog šećera ili običnog šećera
  • ½ kašičice mlevenog cimeta

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C (350°F). Postavite papirne korpice u pleh za 12 mafina.
  2. U velikoj posudi pomešajte sve suve sastojke i promešajte dok se ravnomerno ne sjedine.
  3. Dodajte sve mokre sastojke (uključujući orahe ako ih koristite) i mešajte dok se smesa tek ne sjedini. Smesa će u početku delovati gusta, ali će se razrediti nakon par minuta jer će se šećer i šargarepa opustiti.
  4. Kašikom ili kašikom za sladoled rasporedite smesu u kalupe za mafine. Smestite je gotovo do vrha svake korpice.
  5. Priprema preliva (opciono): U srednju posudu (ili istu posudu u kojoj ste pravili testo) dodajte sve sastojke za preliv. Mešajte kašikom ili vrhovima prstiju dok smesa ne postane rastresita i mrvičasta. Pospite obilno preko mafina pre pečenja.
  6. Pecite mafine 20-25 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista (par mrvica je u redu jer su mafini vrlo sočni).
  7. Ostavite mafine da se hlade u plehu 15 minuta.
  8. Mafine možete jesti tople ili na sobnoj temperaturi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari