
Neodoljiv recept za ručak bez mesa: Hrskavi krompiri na pireu od belog pasulja i paprike
Postoji nešto posebno privlačno u jelima koja deluju neodoljivo i pogađaju nepogrešivo naš centar za zadovoljstvo, ali su u tajnosti zapravo zdrava za naš oraganizam. E upravo takvu magiju nam donosi današnji predlog za ručak: rumeni i hrskavi krompiri ušuškani preko aromatičnog pirea od belog pasulja i pečenih paprika. Radi se o jelu koje je u svakom zalogaju i ultimativan „komfi“ ugođaj, ali i hrani naš organizam na najbolji način. Istovremeno, ovo je jelo koje je dovoljno brzo i jednostavno za pripremu i tokom radnih dana kada nemamo vremena, a istovremeno i dovoljno efektno da ga poslužimo gostima tokom vikenda.
I slažemo se da je u današnje turbulentno vreme lako upasti u zamku onog načina razmišljanja koje kaže da brzi obroci moraju automatski značiti žrtvovanje nutritivnih benefita. Međutim, mi mislimo da to ne mora da bude pravilo i da izborom pravih sastojaka – jednostavnih, celovitih i pre svega biljnog porekla, možemo imati obe stvari – i ukus i hranljivost, a današnje jelo je odličan primer za to.

Pa hajde da za početak odamo dužno priznanje sjajanim biljnim namirnicama koje su okosnica današnjeg ručka. Krompiri su često neshvaćeni i mnogi ih brkaju sa nečim što nije zdravo, a sve zbog činjenice da ih često konzumiramo pržene u gomili ulja ili nezdravih grickalica poput čipsa. A krompir je zapravo zdrava namirnica puna blagotvornih vlakana, kalijuma i vitamina C. Kada ih lepo začinimo i ispečemo u rerni ili er-frajeru mogu biti hrskavi i neodoljivi uz dodatak minimalne količine ulja.
Pasulj sadrži obilje sjajnih biljnih proteina, koji ne donose sa sobom sve one za zdravlje problematične supstance koje nalazimo u mesu. On je i dobar biljni izvor gvožđa i poseduje neodoljivu kremastu teksturu koja ga čini idealnom namirnicom za pripremu pirea. Tu su i crvene paprike, bogate C vitaminom i antioksidansima, spremne da podrže naš imunitet, dok istovremeno dodaju neodoljiv slatkast ukus našem pireu od pasulja.
Današnji predlog za ručak nam stiže sa divnog profila @bosh.tv, na kome dva simpatična Engleza, koji su u Britaniji odavno postali i TV zvezde, prezentiraju svoje neodoljive plant based kreacije. Moram da priznam da je to jedan od onih profila od čijih mi recepata automatski kreće voda na usta. I nema kod njih dvojice mnogo komplikovanja, recepti su jednostavni, ali nekako uvek neodoljivi. Njih dvojica su ovaj recept nazvali „Hrskavi krompiri na Romesko pireu od pasulja“, jer je Romesko naziv za poznati italijanski pasta sos koji u svojoj osnovi obično ima pečene paprike u kombinaciji sa orašastim plodovima, najčešće pečenim bademima. Ovde se međutim pečene paprike i bademi blendaju zajedno sa belim pasuljem iz konzerve, pa se tako dobija „a la Romesco“ varijanta pirea od pasulja. Ilustracija postupka pripreme je na reels-u nastavku.
Recept za hrskave pečene krompire na „Romesko“ pireu od pasulja
Potrebno je:
- 1 kg manjih krompira (ili mladih krompira)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1-2 kašičice suve majčine dušice
- So i biber
- 1 kašika javorovog sirupa
Za „Romesko“ pire od pasulja:
- 4 pečene paprike (iz tegle, a možete zameniti i sa oko 5 kašika ajvara)
- 2 čena belog luka
- 2 kašike paste od paradajza (iz tube)
- 1 kašičica dimljene paprike u prahu
- 120 g pečenih badema
- 2 konzerve belog pasulja
- So i biber po ukusu
- Malo soka od limuna po potrebi
Za garnirung: Svež peršun i naseckane ljute čili papričice
Postupak:
- Operite mlađe krompire i pospite ih majčinom dušicom, solju i sa malo bibera, pa dodajte i maslinovo ulje i izmešajte. Pecite krompire na papiru za pečenje u rerni na 200 °C oko 25-30 minuta dok ne omekšaju (bocnite ih viljuškom da proverite);
- Izvadite polupečene krompire iz rerne, pa ih svaki pojedinačno pritisnite odozgo dnom manje teglice ili nečim sličnim tako da se blago zgnječe. Zgnječene krompire isprskajte odozgo sa malo javorovog sirupa i vratite da se dopeku dok ne postanu hrskavi – još 15-20 minuta;
- U međuvremenu napravite „Romesko“ pire od pasulja tako što ćete izblendati oceđen i opran pasulj iz konzerve sa filetima pečenih paprika (ili ajvarom), seckanim belim lukom, pastom od paradajza i pečenim bademima. Ukoliko je pire pregust dodajte u blender i malo neutralnog biljnog mleka ili vode do željene gustine. Začinite pire solju i biberom po ukusu uz dodavanje malo soka od limuna po potrebi radi balansa ukusa;
- Servirajte jelo tako što „Romesko“ pire od pasulja „razmažete“ po dnu tanjira, a onda preko poređajte vruće hrskave pečene krompire i pospite garnirungom od seckanog peršuna i čili papričica (ako želite).
Dobar recept nije uvek povezan samo sa ukusom hrane – često je pre u vezi sa tim koliko određeno jelo može da učini da se osećamo dobro. Ali baš dobro – puni energije i nahranjeni na pravi način, a istovremeno puni inspiracijje da nastavimo da kuvamo ovakvu hranu koja nas istovremeno čini i zdravijim i srećnijim.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.