
Kinoa na tajnom zadatku: Recept za slano proteinsko pecivo sa mediteranskim šmekom
Vruća i mirisna peciva su mnogima od nas, poznato je, slaba tačka. Na svu sreću, postoji dosta načina da ipak ponekad uživamo u omiljenim pecivima, ali na mnogo zdraviji način. A ovakvih ideja nikad dosta, pa je meni jedna nedavno privukla pažnju i po tome što je neobična (sadrži kuvanu kinou), ali i zbog sastojaka (spanać, sušeni paradajz, italijanski začini) koji, čini mi se, obećavaju bogatstvo ukusa.
U našoj domaćoj kulinarskoj tradiciji ne postoji pecivo slično ovome, jer je u pitanju testo bez kvasca i sa praškom za pecivo. Zato mi je teško da nađem analogiju sa nekim domaćim pecivom. U Americi prave nešto što slično ovome što se zove „scones“ ili „biscuits“, a u pitanju je pecivo sočno iznutra i hrskavo spolja sa praškom za pecivo i dodatkom masnoće, najčešće u vidu putera ili biljne masti. Međutim, današnji recept koji vam predstavljamo donosi neobičnu i slanu verziju ovih američkih „biskvita“, koje bih ja pre okarakterisala kao neku vrstu zdravijih pogačica. Pri tom one umesto putera ili biljne masti sadrže maslinovo ulje, što je daleko zdravija varijanta.

Dakle, zdravije „pogačice“ koje danas pravimo ojačane su iznutra prisustvom hranljive i proteinima bogate kinoe, a uz to obogaćeje mediteranskim aromama zahvaljujući prisustvu sušenog paradajza, spanaća i maslinovog ulja. Spanać je sjajan dodatak za peciva, jer donosi finu dozu gvožđa, folata i vlakana, ali i obogaćuje ukus. Ipak, što se tiče ukusa, sušeni paradajz je apsolutni šampion, jer zbog načina na koji se proizvodi donosi izuzetno koncentrovanu predivnu aromu paradajza.

Autorka recepta sa odličnog profila @consciousplantkitchen prepunog plant based ideja, izračunala je da svaka od ovih mirisnih pogačica sadrži u sebi po 7 g proteina. Ona preporučuje kuvanu kinou kao odličan sastojak za razna peciva, jer im daje vlažnost i prijatnu teksturu. Takođe, vrlo je praktično imati ovakva praktična rešenja za slučaj da imamo ostatke kuvane kinoe u frižideru.
Recept za zdravije „pogačice“ od kinoe je brz i jednostavan i sve se završava u jednoj posudi. Dodaci kao što su spanać i sušeni paradajz se mogu po želji i ukusu menjati, pa se u ove pogačice mogu dodati i narendane i oceđene tikvice, seckani mladi luk i sl. Ukoliko volite ukus sira, možete dodati i malo narendanog biljnog kačkavalja ili biljne fete. Da još obogatite nutritivno ove „pogačice“ možete im dodati i malo semenki po izboru: suncokret, čia, itd…
Recept za zdravije „pogačice“ sa dodatkom kinoe, spanaća i sušenog paradajza
Potrebno je:
- 2 šolje (oko 240 ml) brašna po izboru (ili mešavine obično/integralno)
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja biljnog ili običnog jogurta
- 1 šolja kuvane kinoe (prethodno skuvane i ohlađene)
- 65 g maslinovog ulja
- ½ kašičice belog luka u granulama
- 1 kašičica sušenog crnog luka
- 1 kašičica italijanske mešavine začina (ili pomešajte malo origana, bosiljka i majčine dušice)
- 1 ½ šolja naseckanog svežeg spanaća
- 4-5 sušenih paradajza iz ulja (sitno iseckanih) ili prethodno prokuvan suvi paradajz
- ½ kašičice soli (ili malo manje)
- Opciono: za dodatan „sirasti“ ukus narendajte u testo malo biljnog sira po želji
Postupak:
- Staviti papir za pečenje u pleh i premazati ga sa malo maslinovog ulja. Zagrejati rernu na 200 °C;
- U dubljoj posudi dodati ohlađenu kuvanu kinou (još bolje ako je od prethodnog dana), jogurt, maslinovo ulje, začine i sitno iseckan spanać i sušeni i rehidrirani paradajz (ili oceđen iz ulja). Ako želite da dodate rendan sir, dodajte u ovoj fazi. Promešati dobro sve sastojke da se dobije vlažna smesa;
- Umešajte u ovu smesu brašno (ili mešavinu) u koje ste prethodno umešali kesicu praška za pecivo. Mešajte spatulom ili varjačom pažljivo dok se ne dobije ujednačeno lepljivo testo. Ako je previše vlažno dodajte malčice brašna, ali vodite računa da ne preterate, jer testo treba da ostane po malo vlažno;
- Namažite ruke sa malo ulja, pa njima podelite testo na 8 približno jednakih porcija okruglastog oblika i svaki od njih stavite na pripremljeni papir za pečenje. Premažite svaku „pogačicu“ sa još malo maslinovog ulja;
- Pecite ih 20-25 minuta u rerni dok ne porumene.
Dopustite vašim mediteranskim zdravijim „pogačicama“ od kinoe da se ohlade nekoliko minuta pre nego što ih degustirate. I ko kaže da se ne može uživati u pecivu na zdraviji način i bez mnogo truda?
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.