Zaboravite na skupe proteine u prahu: Napravite zdraviju verziju kod kuće za 5 minuta, od samo 3 sastojka!

   ≫   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Ako vam je potrebna doza proteina nakon treninga ili napornog dana, ali nemate pri ruci skupi protein u prahu, zašto ne biste napravili svoj? Pripremiti sopstveni protein u prahu kod kuće može biti brz i jednostavan način da unosite hranljive materije, a uz to, sigurno ćete biti zadovoljni sa sastojcima koje koristite. Ovaj recept za domaći protein u prahu koristi samo tri vrste semenki - čija, konoplje i bundeve koje su bogate biljnim proteinima i savršeno se uklapaju u smuti, čija puding, ovsenu kašu ili čak u pečene proizvode. Bez obzira da li želite da dodate malo proteina svom obroku ili da poboljšate unos vlakana i antioksidanata, ovaj recept je idealan za svakodnevnu upotrebu.

Nutritivna vrednost semenki

  • Semenke konoplje: potpuni izvor biljnih proteina jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje telo ne može samo da proizvede. Ove aminokiseline pomažu u regeneraciji ćelija i rastu mišića. Semenke konoplje takođe pomažu u smanjenju upala zbog visokog sadržaja omega-3 i omega-6 masnih kiselina.
  • Čija semenke: bogate vlaknima, prebioticima, antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, što podstiče zdravlje probave. Takođe, čija semenke sadrže proteine, gvožđe i kalcijum, što je posebno korisno za osobe koje prate vegansku ili vegetarijansku ishranu.
  • Semenke bundeve: odlične za dodavanje proteina u vašu ishranu. Samo 28 grama ovih semenki sadrži 8 grama proteina i oko 14% dnevne potrebe za gvožđem. Konzumiranje dovoljno proteina pomaže u procesu varenja i zdravlju kostiju, dok gvožđe igra ključnu ulogu u proizvodnji energije i jačanju imunog sistema.
seme konoplje Foto:Shutterstock

Recept za protein u prahu

Sastojci:

  1. 1 šolja chia semenki
  2. 1 šolja konopljinih semenki
  3. ¼ šolje sirovih bundevenih semenki

Uputstvo:

  1. Stavite ¼ šolje čija semenki, ¼ šolje konopljinih semenki i ¼ šolje bundevenih semenki u mlin za začine/orašaste plodove. Usitnite ih dok ne postanu fin prah (oko 10 puta). Prebacite u činiju.
  2. Ponovite postupak sa preostalim semenima u 3 serije. Dobro promešajte sve zajedno. Alternativno, možete sve sastojke staviti u blender i usitniti ih.
  • Savet: Preporučuje se da ne preterujete sa blendiranjem u visoko-brzom blenderu, jer to može pretvoriti seme u pastu umesto u prah.
  • Kako čuvati: Domaći protein u prahu možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 2 nedelje, ili ga držati u frižideru do 2 meseca.
foto Pixabay foto Pixabay

Recepti sa dodatkom domaćeg proteina u prahu: Brzi načini za pojačanje obroka

Domaći protein u prahu nije samo odličan za dodavanje u smutije i ovsenu kašu; možete ga iskoristiti i u različitim receptima kako biste povećali unos proteina na jednostavan i ukusan način. Evo nekoliko sjajnih ideja za obogaćivanje vaših omiljenih jela s ovim hranljivim prahom.

1. Proteinski smuti sa voćem i zelenilom

Jedan od najbržih i najjednostavnijih načina da iskoristite domaći protein u prahu je da ga dodate svom omiljenom smutiju. Kombinujte ga sa voćem, zelenilom i tečnošću po izboru (bademovo mleko, kokosova voda ili čak obična voda).

Sastojci:

  • 1 šolja bademovog mleka
  • 1/2 banane
  • 1/2 šolje šumskog voća (borovnice, maline, jagode)
  • 1 kašika domaćeg proteina u prahu
  • 1/2 šolje spanaća ili kelja
  • 1 kašičica lanenog semena (opciono)

Uputstvo:

U blender stavite sve sastojke i blendajte dok ne dobijete glatku smesu.

blender, zdrava hrana, voće, zeleni smuti Foto: Shutterstock/Ilona Kozhevnikova

2. Proteinske ovsene kuglice

Ove ovsene kuglice su savršen snek ili brz doručak koji možete poneti sa sobom. Uz dodatak domaćeg proteina u prahu, dobićete energiju i hranljive materije koje će vas zasititi.

Sastojci:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1/2 šolje kikiriki putera (ili bilo kojeg drugog putera po izboru)
  • 1/4 šolje meda ili javorovog sirupa
  • 2 kašike domaćeg proteina u prahu
  • 1 kašičica vanile
  • 1 kašičica mlevenog lanenog semena (opciono)

Uputstvo:

U velikoj činiji, pomešajte sve sastojke. Formirajte male kuglice od smese i stavite ih u frižider na najmanje 30 minuta da se stegnu. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom mestu.

3. Proteinska ovsena kaša

Ako volite da započnete dan sa toplom ovsenom kašom, možete je obogatiti domaćim proteinom u prahu za dodatnu hranljivost.

Sastojci:

  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1 šolja biljnog mleka (bademovo, sojino, ovseno)
  • 1 kašika domaćeg proteina u prahu
  • 1/4 šolje voća po izboru (banana, bobičasto voće, suvo grožđe)
  • 1 kašičica meda ili javorovog sirupa

Uputstvo:

Kuvajte ovsene pahuljice u biljnog mleku prema uputstvu na pakovanju. Kada se skuvaju, sklonite ih sa vatre i umešajte protein u prahu. Dodajte voće i zasladite po želji. Ova kaša je ukusna i zasitna, pružajući vam dugotrajan izvor energije za početak dana.

doručak Foto: Shutterstock

Ovi recepti su samo neki od načina kako možete koristiti domaći protein u prahu da poboljšate svoju ishranu i obogatite obroke. Bilo da pravite brzi smuti, pečete ukusan desert ili pripremate energizirajući obrok, dodavanje proteina u prahu može biti jednostavan način da povećate unos hranljivih materija i postignete svoje ciljeve u ishrani.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari