
Recept za špansku kupus salatu: Nikada više nećete jesti običnu, a trik je u ovome
Mediteranska kuhinja je nekako iskrena na divan način. Ne skriva se iza fensi tehnika pripreme, niti nastoji da impresionira dugačkom listom sastojaka – naprotiv, ona na najbolji način upošljava vrlo jednostavne i sezonske sastojke dajući im novi život - uz pomoć začinskog bilja, začina i naravno, dobrog maslinovog ulja. Mediteran krije mnoge bisere, a nezaobilazna je svakako španska kuhinja. Svi znamo da Španci obožavaju tapase – male tanjire raznih jela, koji se služe zajedno ili odvojeno i uvek su jednostavni, ali i puni ukusa. Zato je svaki od tih tanjirića priča za sebe.
Kod nas se međutim prilozi, a naročito salate, često tretiraju bez dužne pažnje u pogledu ukusa. Na taj način sva hrana na stolu biva podređena glavnom jelu, a to je - meso. Ali, Španci imaju potpuno drugačiju filozofiju – svaki tanjir na stolu je važan i mora da bude pun ukusa, sadržao on meso i ribu ili samo povrće.
Današnji recept koji vam predstavljamo – španska kupus salata, odličan je primer ove njihove kulinarske filozofije: skromni i obični sastojci, ali izuzetno moćan ukus, a sve to na stolu u svega par koraka. Ovo jelo dolazi iz južne Španije, regije prelepe Andaluzije, gde očigledno odlično znaju kako da učine da povrće „zasija“ na tanjiru – obogaćeno maslinovim uljem uz malo belog luka i toplih začina.

Kada probate špansku kupus salatu činiće vam se kao da po prvi put jedete ovo divno povrće! Naime, većinom doživljavamo kupus kao previše „obično“ povrće da bi bilo u stanju da nas impresionira. Pa ipak, kupus je jeftin, ima ga cele godine i što je najbolje, u pravim rukama i uz podršku pravih sastojaka – on može da se transformiše u nešto zaista sjajno.
U ovom divnom receptu fino naseckani kupus se preliva toplim dresingom od blago proprženog belog luka, paprike, kumina i maslinovog ulja. Toplota dresinga će malo omekšati kupus, a ulje prepuno ukusa proprženih začina daće mu neodoljivu i bogatu aromu. Ovo je divan prilog za različita jela, bilo da jedete meso i ribu, ili izaberete da ga servirate uz pljeskavice od leblebija ili neko drugo plant based jelo.
Osim divnog ukusa i teksture ove salate, evo još razloga da kupusu date šansu – izuzetno je niskokaloričan, pun vitamina C i antioksidanasa, pa utiče na smanjenje upalnih procesa i podržava zdravu probavu. Uz to je deo moćne porodice krusifera ili kupusnjača, poznate po supstancama koje su u stanju i da nas zaštite od raka. Beli luk podržava imuni sistem, pomaže u smanjenju pritiska i nivoa holesterola. A o benefitima maslinovog ulja da i ne govorimo…
Recept - španska kupus salata
Potrebno je:
- 1 manja glavica kupusa (oko 650 g)
- 45 g maslinovog ulja
- 6-7 čenova belog luka (nasečenog na tanke listiće)
- 1 kašika crvenog vinskog sirćeta (zamenite jabukovim ako nemate)
- 1 ½ kašičica dimljene paprike u prahu
- ½ kašičice mlevenog kumina
- So i biber
- Za garnirung: naseckan svež peršun
Postupak:
- Očistite kupus od spoljnih listova, pa ga prepolovite, a zatim presecite po sredini i svaku od polovina - da dobijete četvrtine glavice. Odstranite oštrim nožem korenasti deo iz svake četvrtine, pa ostatak secite popreko na komade širine 0.6-0.7 cm;
- Stavite iseckan kupus u cediljku i isperite ga dobro pod tekućom vodom, a zatim ga dobro osušite – ovo je važan korak. Uradite to u sušaču za salatu (spineru, ako ga imate), ili ga izručite na suvu krpu, pa drugom utapkajte odozgo da ga što bolje osušite;
- Osušeni kupus stavite u dublju posudu, dobro ga posolite, promešajte i ostavite sa strane. I ovo je bitan korak u kome će so izvući dodatno vlagu iz kupusa i eliminisati onaj „sirovi“ ukus;
- Zagrejte maslinovo ulje na tiganju na srednjoj vatri, a onda mu dodajte tanko naseckan beli luk i mešajte 1-2 minuta dok blago ne porumeni. Potom dodajte vinsko sirće, dimljenu papriku i kumin, pa potom i so i biber, pa sve zajedno promešajte kratko i sklonite sa vatre;
- Odmah prelijte toplu mešavinu sa maslinovim uljem preko isečenog kupusa i sve dobro promešajte;
- Prebacite pripremljen kupus u činiju za posluženje, pa ga preko pospite naseckanim svežim peršunom;
Pod hitno iznenadite svoje ukućane ili goste ovim biserom mediteranske kuhinje koji ćete pripremiti začas i uz minimum truda. Špansku salatu od kupusa možete inače poslužiti odmah blago toplu, na sobnoj temperaturi, ili potpuno hladnu iz frižidera (gde može stajati bez problema nekoliko dana).
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.