
Ukus koji osvaja: Kinoa, badem i čokolada u zdravoj verziji omiljene poslastice
Postoji nešto neodoljivo u kombinaciji hrskavog i kremastog - ta igra tekstura je ono što nas često vraća omiljenim grickalicama. Ovi jednostavni i zdravi zalogaji od ekspandirane kinoe savršeno spajaju upravo to: hrskavost „kokičaste” kinoe i pun, kremast ukus bademovog putera, sa bogatim, glatkim slojem tamne čokolade za kraj. A najbolje od svega? Prave se od samo tri osnovna sastojka i bogati su biljnim proteinima!
Osim što su ukusni i praktični, ovi zalogaji su prepuni nutritivnih prednosti. Kinoa, iako se često svrstava među žitarice, zapravo je seme koje sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina, što je čini kompletnim izvorom proteina. Takođe je bogata vlaknima, magnezijumom i antioksidansima kao što su flavonoidi i polifenoli, koji mogu pomoći u borbi protiv upala.
Idealni su kao energičan zalogaj između obroka, za poneti ili kao zdravija alternativa klasičnim slatkišima.
Recept za čokoladnu hrskavu kinou
Sastojci (za oko 8 porcija):
- 3 ¾ šolje nezaslađene ekspandirane kinoe (napomene)
- ½ šolje + 2 kašike glatkog bademovog putera
- 1 ¼ šolje sitno seckane crne čokolade (70% kakaa)
- ½ kašičice krupne morske soli (po želji, za posipanje)
Priprema:
- Obložite dva veća pleha papirom za pečenje.
- U velikoj činiji pomešajte ekspandiranu kinou i bademov puter. Mešajte dok se sastojci ravnomerno ne sjedine.
- U mikrotalasnoj pećnici otopite seckanu čokoladu u intervalima od 30 sekundi na visokoj temperaturi, mešajući između svakog intervala, dok ne postane glatka i sjajna (oko 1,5-2 minuta ukupno). Ako nemate mikrotalasnu, možete koristiti klasičnu metodu na pari.
- Sipajte otopljenu čokoladu u mešavinu kinoe i bademovog putera. Dobro promešajte špatulom dok se sve ne sjedini.
- Kašikom vadite smesu i stavljajte je na pripremljeni papir, blago je pritisnite da formirate male diskove. Po želji pospite morskom solju.
- Stavite u frižider (nepokriveno) oko 20 minuta, dok se ne stegnu.
Napomene: Kako napraviti ekspandiranu kinou kod kuće
Ako ekspandirana kinoa nije dostupna u prodavnicama, ne brinite. Možete je jednostavno napraviti kod kuće. Evo kako:
- Pripremite kinou: Počnite sa sirovom kinom. Preporučuje se da prvo dobro operete kinu kako biste uklonili saponine (prirodne supstance koje mogu dati gorak ukus). Zatim, ostavite je da se osuši na papirnom ubrusu ili cediljci.
- Ekspandiranje kinoe: Zagrejte šerpu na srednje visokoj temperaturi. Dodajte malu količinu kinoe i brzo mešajte dok ne počne da „puca”. Kinoa treba da se širi i dobije hrskavu teksturu. Ovaj proces traje samo nekoliko sekundi, pa pazite da ne zagori. Kada se sva kinoa proširi, sklonite je sa vatre i ostavite da se ohladi.
Dodatni saveti
- Lepljiva smesa: Umesto rukama, koristite dve kašike ili mericu od jedne supene kašike za oblikovanje.
- Dodaci po želji: Ubacite kokosove listiće, seckane orašaste plodove ili suvo voće za dodatnu teksturu i ukus.
Kako čuvati
- Čuvajte zalogaje u zatvorenoj posudi u frižideru do 2 meseca, ili ih zamrznite i sačuvajte do 3 meseca. Idealni su za pripremu unapred!
Hrskavo, kremasto, slatko, bogato i sve to bez trunke mleka, jaja ili rafinisanih sastojaka. Ako ste ljubitelj zdravih poslastica, ove mini kuglice su pravo otkriće!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.