
Proleće i ljubav na stolu: Recept za rustični tart sa jagodama i bademom
Sezonu jagoda uvek doživljavam kao divan poklon – jer puna je živih boja i slasti – ali nažalost previše previše kratka. Na svega nekoliko nedelja naše pijace i prodavnice odjednom budu preplavljene prelepim sočnim crvenim plodovima na vrhuncu slasti i ukusa. Ako ste poput mene, onda sigurno konstatno osećate poriv da maksimalno iskoristite ovaj kratki period obilja jagoda – jer pre nego što stignemo da zaista uživamo u njima – one nestanu do sledeće godine.
E baš iz ovog razloga mi otkriće recepta kao što je ovaj, donosi posebnu radost. Rustični tart sa svežim jagodama i bademom je lako napraviti, a prelepo poslužiti – jer i izgledom osvaja. On slavi lepotu jagoda na jednostavan, ali preukusan način – ugnežđene u hrskavu koru od testa obogaćenog bademima, blago zaslađenog i ispečenog do divne zlatno – braon boje. Za pripremu nam ne treba ni mikser, nema komplikovanih koraka, već samo nekoliko jednostavnih sastojaka čiji krajnji proizvod iznet na sto izaziva neizbežni – „UAU!“ efekat.

A jagode nisu samo neverovatno ukusne, već su i biljka koja ima nesumnjive zdravstvene benefite. Svojim bogatim sadržajem vitamina C, antioksidanasa, polifenola i vlakana, jagode na najbolji način podržavaju zdravlje srca, kože, pa čak i naša creva.
I možda najbolje od svega, jagode su nekako oduvek, valjda zbog jarko crvene boje i slasti, bile simbol ljubavi. Zato mi se priprema ovog tarta čini kao divan način da iskažemo ljubav prema onima koji nam znače. Da li ćemo ga poslužiti na vikend ručku sa prijateljima, kao jednostavan dezert posle porodične večere ili poslasticu za druženje uz kafu – jedno je sigurno – ovaj jednostavan dezert će sigurno izazvati veliku pažnju i ostati u slatkoj uspomeni.
Recept za rustični tart sa jagodama i bademom
Za testo je potrebno:
- 200 g polubelog brašna (T-850 ili T-1100) – zamenite mešavinom belog i nekog integralnog, ako nemate navedeno
- 30 g bademovog brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 40 g braon šećera (od šećerne trske, kokosa, i sl.) – ako nemate stavite običan
- 70 g suncokretovog ulja
- Malo soli
- 1 kesica vanila šećera
- 50 g ledeno hladne vode
Za fil:
- Oko 400 g svežih jagoda (očistiti, oprati i ocediti)
- 1-2 kašike braon šećera (može i običan ako nemate)
- 1 kašika bademovog brašna
Za dekoraciju:
- 1 kašika biljnog mleka (za premazivanje ivica testa)
- 1 kašika krupnog braon šećera (za posipanje ivice testa)
- Opciono: listići badema
Postupak:
- U dubljoj posudi pomešajte obe vrste brašna, prašak za pecivo, so, šećer i vanilin šećer;
- Kada promešate suve sastojke dodajte ulje i mešajte da se testo pretvori u mrvice;
- Sada polako dodajte ledenu vodu i mesite rukom dok se ne formira potpuno glatko testo. Umotajte loptu od testa u plastičnu foliju ili kesu i ostavite je da se odmori 30 minuta u frižideru;
- U međuvremenu očistite, operite i ocedite jagode, pa ih isecite na kriške i pospite šećerom;
- Izvadite testo iz frižidera i na papiru za pečenje ga razvucite oklagijom u približno okrugao oblik i na debljinu od 4-5 mm. Izbockajte testo viljuškom i prebacite ga sa papirom na pleh;
- Centralni deo kore testa (ostavite ivice oko 3 cm) pospite sa malo bademovog brašna i preko toga rasporedite pripremljene isečene jagode;
- Presavijte ukrug ivice testa prema unutra (pogledajte priloženi video), pa ih premažite sa malo biljnog mleka, pospite po njima malo šećera i opciono malo listića badema za ukras (ako imate);
- Pecite rustični tart u rerni na 180 °C oko 40 minuta, dok testo ne postane zlatno-braon boje.
Malo ohladite ovaj predivan rustični tart pre sečenja i služenja (pažljivo secite, bez "testerisanja", jer je u pitanju krhko testo). Isečene parčiće po želji pospite sa malo šećera u prahu. Služite i uživajte u reakcijama!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.