Domaći hrskavi krekeri od leblebija sa samo 2 sastojka: Jednostavnije ne može
Ako postoji jedna namirnica koja zaslužuje da se mnogo češće nađe na našim tanjirima, to su - leblebije. One su pristupačne, jednostavne za pripremu, lako se čuvaju i neverovatno su hranljive. Ali ono što ih čini zaista posebnima jeste njihova svestranost i sposobnost da zamene mnoge grickalice i prerađene proizvode — i to potpuno prirodno i uz dodatne benefite.
A u svetu biljne ishrane, leblebije su definitivno superzvezda. Možemo ih jesti cele – pečene ili kao dodatak u kuvanim jelima, praviti od njih humus, falafel, namaze, burgere, sosove ili ih samleti u brašno koje se može upotrebiti na bezbroj načina. A možemo od njih napraviti i neverovatno ukusne i hrskave domaće krekere i to po najjednostavnijem mogućem receptu. Inspiracija za to nam stiže sa sjajnog profila @elavegan, a ovaj recept savršeno demonstrira koliko su leblebije genijalan izum prirode. Naime, dovoljno je da se preko noći zrna natope u vodi, ujutru izblendaju sa vodom i malo začina, razmažu na plehu, da bi se nakon pečenja u rerni pretvorile u neodoljive i hrskave krekere.
Ni jednostavnije ni zdravije od ovoga – ne može. Naime, za čas dobijamo krekere bogate proteinima i vlaknima, koji su uz to i bez glutena, pun pogodak za sve one koji vole kvalitetne nutritivno bogate domaće grickalice.
Zašto što češće treba koristiti leblebije?
- Jedna su od najzdravijih mahunarki – Leblebije su pune: biljnih proteina vlakana folata mangana magnezijuma gvožđa cinka
- Odlične su za probavno zdravlje – Vlakna iz leblebija hrane dobre crevne bakterije, doprinose boljoj probavi i manjem stepenu upale u organizmu.
- Stabilna energija i šećer u krvi- Zahvaljujući kombinaciji proteina, vlakana i složenih ugljenih hidrata, leblebije utiču na sporije varenje i stabilniji nivo šećera u krvi.
- Prirodno su bez glutena- Odlična su zamena iz za brašno kod ljudi koji žele ili moraju da izbegavaju gluten.
Kako sve možemo koristiti leblebije?
Ovo su samo neke od bezbroj ideja:
- Humus u neograničenim varijacijama (klasični, sa cveklom, bundevom, pečenom paprikom…).
- Falafel (ćuftice od leblebija) – pečen ili pržen, savršen uz obrok salate ili kao dodatak u wrap-ove.
- Pečene začinjene leblebije – zdrava hrskava grickalica.
- Čorbe i variva – leblebije dodaju biljne proteine i doprinose sitosti.
- Vege burgeri – leblebije su odlična baza za plant-based burgere.
- Brašno od leblebija – za vege omlete, tortilje, paniranje (pohovanje bez jaja), pa čak i za slatke recepte (zdravije keksiće na primer).
A sada — najjednostavnija moguća upotreba: domaći krekeri od samo 2 sastojka - leblebija i začini (ako ne računamo vodu).
Recept: Domaći hrskavi krekeri od leblebija (bez glutena)
Sastojci:
- 1 šolja (200 g) suvih leblebija – natopiti preko noći
- 3/4–1 šolja (180–240 ml) vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašika italijanske mešavine začina
- 1–2 kašike maslinovog ulja (kao dodatak prilikom pečenja - za dodatnu hrskavost)
Priprema:
- Priprema leblebija: Potopite suve leblebije u dosta hladne vodi preko noći. Sutradan ih dobro isperite i procedite.
- Blendiranje: Ubacite natopljene leblebije u blender zajedno sa 3/4 šolje vode i solju.Blendirajte dok ne dobijete glatku masu. Ako je pregusto, dodajte još malo vode (u nastavku je snimak gde se vidi kakva otprilike treba da bude gustina).
- Pečenje krekera (prvi deo): Zagrejte rernu na 190°C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje i premažite ga tankim slojem ulja. Sipajte smesu od izblendanih leblebija i ravnomerno je razmažite špatulom. Pospite odozgo italijanske začine. Pecite 20 minuta.
- Sečenje i drugo pečenje: Izvadite pleh iz rerne (smesa se do sada dosta očvrsla), pa iseckajte smesu za krekere na kvadrate ili pravougaonike (po želji). Potom ih pažljivo odvojite od papira. Isprskajte ih sa 1-2 kašike maslinovog ulja i polako promešajte. Vratite ih na pleh i pecite još 5–10 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi.
- Hlađenje: Ostavite krekere da se potpuno ohlade – tada će postati najhrskaviji.
Ovi domaći krekeri od leblebija se odlično slažu uz…
- humus
- avokado namaz (gvakamole)
- domaću salsu od paradajza
- sireve od orašastih plodova (ili krem namaze od tofua).
Hrskavi krekeri od leblebija nisu samo još jedna zdrava grickalica, već ultimativni dokaz da ova genijalna mahunarka - zaista može sve. Probajte ovaj potpuno prirodni snack i otkrijte svoj novi omiljeni izbor grickalice „za poneti“.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.