Domaći hrskavi krekeri od leblebija sa samo 2 sastojka: Jednostavnije ne može

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ako postoji jedna namirnica koja zaslužuje da se mnogo češće nađe na našim tanjirima, to su - leblebije. One su pristupačne, jednostavne za pripremu, lako se čuvaju i neverovatno su hranljive. Ali ono što ih čini zaista posebnima jeste njihova svestranost i sposobnost da zamene mnoge grickalice i prerađene proizvode — i to potpuno prirodno i uz dodatne benefite.

A u svetu biljne ishrane, leblebije su definitivno superzvezda. Možemo ih jesti cele – pečene ili kao dodatak u kuvanim jelima, praviti od njih humus, falafel, namaze, burgere, sosove ili ih samleti u brašno koje se može upotrebiti na bezbroj načina. A možemo od njih napraviti i neverovatno ukusne i hrskave domaće krekere i to po najjednostavnijem mogućem receptu. Inspiracija za to nam stiže sa sjajnog profila @elavegan, a ovaj recept savršeno demonstrira koliko su leblebije genijalan izum prirode. Naime, dovoljno je da se preko noći zrna natope u vodi, ujutru izblendaju sa vodom i malo začina, razmažu na plehu, da bi se nakon pečenja u rerni pretvorile u neodoljive i hrskave krekere.

Ni jednostavnije ni zdravije od ovoga – ne može. Naime, za čas dobijamo krekere bogate proteinima i vlaknima, koji su uz to i bez glutena, pun pogodak za sve one koji vole kvalitetne nutritivno bogate domaće grickalice.

Zašto što češće treba koristiti leblebije?

  1. Jedna su od najzdravijih mahunarki – Leblebije su pune: biljnih proteina vlakana folata mangana magnezijuma gvožđa cinka
  2. Odlične su za probavno zdravljeVlakna iz leblebija hrane dobre crevne bakterije, doprinose boljoj probavi i manjem stepenu upale u organizmu.
  3. Stabilna energija i šećer u krvi- Zahvaljujući kombinaciji proteina, vlakana i složenih ugljenih hidrata, leblebije utiču na sporije varenje i stabilniji nivo šećera u krvi.
  4. Prirodno su bez glutena- Odlična su zamena iz za brašno kod ljudi koji žele ili moraju da izbegavaju gluten.
Brašno od leblebije Foto: Shutterstock/Elena Schweitzer

Kako sve možemo koristiti leblebije?

Ovo su samo neke od bezbroj ideja:

  • Humus u neograničenim varijacijama (klasični, sa cveklom, bundevom, pečenom paprikom…).
  • Falafel (ćuftice od leblebija) – pečen ili pržen, savršen uz obrok salate ili kao dodatak u wrap-ove.
  • Pečene začinjene leblebije – zdrava hrskava grickalica.
  • Čorbe i variva – leblebije dodaju biljne proteine i doprinose sitosti.
  • Vege burgeri – leblebije su odlična baza za plant-based burgere.
  • Brašno od leblebija – za vege omlete, tortilje, paniranje (pohovanje bez jaja), pa čak i za slatke recepte (zdravije keksiće na primer).

A sada — najjednostavnija moguća upotreba: domaći krekeri od samo 2 sastojka - leblebija i začini (ako ne računamo vodu).

Recept: Domaći hrskavi krekeri od leblebija (bez glutena)

Sastojci:

  • 1 šolja (200 g) suvih leblebija – natopiti preko noći
  • 3/4–1 šolja (180–240 ml) vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika italijanske mešavine začina
  • 1–2 kašike maslinovog ulja (kao dodatak prilikom pečenja - za dodatnu hrskavost)

Priprema:

  1. Priprema leblebija: Potopite suve leblebije u dosta hladne vodi preko noći. Sutradan ih dobro isperite i procedite.
  2. Blendiranje: Ubacite natopljene leblebije u blender zajedno sa 3/4 šolje vode i solju.Blendirajte dok ne dobijete glatku masu. Ako je pregusto, dodajte još malo vode (u nastavku je snimak gde se vidi kakva otprilike treba da bude gustina).
  3. Pečenje krekera (prvi deo): Zagrejte rernu na 190°C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje i premažite ga tankim slojem ulja. Sipajte smesu od izblendanih leblebija i ravnomerno je razmažite špatulom. Pospite odozgo italijanske začine. Pecite 20 minuta.
  4. Sečenje i drugo pečenje: Izvadite pleh iz rerne (smesa se do sada dosta očvrsla), pa iseckajte smesu za krekere na kvadrate ili pravougaonike (po želji). Potom ih pažljivo odvojite od papira. Isprskajte ih sa 1-2 kašike maslinovog ulja i polako promešajte. Vratite ih na pleh i pecite još 5–10 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi.
  5. Hlađenje: Ostavite krekere da se potpuno ohlade – tada će postati najhrskaviji.

Ovi domaći krekeri od leblebija se odlično slažu uz…

  • humus
  • avokado namaz (gvakamole)
  • domaću salsu od paradajza
  • sireve od orašastih plodova (ili krem namaze od tofua).

Hrskavi krekeri od leblebija nisu samo još jedna zdrava grickalica, već ultimativni dokaz da ova genijalna mahunarka - zaista može sve. Probajte ovaj potpuno prirodni snack i otkrijte svoj novi omiljeni izbor grickalice „za poneti“.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari