• 0

Komorač, neotkriveni dragulj među povrćem: Nutritivni benefiti i recepti za pripremu

Ima već nekoliko godina kako se komorač povremeno i stidljivo pojavljuje na policama naših marketa. Budući da je ovo povrće za nas dosta nepoznato, većina ljudi nije sigurna ni kako da ga upotrebi u kuhinji. Kako je u pitanju izuzetno zdrava biljka, a uz to neverovatno živopisnog ukusa, mislimo da zaslužuje da joj se posvetimo i otkrijemo šta sve nudi.

  • 0
Komorač Foto: Shutterstock/Sabino Parente

Inspiracija da se pozabavim komoračem mi se javila nakon sjajne večere u omilljenom restoranu „Botanist“ na hrvatskom primorju. Posle izuzetno vrelog dana, sedimo u njihovoj lepoj bašti pored mora i naručujemo za predjelo salatu sa komoračem. Nisam sigurna šta da očekujem, iako sam probala komorač i sama ga spremala nekoliko puta. Ipak, salata je prevazišla moja očekivanja – eksplozija ukusa, tekstura, boja i aroma, ali i pun pogodak za osveženje po vrelom danu. Kao saveznike komorača kuvari su u ovoj salati upotrebili kriške narandže, tanke kolutiće crvenog luka, štapiće zelene jabuke, a za hrskavi i orašasti momenat tu je bio pečeni lešnik, a sve je zaokruženo citrusnim dresingom sa maslinovim uljem. Uau! To je i bukvalno bila moja reakcija, a salata je naravno nestala za tren.

Komorač - moćna biljka i za kulinarske, ali i medicinske primene

Komorač je istovremeno i kulinarska i medicinska biljka, a plod mu je čvrsta glavica bele boje, iz koje izlaze zelene stabljike sa paperjastim končastim listićima. I hrskava glavica i listići i seme komorača imaju blag ukus, sličan sladiću, ali vrlo aromatičan. Ukus semenki komorača je još jači, zbog pristustva moćnih esencijalnih ulja. Ako ste imali malu bebu, pa joj kupovali sirup za grčeve, onda sigurno znate taj karakterističan miris i ukus semenki komorača, koje su glavni sastojak ovog lekovitog sredstva.

Zbog sadržaja moćnih polifenolnih antioksidanasa u komoraču i njegovim semenkama, mnoge su se naučne studije pozabavile ovom biljkom i potencijalnim benefitima u prevenciji i borbi protiv raznih bolesti. Tako su pronašli sledeće moguće benefite korišćenja komorača u ishrani, ili čaja od semenki komorača:

  1. I komorač i njegove semenke imaju malo kalorija, a donose obilje važnih nutrijenata, kao što su vitamin C, kalcijum, magnezijum, kalijum i mangan.
  2. Svi delovi komorača su bogati moćnim antioksidansima kao što su hlorogenična kiselina, limonin i kvercetin, za koje se smatra da imaju antikancerogena, antibakterijska, antivirusna i uopšte protiv-upalna svojstva.
  3. Komorač može povoljno uticati na zdravlje srca na više načina. Pre svega, jer je bogat vlaknima za koje je pokazano da utiču na smanjenje holesterola, koji je faktor rizika za bolesti srca. Ali tu su i magnezijum, kalijum i kalcijum koji su takođe imaju značajne benefite za zdravlje srca.
  4. Kao izvor kalijuma komorač može povoljno uticati i na snižavanje krvnog pritiska, jednog od faktora rizika za bolesti srca.

A sada, recept za senzacionalnu salatu od komorača sa citrusnim dresingom:

Potrebno je:

  • Komorač 1/2 glavice
  • Pomorandža 1 srednja
  • Crveni luk 1/2 glavice
  • 1/2 zelene jabuke
  • Šaka iseckanih pečenih lešnika (može i oraha, po želji)
  • Rukola 1 šaka (opciono, ako je volite)

Za dresing:

  • Malo rendane korice pomorandže i soka od pomorandže (2-3 kašike)
  • Senf 1 puna kašičica
  • Sok od limuna 1 kašika
  • Maslinovo ulje 1-2 kašike
  • So, biber po ukusu
  • Malo tečnog zaslađivača po ukusu ako je potrebno (javorov ili agave sirup)

Odstranite stabljike i listiće komorača. Možete ih dodati u razna variva od povrća ili mahunarki za dodatnu aromu, a listiće možete malo naseckati odozgo na gotovu salatu. Presecite koren komorača na pola, pa nožem zasecite u donjem delu gde se nalazi korenasti tvrđi deo. Odstranite taj deo, a onda ostatak od 1/2 komorača naseckajte na što tanja rebarca, možete probati da ovo uradite pomoću ljuštilice za povrće, ili vrlo oštrog noža. Pomorandžu operite dobro, pa joj narendajte malo korice, koja ide u dresing. Polovinu pomorandže iscedite takođe za dresing, a drugu polovinu oljuštite i isecite na manje kriške. Crveni luk isecite na tanka rebarca, a zelenu jabuku sve sa korom na tanke kriške, a potom na štapiće.

Pomešajte sve sastojke za dresing i dodajte začine po ukusu. Dodajte sve sastojke za salatu u činiju: komorač, narandžu, crveni luk, jabuku i rukolu (ako je dodajete). Prelijte sastojke dresingom i promešajte, a onda pospite odozgo seckanim pečenim lešnicima. I … navalite.

Kuvani pasulj sa komoračem i spanaćem po receptu čuvenog plant based šefa Dereka Sarnoa

Derek Sarno je jedan od najpoznatijih veganskih šefova, koga krasi stil kuvanja fokusiran na bogatstvo ukusa jela koje kreira. To je slučaj i sa ovim jelom od pasulja, koje je obogatio aromatičnim komoračem, a završio svežim peršunom i sokom od limuna za lagan i osvežavajući ukus. Dodao je i bebi spanać bogat antioksidansima, a od začina harisa pastu. To je inače bliskoistočni dodatak jelima na bazi ljute crvene paprike, koji možete zameniti i mešavinom malo paste od paradajza, čilija u prahu i dimljene paprike.

Za ovaj letnje jelo sa pasuljem i komoračem potrebno je:

  • Malo maslinovog ulja za pripremu jela (2-3 kašike)
  • Pola glavice komorača (naseckati na tanka rebarca)
  • Crni luk 1 glavica
  • Beli pasulj – 2 konzerve, ili skuvati 200-250 g belog pasulja
  • 1 kesica bebi spanaća (oko 150 g)
  • 1 šaka svežeg peršuna (sitno naseckati)
  • Limun 1/2 – i rendana korica i sok
  • 1 kašika harisa paste (ako nemate možete zameniti mešavinom paradajz paste, čilija u prahu i dimljene paprike)
  • So, biber, beli luk u prahu
  • Supa od povrća – 1 veća šolja (ili povrtna kocka rastvorena u vreloj vodi), opciono dodajte samo vodu, ali onda pojačajte začine

U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i na njemu propržite iseckan crni luk i komorač. Dinstajte na srednjoj vatri oko 5 minuta, a onda dodajte kuvan pasulj i supu od povrća (ili vodu), pa lagano krčkajte 10-ak minuta. Na kraju dodajte bebi spanać, začine, koru i malo soka od limuna, pa sklonite sa vatre i poklopite da se spanać opusti. Šef Sarno predlaže da se jelo služi sa kašičicom harisa paste odozgo i preliveno sa još par kapi maslinovog ulja, a uz prepečen hrskav hleb.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari