Mnogo lakše ćemo gubiti kilograme uz ove trikove i 2 sjajne biljne namirnice

   ≫   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Kada je u pitanju želja za gubitkom suvišnih kilograma, većina ljudi misli da treba da napravi veliku promenu u svom životu – da izbaci ugljene hidrate, da počne da broji kalorije, da nauči da preživaljava na salatama ili da počne da provodi sate u teretani. Istina je međutim da trajna promena koju želimo, počinje i uspešno napreduje kada je sprovodimo u malim, ali lako izvodljivim koracima. E baš tako i jedna mala promena u vašem dnevnom meniju može imati veliki uticaj – naročito ako se odnosi na nešto što zaista volite i često jedete.

U pitanju je jednostavna zamena majoneza, kao kremastog, ali vrlo kaloričnog dodatka koji mnogi vole, mnogo zdravijim plant based alternativama – kremastim sosovima ili dresinzima na bazi humusa ili avokada.

Gvakamole Foto: Shutterstock

Zamenite majonez ili kupovne dresinge za salate sa humusom ili izgnječenim avokadom

Svi znamo da onaj najvažniji kremasti elemenat koji zaokružuje dobre sendviče, salate ili vrepove često dolazi od majoneza ili kupovnih dresinga prepunih kalorija. Međutim, postoje celovite biljne alternative kao što su avokado i humus (naročito ako je homemade), koje mogu doneti podjednako neodoljiv kremasti kvalitet i teksturu, ali pri tom i obilje blagotvornih – vlakana, zdravih masti i drugih nutrijenata koje naše telo prosto obožava.

Evo naših argumenata zašto treba napraviti ovu zamenu:

  1. Manje praznih kalorija, a više nutrijenata – Majonez i „teški“ kupovni dresinzi sadrže mnogo kalorija, a istovremeno su nutritivno siromašni. Nasuprot njima, humus i avokado donose vlakna, proteine, minerale i fitonutrijente. Na pr. 1 kašika majoneza sadrži oko 90 kcal, dok kašika humusa sadrži 25-30 kcal. 1/4 avokada ima oko 60 kcal, pa sa njim ne treba preterivati, ali nema ni potrebe jer je izuzetno kremast i zasitan, pa je i mala količina dovoljna.
  2. Bićemo duže siti – Vlakna i zdrave masti iz humusa i avokada pomažu osećaju sitosti i eliminišu preteranu želju za hranom na prirodan način.
  3. Smanjićemo udeo prerađene hrane, a povećati udeo celovitih biljnih namirnica – Izbor plant based opcija za sosove i dresinge znači – manje aditiva, a više prirodnih biljnih sastojaka.

Evo jednostavnih, a moćnih zamena za kontrolu telesne težine:

  • U sendvičima – Namažite humus ili izgnječeni avokado (sa malo soli i limuna) umesto majoneza;
  • U vrepovima (tortiljama) i mešanim činijama (bowls) – Dodajte punu kašiku humusa kao kremastu osnovu, ali i da poveže ukuse;
  • Dresinzi za salate – Izblendajte avokado sa limunom, belim lukom i malo vode u kremasti svilenkasti dresing (nema potrebe za uljem, jer avokado sadrži dosta masnoće). I običan humus može biti sjajna kremasta osnova za dresing (recept na kraju teksta);
  • Zdrava užina – Umesto umakanja tortilja čipsa u masne kupovne sosiće, hrskavo povrće iseckano na štapiće (krastavac, šargarepa, paprika), biće preukusno i efektno posluženje za umakanje u - humus.

Efektni načini da zamenimo majonez ili kiselu pavlaku avokadom

  • Kao namaz na tostiranom hlebu – Upotrebite avokado umesto masnog krem sira ili putera. Da dodate proteine preko stavite kriške dimljenog tofua;
  • Kao punjenje za vrepove (tortilje) – Upotrebite izgnječeni avokado (sa malo soli i soka od limuna) u vrepovima umesto majoneza i kisele pavlake;
  • Kao osnovu za zdravi dresing za salatu – Izblendajte avokado sa svežim začinskim biljem (peršun, mirođija), belim lukom, limunom i vodom da dobijete kremasti dresing željene gustine;
  • U vege „tuna“ salati za sendviče ili vrepove – Umesto majoneza, upotrebite izgnječeni avokado sa dodatkom senfa, soli i limuna da povežete izgnječene leblebije, seckani celer i krastavčiće;
  • U blendiranim pasta sosovima – Umesto sa tečnom mlečnom pavlakom prepunom loših zasićenih masti, izblendajte sastojke za sos za pastu sa avokadom – dobićete divno kremastu teksturu na mnogo zdraviji način.

Kremasti preliv koji morate probati – humus dresing sa senfom i limunom

Ovo je jedan od omiljenih brzih dresinga koje i sama koristim, za koji vam treba svega par minuta, a pretvara bilo koju salatu ili mešanu činiju žitarica i povrća u obrok na kome bi vam pozavideli čak i oni koji nisu ljubitelji povrća.

Potrebno je:

  • 3 pune kašike običnog humusa
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašičice svežeg soka od limuna (ili malo više po ukusu)
  • 1-2 kašike vode (u zavisnosti od gustine dresinga koju želite)
  • 1/2 kašičice belog luka u granulama (ili 1 mali čen belog luka ispasiran)
  • So i biber po ukusu

Pomešajte sve sastojke u dubljoj činijici i umutite viljuškom ili žicom dok smesa ne postane potpuno glatka. Probajte i dodatno korigujte začine po svom ukusu – za pikantniji ukus dodajte još senfa, za više svežine još soka limuna, ili još malo vode ako je pregust. Višak dresinga možete čuvati u frižideru oko 3 dana.

Ovaj sjajan, a jednostavan i niskokaloričan dresing upotrebite preko – salata, mešanih činija žitarica i povrća, u vrepovima (tortiljama), kao preliv preko pečenog povrća, kao umak, itd…

Kada je višak kilograma u pitanju ne morate da uradite sve odjednom. Mala promena, kao što je zamena majoneza ili kupovnog dresinga (prepunih praznih kalorija, a lišenih nutrijenata) – moćnim biljnim alternativama kao što su humus i avokado, biće važan korak u dobrom pravcu. Male, ali kozistentne promene u svakodnevnim izborima mogu vremenom doneti veliki rezultat – naročito kada ti izbori čine da hrana koju volimo bude još ukusnija.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari