Dajte šansu rotkvicama: Iznenadite ukućane ovim svežim i zabavnim salatama

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Često nažalost na rotkvice gledamo samo kao hrskavi detalj koji bez razmišljanja ubacimo u mešanu dosadnu salatu i zaboravimo da je tamo. Prodornog i neobičnog „ljutkasto-biberastog“ ukusa, predivne jarko crvene boje i obdarene neverovatnom hrskavošću koja osvežava – čini mi se da su rotkvice definitivno najpotcenjenije prolećno povrće. Zato je vreme da „rebrendiramo“ ovo divno povrće, koje zaslužuje mnogo više pažnje.

Ako tražite način da jedete više sezonskog povrća, da povećate unos vlakana ili prosto da prekinete rutinsko spremanje dosadnih i uvek istih salata – hrskave jarko crvene rotkvice mogu biti rešenje koje tražite. Ovo je poziv da zaboravite na dosadne salate koje zauzimaju sporedno i neprimetno mesto na stolu! Pravo je vreme da iskoristimo rotkvice na pravi način i da ih stavimo u centar stola – jer one mogu da donesu i ukus i dozu stila, ali i da iznenade.

foto Pixabay foto Pixabay

Dok se zagrevamo da pripremimo rotkvice na novi i nesvakidašnji način, red je i da upoznamo našeg današnjeg junaka kroz nekoliko zaista zanimljivih činjenica…

Zanimljivosti o rotkvicama koje treba znati

  • Rotkvice su srodne biljkama iz porodice kupusnjača – brokoliju, kupusu, kelju,…pa dele i mnoge od njihovih moći kada je detoksikacija organizma u pitanju.
  • Rotkvice su 95% voda – zato su super lagane i hidrirajuće, idealne za tople dane.
  • Rotkvice izuzetno brzo rastu – neke vrste porastu za samo 3 nedelje, pa nije čudo da je ovo povrće jedan od prvih vesnika proleća.
  • Zeleno lišće rotkvica ne samo da je jestivo, već i izuzetno hranljivo. Ako je sveže nemojte ga baciti već ga iskoristite da napravite pesto ili ga dodajte u variva od povrća.
  • Kod nas su uobičajene crvene, ali rotkvica ima u svim duginim bojama – kako spolja tako i iznutra.

Nutritivni benefiti po kojima se rotkvice ističu u odnosu na druge vrste povrća

  • Podrška jetri u detoksikaciji – Sadržaj antioksidanasa – glukozinolata, kao i enzima podržava prirodne detoks funkcije jetre.
  • Stimulacija i podrška varenju hrane – Oštar „biberasti“ ukus rotkvica stimuliše varenje i proizvodnju žuči.
  • Dejstvo protiv gljivica i bakterija – Prirodne supstance u rotkvicama, poput rafanina, pomažu u borbi protiv štetnih mikroba u crevima.
  • Benefiti za nivo šećera u krvi – Zbog minimalnog broja kalorija i nedostatka skroba, rotkvice pomažu u balansiranju nivoa šećera nakon obroka bogatog žitaricama i skrobom.
  • Bogatstvo C vitamina – Puna šaka rotkvica doneće nam oko 30% dnevnih potreba C vitamina – za naš imunitet, lepotu kože i podršku proizvodnji kolagena.

Predlozi za dve sjajne salate posle kojih ćete drugačije gledati na rotkvice…

Ove dve preukusne salate su dokaz da rotkvice ne moraju da budu dosadne i da mogu da iznenade i podignu salate na novi nivo.

1. Recept za kremastu salatu od rotkvica i krastavca sa svežom mirođijom

Potrebno je:

  • 1 veza rotkvica (očišćenih i naseckanih na tanke kolutiće)
  • 1/2 velikog krastavca (nasečenog na tanke polumesece)
  • 2 struka mladog luka (sitno iseckanog – i beli i zeleni deo)
  • 2 kašike iseckane sveže mirođije

Za kremasti dresing:

  • 3 kašike gustog biljnog jogurta ili milerama, grčkog jogurta ili domaće pavlake od indijskog oraha
  • 1 kašika maslinovog ulja (možete i preskočiti, ako želite)
  • 1 kašičica blagog senfa
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika soka od limuna ili jabukovog sirćeta
  • Po želji: 1/2 kašičice belog luka u granulama i malo narendane korice limuna (za dodatnu svežinu)

U dublju posudu dodajte svo oprano i naseckano povrće i mirođiju. U maloj posudici umutite sastojke za dresing, pa prelijte preko pripremljenog povrća. Dobro promešajte, pa ostavite salatu u frižideru 15-ak minuta da se ukusi povežu. Ova salata je divan i osvežavajući prilog uz pečene krompire.

2. Recept za hrskavu mediteransku salatu od rotkvica i komorača sa dodatkom jabuke

Potrebno je:

  • 1 veza rotkvica (očišćenih i naseckanih na sitne kolutiće)
  • 1/2 glavice komorača (iseći na što tanja rebarca – kao na priloženom snimku)
  • 1/2 zelene jabuke (isečenih na vrlo tanke kriške ili štapiće)
  • 1/2 svežeg krastavca (isečenog na tanke kolutiće ili polumesece)
  • 1 kašika kapara (celih ili isitnjenih)

Za dresing:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
  • So i biber po ukusu

U većoj posudi pomešati iseckano povrće, jabuku i kapare. Umutiti sastojke za dresing, pa ga preliti preko salate i dobro promešati. Poslužiti na pr. uz kuvano jelo od sočiva i prepečen integralni hleb. Ova divna salata može biti i odlično predjelo, čak i za svečane prilike.

Sa svojim izražajnim ukusom, hrskavošću i zdravstvenim benfitima, rotkvice su savršena biljna namirnica koja može osvežiti vašu prolećnu trpezu. Pod hitno zgrabite nekoliko veza svežih rotkvica prvom prilikom na pijaci ili u prodavnici i iznenadite svoje ukućane jednom od sjajnih salata koje smo vam predložili – i gledajte kako će sa uživanjem da krckaju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari