
Imate NESANICU, UMOR I LUPANJE SRCA? Možda vam nedostaje JEDAN MINERAL o kom se ne priča dovoljno
Iako je magnezijum jedan od esencijalnih minerala za normalno funkcionisanje organizma, mnogi ga ne unose u dovoljnoj količini. Ovaj mineral učestvuje u više od 300 biohemijskih procesa u telu - od regulacije nivoa šećera u krvi, preko kontrakcije mišića i prenosa nervnih impulsa, do održavanja zdravlja kostiju i srca. Ipak, procenjuje se da čak 60% odraslih ne unosi dovoljno magnezijuma putem ishrane. Ukoliko se hranite raznovrsno i ne ograničavate unos biljnih izvora, velike su šanse da unosite dovoljno magnezijuma bez dodataka u vidu suplemenata. Međutim, postoje i faktori koji mogu otežati njegovu apsorpciju - od lekova koje koristite, do kombinacija namirnica u obroku.

Zašto dolazi do nedostatka magnezijuma?
Do nedostatka magnezijuma može doći iz više razloga koji se tiču kako načina života, tako i opšteg zdravstvenog stanja. Jedan od prirodnih uzroka je starenje - sa godinama se sposobnost creva da apsorbuju magnezijum smanjuje, što može dovesti do njegovog manjka u organizmu. Osobe koje boluju od hroničnih stanja, kao što su dijabetes tipa 2, oboljenja gastrointestinalnog trakta ili alkoholna bolest jetre, takođe su u povećanom riziku od deficita. Pored toga, određeni lekovi mogu smanjiti apsorpciju magnezijuma ili povećati njegov gubitak putem urina. To uključuje diuretike, lekove za gorušicu (posebno inhibitore protonske pumpe), neke antibiotike, kao i visoke doze cinka i kalcijuma. Na kraju, loše izbalansirana ishrana, naročito ona koja isključuje cele grupe namirnica, dodatno doprinosi nedovoljnom unosu ovog važnog minerala.
Simptomi nedostatka magnezijuma često su nespecifični i mogu se javiti i kod drugih stanja, a rani znaci uključuju umor i slabost, gubitak apetita, mučninu ili povraćanje, grčeve u mišićima, ubrzan rad srca ili aritmije (u težim slučajevima).

Da li biljnom ishranom možemo uneti dovoljno magnezijuma?
Pre nego što posegnete za suplementima, fokusirajte se na ono što jedete. Magnezijum se nalazi u mnogim namirnicama, i pravilna ishrana je najbezbedniji način da ga unesete dovoljno. uz dobro isplanirane obroke. Evo nekoliko biljnih izvora koji se posebno izdvajaju:
- Orašasti plodovi i semenke - bademi, indijski orah, suncokretove semenke i bundevino seme sadrže visoke količine magnezijuma.
- Integralne žitarice - spelta, ovas, smeđi pirinač i kinoa su odlični izvori.
- Mahunarke - leblebije, pasulj, sočivo i grašak ne samo da obiluju magnezijumom, već i vlaknima i biljnim proteinima.
- Lisnato zeleno i drugo povrće - spanać, blitva i kelj, brokoli i batat takođe doprinose unosu.
- Voće - banane, avokado, suve smokve.
- Biljna mleka i obogaćene namirnice - sojino mleko, tofu i biljni jogurti često su obogaćeni magnezijumom i drugim mikronutrijentima.
- Crna čokolada
Iako vlakna imaju brojne benefite za zdravlje, vrlo visoke količine vlakana mogu smanjiti apsorpciju magnezijuma iz creva. Zato se savetuje da suplementaciju (ako vam je propisana) uzimate uz obrok sa nižim sadržajem vlakana, poput doručka na bazi tofu kajgane.
Kombinacije koje mogu ometati apsorpciju
Osim vlakana, određene supstance i lekovi mogu otežati apsorpciju magnezijuma ili doprineti njegovom gubitku. Ovo uključuje:
- Kalcijum i cink (u visokim dozama)
- Lekove za gorušicu (PPI inhibitori)
- Diuretike
- Antibiotike
- Lekove za osteoporozu (bisfosfonate)
Važno je konsultovati se sa lekarom pre nego što uvedete magnezijum kao suplement, naročito ako koristite neki od navedenih lekova.
Bez obzira na to da li ste na biljnoj ishrani ili ne, ključno je da se ne izbacuju cele grupe namirnica bez medicinskog razloga. Naš organizam je složen sistem koji zahteva raznovrsne nutrijente kako bi mogao optimalno da funkcioniše. Upravo zato je raznovrsna i balansirana ishrana ključna - ona omogućava unos ne samo magnezijuma, već i drugih esencijalnih vitamina i minerala u pravim količinama.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.