Za i protiv ispijanja smutija: Da li je zaista celo voće jedina zdrava opcija?
U jednom skorijem postu na svom Instagram profilu, Džesi poznatija kao „Boginja glukoze“, iznela je tvrdnju da nije zdravo piti smutije od voća, jer oni dovode do naglih skokova šećera u krvi. Džesi, koja se specijalizovala za sadržaje u kojima objašnjava sve moguće načine da se izbegnu skokovi šećera u krvi, tvrdi da kao naučnik biohemičar dobro razume kako pojedine vrste hrane, ali i redosled njihove konzumacije utiču na metabolizam šećera. Međutim, u trci za pratiocima i zaradom i Džesi je posegla za tehnikom koju koriste i mnogi drugi influenseri koji se bave zdravljem, a to je da pribegne preuveličavanju i bombastičnim tvrdnjama, misleći valjda da je strah najbolji mamac za preglede i klikove.
Međutim, svako ko se dublje bavi temama o zdravlju zna da ništa u ovoj oblasti nije crno-belo i da treba biti vrlo oprezan u susretu sa tako isključivim tvrdnjama. Rečima kao što su „uvek“ ili „nikad“ prosto nije mesto u savetima o ishrani i zdravlju. Naime, stvari su najčešće složene, a i ljudi se međusobno razlikuju, pa ono što funkcioniše kod jednog možda neće i kod nekog drugog. Paušalne bombastične tvrdnje po pravilu preterano pojednostavljuju pogled na određenu temu.
Da li mlevenje voća u blenderu uništava njihova dijetalna vlakna?
Svoju tvrdnju da voće pretvoreno u smuti može da izazove nagle skokove šećera u krvi, Džesi „Boginja glukoze“ objašnjava time što proces blendiranja navodno uništava dijetalna vlakna koja bi trebalo da uspore varenje voća iz napitka i tako spreče preterano nagli skok šećera u krvi. Ova njena tvrdnja je izazvala veliku pažnju, pa su mnogi počeli da se pitaju da li je konzumacija smutija zapravo loš izbor za naše zdravlje?!
Nemojte žuriti sa zaključcima, jer izgleda da su stvari mnogo složenije i da ne treba olako prihvatati savete svakojakih „eksperata“ na mrežama, a naročito ne bez prethodne kritičke provere. Tako Džesi u svom postu pominje da proces blendiranja pretvara vlakna u prah, što bi trebalo da nas dovede do zaključka da takva vlakna više ne mogu da vrše funkciju smanjivanja naglih skokova šećera usled unosa šećera iz voća. Međutim, suprotno teoriji „Boginje glukoze“, u naučnom radu objavljenom u publikaciji „Nutrients“, istraživači su proučavajući zdravstvene benefite različitih vrsta vlakana, između ostalog konstatovali da blendiranje hrane ima sledeći efekat na dijetalna vlakna:
„Blendiranje voća ili povrća ne smanjuje količinu vlakana u njima, jer se dijetalna vlakna ne degradiraju primenom mehaničke sile.“
Da li treba izbegavati smutije zbog skokova šećera u krvi?
Konstatacija da smutiji uvek izazivaju veće skokove u krvi bazirana je na preterano pojednostavljenom načinu gledanja na to kako naše telo vari hranu, a nije ni u skladu sa naučnim dokazima. O tome je na svom Instagram nalogu govorila i dr Nikola Ges, stručnjak za dijabetes i metabolizam glukoze sa Univerziteta Oxford, rekavši između ostalog i sledeće: „Ispijanje blendiranog voća nasuprot jedenja celog voća ne uzrokuje nužno veći skok šećera u krvi. Zapravo, neke studije su pokazale da ukoliko blendirate voće možete imati čak i niži glikemijski odgovor organizma. Mislimo da uzrok može biti da kada se izblendira seme (koje neke voćke imaju), dolazi do oslobađanja rastvorljivih vlakana koja povećavaju viskozitet, ali i lepljivost lumena (sadržaja stomaka), što usporava apsorpciju glukoze.“
Po njenom mišljenju mnogi lekari i dijetetičari radije preporučuju konzumaciju celih voćki umesto ispijanje smutija iz sledeća 2 razloga:
- Vrlo je lako kroz smuti začas uneti veliku količinu kalorija, a da toga nismo ni svesni,
- Zabrinutost zbog potencijalno loših efekata unosa veće količine fruktoze. Naime, fruktoza iz voća je odličan šećer, jer ima niži glikemijski indeks, međutim u većoj količini može dovesti do porasta masnoće u krvi.
Dr Ges međutim naglašava da ništa od ovoga ne znači da su ni voće ni smutiji od voća, pa ni sokovi loši za zdravlje. Kao i uvek, bitna je količina koju unosimo, pa ona preporučuje da je ograničimo na 1 čašu dnevno.
Da li je najbolje ipak jesti samo cele voćke?
Stručnjaci uglavnom preporučuju oprezan pristup ispijanju smutija od voća, jer tako primoravamo telo da brže apsorbuje šećer nego kada jedemo celo voće (što naravno ide znatno sporije). Zato je uvek mudro lagano ispijati smuti, malo po malo, a ne brzo i naglo.
Za usporavanje apsorpcije šećera u krvotok zbog unosa voća dijetetičari često preporučuju i dodavanje nekog izvora proteina ili zdravih masti. To bi značilo da je dobra ideja da u svoje omiljene kombinacije voća za smuti dodamo i komad avokada, kašiku čia semenki ili kašičicu omiljenog putera od orašastih plodova.
Na kraju bi mogli da zaključimo sledeće – celo voće je sjajna stvar, ali i smutiji nekada mogu biti vrlo zgodan i komforan način da unesemo voće, naročito kada smo u žurbi. U današnje vreme kada ljudi u većini ne konzumiraju dovoljno ni voća, a ni vlakana, korišćenje smutija može za mnoge od njih biti odlična opcija. Zato – uživajte u celom voću, ali nemojte se ni plašiti blendara, jer ključ je očigledno u balansu.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.