Sjajan doručak za manje od 10 minuta, po predlogu eksperta za zdravlje mikrobioma

Foto: Shuttersotck/Itummy

Profesor Tim Spektor je poznati britanski epidemiolog (bavi se proučavanjem zdravlja na velikom broju ljudi) i autor, poznat po revolucionarnom doprinosu istraživanjima ljudskog mikrobioma (mikroflore bakterija u debelom crevu). Njegov rad je pokrenuo pravu revoluciju u našem razumevanju toga kako tačno stanje bakterijske mikroflore utiče na naše zdravlje. Istraživanja Spektor-ovog tima otkrila su ključnu ulogu koje raznovrsan mikrobiom igra u mnogim aspektima zdravlja – od održanja normalne telesne težine, preko kontrole šećera u krvi, dobrog imuniteta, pa čak i mentalnog blagostanja.

Osim što je istraživač i naučnik, Spektor je i autor knjiga, ali i javni govornik koji često nastupa u poznatim britanskim medijima, ali i na mnogobrojnim podkastima, gde uvek ima nešto interesantno da kaže. Spektor ima i vrlo zanimljiv Instagram nalog na kome često objavljuje različite savete, a sve u duhu preporuke da raznovrsan mikrobiom drži u svojim rukama ključ dobrog zdravlja. Istraživači mikrobioma su inače otkrili i način da stignemo do raznovrsnog mikrobioma, a ta preporuka je – konzumacijom najmanje 30 različitih vrsta biljnih namirnica nedeljno.

Sjajan predlog profesora Spektora za plant based doručak za zdrav mikrobiom

Iako je sudeći po njegovim ranijim postovima, Spektor najčešće jede doručak koji se sastoji od nekoliko kašika jogurta ili kefira uz dodatak semenki, orašastih plodova i bobičastog voća, u nedavnom postu na Instagramu je predstavio sasvim drugačiji predlog za doručak. U pitanju je opet jelo koje uključuje namirnice koje su prijatelj zdravlja naših dobrih bakterija, ali u slanom izdanju. Predlog profesora Tima Spektora je plant based sendvič, koji se sprema za manje od 10 minuta, a sadrži nekoliko izuzetno zdravih biljnih namirnica, kako u pogledu sadržaja proteina, tako i zdravih masti, vitamina, minerala i antioksidanasa.

Za sendvič je upotrebio hleb od više zrna sa kiselim testom i stavio da ga da se prepeče kako bi bio hrskav, dok je u međuvremenu spremio ostale sastojke. Prvo je napravio brzi namaz od mešavine pola avokada i 1-2 kašike jogurta (biljni ili običan) uz dodatak malo soli i soka od limuna (ne mora u secku, avokado se ako je mekan lako izgnječi i viljuškom). Zatim je stavio oko pola konzerve oceđene leblebije u manju posudu, izgnječio je alatkom za pire, a zatim u to dodao malo naseckanog mladog luka i peršuna. Preko ovih sastojaka se onda doda namaz od avokada, jogurta i limuna i sve se promeša i začini po ukusu.

Spektor je sendvič napravio tako što je pripremljenu smesu sa leblebijama i avokadom stavio u debljem sloju na parče prepečenog hleba, a onda preko poređao tanke kriške paradajza. Zatim je sve prelio sa malo maslinovog ulja i završio ovaj zdravi sendvič drugom kriškom prepečenog hleba. Meni ovaj njegov predlog zvuči sjajno, a na priloženom postu možete videti kako on to tačno radi i koliko je postupak jednostavan. Mogu da posvedočim da je i rezultat preukusan, jer i sama spremam vrlo sličan sendvič.

Sastojci sendviča profesora Spektora za zdrav mikrobiom:

  • 2 tanje kriške prepečenog hleba
  • 1/2 avokada
  • 1-2 velike kašike gušćeg jogurta (biljnog ili grčkog jogurta)
  • Sok od limuna
  • So i biber po ukusu
  • 1/2 konzerve leblebija (ocediti od vode)
  • Seckani svež peršun (količina po ukusu)
  • Malo naseckanog mladog luka
  • Nekoliko tankih kolutova svežeg paradajza
  • Malo maslinovog ulja