Domaći sladoled od čokolade: Par minuta posla i bacite se na zdraviju uživanciju

Tokom ovako vrelih dana ne čudi što malo malo pa uhvatimo sebe da razmišljamo o osveženju. Osim možda nekog ledenog napitka, ili sveže voćkice, nema boljeg i lepšeg osveženja od uživanja u dobrom sladoledu.

Foto: Shutterstock/Anastasia Kulikovska

Otkako ne jedem mlečne proizvode, priznajem da imam poteškoće da nađem sladoled koji mi se stvarno dopada. Zanatske prodavnice sladoleda najčešće imaju nekoliko vrsta veganskih sladoleda, ali su to obično sorbe sladoledi – na vodenoj bazi i po pravilu voćni, uz eventualno sorbe od tamne čokolade. Iako nemam ništa protiv sorbea, moram da priznam da mi nedostaju kremasti sladoledi sa omiljenim ukusima vanile, kokosa ili pistaća.

Ali i za to ipak postoji rešenje – domaća radinost, odnosno homemade sladoledi. U veganskoj varijanti sladoledi često podrazumevaju upotrebu zamrznutih banana, jer one blendanjem daju bilo kom domaćem sladoledu iznenađujuće kremastu konzistenciju bez potrebe za dodavanjem mlečnih masnoća. Nevolja je međutim sa bananom u tome, što svaki veganski domaći sladoled u koji se ona doda ima ukus na…. pa pogađate - bananu, što posle nekog vremena postane prilično monotono čak i za najveće obožavaoce banana.

Foto: Shutterstock

Zato danas pravimo veganski (plant based) domaći sladoled bez banane i to sladoled od čokolade. To je dezert koji će se dopasti svima, bili oni vegani ili ne, a tako je kremast da teško da će iko pogoditi da je u pitanju zdravija poslastica.

Tajna kremaste konzistencije našeg čokoladnog veganskog sladoleda je kokosovo mleko i to punomasno kokosovo mleko iz konzerve (po mogućnosti sa bar 14% masti, a može i više). Potrebne su nam i lepe urme koje će dodati slast i takođe doprineti gustini i kremastoj teksturi. Kokosov šećer je lep dodatak zbog svog „karamelastog“ ukusa, ali ako ga nemate možete upotrebiti malo nekog drugog zaslađivača.

Za naš čokoladni veganski sladoled potrebno je:

  • Konzerva punomasnog kokosovog mleka (400 g)
  • Sveže urme (očišćene od koštica) 100 g
  • Kokosov šećer 50 – 60 g (po ukusu)
  • Kakao prah 80 g
  • Vanila aroma - količina po ukusu
  • Malčice soli

Postupak:

  1. U multipraktik ili jači blender dodajte sve sastojke po redosledu, tako da kokosovo mleko i urme budu na dnu, pre suvih sastojaka. Uključite blender ili multipraktik i blendajte dok ne dobijet potpuno kremastu teksturu, bez ikakvih grudvica ili delića urmi.
  2. Probajte smesu i podesite količinu zaslađivača po ukusu.
  3. Sipajte čokoladnu masu u posudu sa poklopcem i stavite u zamrzivač na 4-6 sati.
  4. Kada hoćete da poslužite veganski sladoled od čokolade, izvadite ga 10-ak minuta ranije iz zamrzivača da se malo opusti kako bi mogli lakše da ga vadite iz posude kašikom za sladoled.