Zavodljiva pasta sa karamelizovanim lukom: Opustite se, glavninu posla odradiće rerna
Paste svi obožavamo, pa dobra ideja za novi način pripreme uvek dobro dođe. Nedavno me je jedna takva oduševila, a dolazi sa poznatog Instagram profila Karli Bodrug - @plantyou, koju prati preko 5 miliona ljudi. Po njenim rečima, ovaj viralni post o pasti sa karamelizovanim lukom imao je tokom prošle godine čak 89 milona pregleda! Ovo me uopšte ne čudi, jer ova pasta u njenoj izvedbi izgleda stvarno bajno. Pa kako može da ne valja jelo koje spaja pastu, gomilu karamelizovanog crnog luka, beli luk, sušeni paradajz, limun i kremasti dodatak u vidu kokosovog mleka? Uau!
Svako od nas ko voli da kuva i jede domaću kuvanu hranu jako se obraduje kada naiđe na ovako jednostavan recept. Vremena svakako imamo sve manje, a kao neko ko celog života kuva hranu za veliku porodicu i to skoro svakoga dana, uvek mi dobro dođu nove ideje koje mogu da mi skrate vreme provedeno u kuhinji. Naravno pod uslovom da je rezultat ukusan, jer tu ne volim da pravim kompromise.
Poznato je da se prirodno prisutni šećeri u luku se karamelizuju kada se on polako termički obrađuje na laganoj vatri. Osim toga, kuvanje na laganoj vatri rezultira u tamnoj zlatno-braon boji, poboljšanom ukusu i mekanoj teksturi luka – znate ono „topi se u ustima“. Karli naglašava i da lagano kuvanje svih sastojaka za sos zajedno, odnosno pečenje u rerni, rezultira predivno kompleksnim ukusom u kome se svi sastojci međusobno prožimaju i dopunjuju. Spoj kokosovog mleka, karamelizovanog luka, soka od limuna i sušenog paradajza rezultira zanosnim slatkasto-slano-kremasto-kiselkastim notama.
A crni i beli luk, iako možda deluju kao skromne i jeftine namirnice, nipošto nisu za potcenjivanje. Naime, osim što su baza ukusa velike većine jela, oni su i prave nutritivne zvezde. Ne verujete? Osim što su zvezde među prebioticima (hrane naše dobre bakterije), oni su napakovani i antioksidansima koji pružaju podršku imunom sistemu i bore se protiv upalnih procesa. Osim toga ovo divno povrće podržava i zdravlje srca i pomaže u normalizaciji pritiska i nivoa holesterola. Dakle, nipošto ne škrtarite na crnom i belom luku kada kuvate!
Veliki plus ovog genijalnog recepta je i u tome što se jelo završava praktično u jednoj posudi, tako da nema brda prljavih sudova nakon pripreme hrane. Jupiii! Na pomenutom snimku sa profila @plantyou možete i pogledati brzi postupak pripreme ovog jela:
Za kremastu pastu sa karamelizovanim lukom potrebno je:
- 5 manjih glavica luka ili 3 velike
- 1 cela glavica belog luka
- 5 kriški sušenog paradajza iz teglice (sitno iseckanog)
- So i biber po ukusu
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica suvog origana ili italijanske mešavine začina
- Maslinovo ulje
- 120 ml kokosovog mleka
- Oko 300 g paste (na pr. farfale – mašnice)
- Sok od limuna
- Kao toping: seckan svež bosiljak ili peršun (opciono, po želji)
Postupak:
- Zagrejati rernu na 180 °C; U dublji pleh dodati luk isečen na „rebarca“, sitno seckan sušeni paradajz, alevu papriku, malo soli i bibera i sušeni origano ili peršun. Preliti sa malo maslinovog ulja, a možete dodati i malo ulja iz teglice sa sušenim paradajzom;
- Među povrće u sredinu dodati i celu glavicu mladog luka koju ne treba ljuštiti, jer ćemo na kraju pečenja samo iz nje istisnuti omekšalu unutrašnjost (nikako ne treba dodavati seckani beli luk, jer će on tokom dugog pečenja izgoreti i početi da gorči);
- Prekriti pleh dobro aluminijumskom folijom i peći u rerni oko 1 sat. Na polovini pečenja izvaditi i malo promešati, pa vratiti dok se proces ne završi;
- 20-ak minuta pre kraja pečenja luka skuvati pastu u slanoj vodi po uputstvu sa pakovanja. Potrebno je u jednoj šolji sačuvati deo vode u kojoj se pasta kuvala, a pastu dobro ocediti;
- Kada se pečeni luk izvadi iz rerne, ukloniti iz njega glavicu belog luka sa strane da se malo prohladi;
- Direktno u pleh u kome se pekao luk dodati kuvanu oceđenu pastu, kokosovo mleko, svež naseckan peršun ili bosiljak (šta više volite) i malo soka od limuna. Promešati, a potom u pleh istisnuti sadržaj iz glavice pečenog belog luka , pa onda polako dolivati po malo tople vode koja je sačuvana od kuvanja paste i mešati dok se ne dobije fino kremasti sos željene gustine. Probati i posoliti ili dodati još soka od limuna ako je potrebno.