Ašure: Čudesan drevni turski dezert od žitarica, mahunarki i suvog voća
Neki dezerti nisu samo način da zasladimo kraj obroka. Oni nose priču, tradiciju i poruku zajedništva. Ašure je verovatno najstariji dezert na svetu. Nastao je, prema legendi, na Nojevoj barci, od preostalih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i suvog voća, kada se barka zaustavila na planini Ararat. Kako bi se iskoristilo sve što je od hrane ostalo, ostaci namirnica su spojeni u hranljivi puding pun simbolike. Otud u njemu, možda samo na prvi pogled, neobičnog spoja žitarica i suvog voća sa leblebijama i pasuljem u - dezertu.
Danas se ašure u Turskoj priprema tokom Muharema - prvog meseca islamskog kalendara, i deli se sa porodicom, prijateljima i komšijama - kao simboličan znak zahvalnosti i zajedništva. Ovaj recept mi je privukao pažnju na profilu @hermann, mladog Juliusa Fiedlera, autor food bloga Baking Hermann. Na svojim putovanjima Turskom, ovaj mladi autor je istražio bogatstvo turske kuhinje u pogledu biljnih jela, a ovaj neobičan dezert ga je posebno oduševio, kako ukusom tako i prelepim izgledom.
U pitanju je dezert u formi pudinga, prepun celovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i suvog voća i predivno ukrašen suvim voćem i pistaćima. Predivan dokaz drevne kulinarske mudrosti - umeća da se izvuče maksimum iz skromnih sastojaka. Donosimo recept za ovaj tradicionalni turski dezert sa idejom da vas inspirišemo da probate da napravite neku sličnu kreaciju i u svojoj kuhinji. Ne morate imati sve sastojke, već iskoristite ono što vam se nađe pri ruci i u skladu sa svojim ukusom.
Recept za tradicionalni turski dezertni puding – „Ašure“
Sastojci
Osnova:
- 250 g pšenice ili ječma (možda je ječam bolji izbor, jer se brže kuva)
- 80 g suvih leblebija
- 80 g belog pasulja
- ½ kašike soli (plus još ¼ kašičice)
Orašasti plodovi i začini:
- 50 g lešnika
- 50 g badema
- 1 veliki štapić cimeta
- 3–4 karanfilića
Suvo voće i zaslađivač:
- 6–8 suvih kajsija (oko 50 g)
- 3–4 suve smokve (oko 50 g)
- 2 kašike zlatnih grožđica (oko 30 g)
- 150 g kristal šećera
- Rendana korica 1 pomorandže
Dekoracija (po želji):
- Mleveni cimet
- Sitno seckani pistaći
- Zrna nara
- Pečeni bademi (krupno sečeni)
- Suve ribizle (potopljene 10 minuta)
- Orasi (krupno seckani)
- Sveže smokve (isečene na četvrtine)
Priprema
1. Potapanje (preko noći) - Sočivo, pasulj i pšenicu potopite odvojeno u oko 5 puta većoj količini vode. Dodajte ½ kašike soli u vodu za leblebije.
2. Kuvanje mahunarki - Isperite leblebije i stavite ih u šerpu sa 1,5 l vode.Kuvajte dok ne provri, smanjite vatru i kuvajte 30 minuta. Dodajte pasulj i kuvajte još 45 minuta. Procedite i ostavite sa strane.
3. Kuvanje pšenice ili ječma - Procedite pšenicu/ječam i isperite dok voda ne postane bistra. Stavite u veliki lonac sa 2,25 l vode i kuvajte 1½ sat (pšenicu) ili oko 45 min (ječam), povremeno mešajući, dok ne omekša.
4. Pečenje orašastih plodova - Zagrejte rernu na 180°C. Pecite lešnike i bademe 10 minuta, dok ne porumene. Ohladite.
5. Završetak - Dodajte u pšenicu: mahunarke, cimet i karanfilić. Kuvajte 15 minuta.Dodajte seckano suvo voće, orašaste plodove, šećer i preostalu so, kuvajte 10 minuta, zatim koricu pomorandže još 5 minuta. Sklonite sa vatre, izvadite začine i ostavite da se hladi 1½–2 sata.
6. Serviranje - Ašure se jede na sobnoj temperaturi ili rashlađen. U frižideru se dodatno zgusne. Dekorišite ga u činijicama po želji (pogledajte priloženi video): cimet u prahu u obliku krsta, pistaći, nar, seckani bademi, orasi i smokve u centru.
Nutritivne prednosti ovog neobičnog turskog dezerta
Ašure nije samo ukusan dezert – to je bukvalno - nutritivna bomba, zahvaljujući pažljivo odabranim sastojcima:
- Pšenica ili ječam: bogati složenim ugljenim hidratima i vlaknima koja podržavaju zdravu probavu i stabilan nivo energije.
- Mahunarke (leblebije i pasulj): odličan izvor biljnih proteina, minerala poput gvožđa i magnezijuma, i rastvorljivih vlakana koja hrane dobre bakterije u crevima.
- Orašasti plodovi (bademi, lešnici, orasi, pistaći): puni su zdravih masti, proteina, vitamina E i antioksidanasa koji podržavaju srce i imuni sistem.
- Suvo voće (smokve, kajsije, grožđice): prirodno slatko, bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, kao i antioksidantima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.
- Pomorandža i cimet: citrusna korica dodaje vitamin C i polifenole, dok cimet ima antiinflamatorna svojstva.
Kombinacija ovih sastojaka čini ašure uravnoteženim desertom, koji pruža dugotrajnu energiju, podržava zdravlje srca, creva i imunog sistema, a istovremeno donosi slatko zadovoljstvo.
Iznenadite porodicu i prijatelje na nekom druženju i uživajte zajedno u ovom neobičnom, hranljivom dezertu punom prirodnih sastojaka koji odiše tradicijom. A za kraj ne mogu da se ne zapitam: Kako smo tako lako zaboravili na jednostavnost poteklu iz tradicije starih vremena, pa danas gotovo da ne umemo da napravimo dezert bez putera, šlaga, belog brašna i rafinisanog šećera - namirnica koje su nutritivno siromašne? Možda treba češće da se ugledamo na ovakve tradicionalne dezerte koji hrane i dušu i telo, baš onako kako su to radili naši preci.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.