Kako da napravite posni slatki rolat bez pečenja: Recept bez šećera, mleka i jaja za svaku priliku
Vreme posta je idealna prilika da isprobavate recepte koje možda inače ne biste, a koji su u potpunosti biljnog porekla. Tada se često otkrivaju nove kombinacije ukusa i kolači koji na prvi zalogaj deluju mrsno, bogato i kremasto, iako u njima nema ni mleka ni jaja. Još kada su bez dodatog šećera, uživanje je potpuno, a cela kuća ispuni se mirisom kakaa i vanile.
Jedan od takvih recepata je upravo ovaj posni slatki rolat bez pečenja. Jednostavan za pripremu, napravljen od prirodnih sastojaka, a dovoljno efektan da se bez problema nađe i na posnoj trpezi ili slavskom stolu.
Sastojci
Za testo:
- 1 šolja bademovog brašna
- 3/4 šolje ovsenog brašna
- 1/2 šolje kakao praha
- 1/3 šolje javorovog sirupa
- 1/3 šolje tečnog bademovog putera
- 1 kašičica vanila paste ili ekstrakta
- 1/8 šolje biljnog mleka (po potrebi dodajte više)
Za fil:
- 225 g veganskog krem sira (pogledati savete)
- 1 kašika javorovog sirupa
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Za dekoraciju (opciono):
- rastopljena čokolada
Priprema
- U procesor hrane stavite bademovo brašno, ovseno brašno, kakao, javorov sirup, puter od badema, vanilu i biljno mleko. Blendajte dok ne dobijete glatko, gusto testo. Po potrebi dodajte još mleka kašičicu po kašičicu.
- Testo stavite između dva lista papira za pečenje i razvucite u pravougaonik debljine oko 0,5 cm.
- U manjoj posudi sjedinite veganski krem sir i javorov sirup dok ne dobijete glatku i razmazivu smesu.
- Ravnomerno rasporedite fil preko testa, ostavljajući mali rub sa strane.
- Pažljivo urolajte testo u čvrst rolat koristeći papir za pečenje da vam olakša postupak. Stavite u zamrzivač na 1 sat da se stegne.
- Nakon toga, iseckajte na 7 rolata. Po želji prelijte rastopljenom čokoladom. Čuvajte u frižideru ili zamrzivaču i služite hladno.
Saveti i trikovi
- Bademovo brašno: Držite u frižideru da ne oksidira i ne postane gorko.
- Biljno mleko: Dodajte postepeno da testo ne bi postalo previše mekano.
- Sečenje rolata: Oštrim nožem dobijate lep oblik; dok se fil ne stegne, rolat je mekši i može da se deformiše.
Zamenske varijante filova:
- Kokosov krem: Debeli sloj kokosovog mleka iz konzerve, zaslađen i aromatizovan vanilom.
- Indijski orah: Natopljeni i izmiksani sa malo biljnog mleka i javorovog sirupa, dobijate kremastu, neutralnu teksturu.
- Svileni tofu: Blendajte sa javorovim sirupom i vanilom za lagani, kremasti fil.
- Gušći biljni jogurt: Može zameniti krem sir, a za čvršću teksturu dodajte malo gustina ili agar-agara.
Ako koristite alternativne filove, možda će biti mekši, pa držite rolat duže u frižideru ili zamrzivaču pre sečenja.
Ovi posni rolati su jednostavni, hranljivi i efektni. Savršeni su za sve prilike, od slatkog užitka kod kuće do elegantnog dezerta za goste.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.