Hrskave spolja, mekane i sočne unutra: Napravite ultra brze vege rolnice i uživajte u savršenom ukusu

Foto: Shutterstock/Ellena M. Tarasova

Kuvanje može biti užitak, ali ponekad želimo da uživamo u omiljenim jelima bez dugog stajanja uz šporet. A šta ako možemo da spojimo brzinu, ukus i zdravlje? Ove vege rolnice, pripremljene u air fryer-u, donose bogatstvo ukusa i tekstura, a sve to u rekordnom vremenu. Hrskava spolja, mekana i sočna iznutra, sa začinskim biljnim nadevom, ove rolnice su savršene za brzi obrok koji ne iziskuje previše vremena ni komplikacija. Bilo da ste ljubitelj biljne ishrane ili samo u potrazi za laganim i hranljivim receptom, ove rolnice su pravi izbor! Spremni da probate?

Sastojci:

  • ¾ šolje seckanih pečuraka
  • ½ šolje seckane crvene paprike
  • ½ šolje rendane šargarepe
  • ½ šolje edamame (oljuštenog)
  • ¼ šolje seckanog crnog luka
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • ½ kašičice kima
  • ½ kašičice korijandera
  • ½ kašičice garam masale
  • ¼ kašičice mlevenog đumbira
  • ¼ kašičice kurkume
  • 1 glavica zelenog kupusa
  • 1 šolja kuvanog pirinča
  • 1 kašičica avokadovog ulja
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika pirinčanog sirćeta
  • ¼ kašičice ljutih čili pahuljica

Priprema:

  1. U posudu za air fryer pomešajte pečurke, crvenu papriku, šargarepu, edamame, crni luk, beli luk, susamovo ulje, kim, korijander, garam masalu, đumbir i kurkumu. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.
  2. Stavite posudu sa povrćem u air fryer i kuvajte na 200°C oko 10 minuta.
  3. Nakon što je povrće skuvano, dodajte kuvani pirinač i dobro promešajte.
  4. Odstranite koren kupusa i pažljivo odvojite 10-12 listova. Nožem za ljuštenje tanko iseckajte zadebljane delove na sredini svakog lista.
  5. Stavite listove kupusa u ključalu vodu na 4 minuta da omekšaju.
  6. Postavite list kupusa ispred sebe tako da je deblji kraj bliži vama. Stavite 2-3 kašike smese od povrća i pirinča na početak lista.
  7. Presavijte donji deo lista preko fila, zatim preklopite bočne strane ka unutra i urolajte do kraja, formirajući čvrstu rolnicu. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sav fil i listove.
  8. Svaku rolnicu premažite avokadovim uljem pomoću četkice.
  9. Poređajte rolnice u posudu za air fryer, vodeći računa da se ne preklapaju. Pecite na 180°C oko 12 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Možda ćete morati da pečete u više tura, u zavisnosti od veličine vaše friteze.
  10. Dok se rolnice peku, u maloj posudi pomešajte preostalu kašičicu susamovog ulja, soja sos, pirinčano sirće, preostali đumbir i čili pahuljice.
  11. Poslužite tople rolnice uz pripremljeni sos i, po želji, pospite susamovim semenkama za dodatni ukus i teksturu.

Ne brinite ako vam neki sastojak fali - ove rolnice su skroz prilagodljive! Umesto povrća koje smo koristili, slobodno ubacite ono što imate u frižideru - seckani celer, kukuruz šećerac, grašak, iseckani karfiol ili brokoli.
Za dodatni izvor proteina, kockice začinjenog tofu sira savršeno idu uz povrće i pirinač. Pošto je tofu neutralnog ukusa, možete ga začiniti na razne načine pre nego što ga stavite u smesu. Dodavanje ili zamena žitarica donosi još jednu dimenziju teksture. Takođe, ukoliko ne posedujete air fryer, možete rolnice peći u rerni ili propržiti na tiganju.


Ove vege rolnice iz air fryer-a možete servirati kao predjelo, lagani ručak ili večeru. Brze su za pripremu, zdrave i prepune ukusa koji će oduševiti vaše nepce. Uživajte u modernoj verziji tradicionalnog jela bez dugotrajnog kuvanja!