Mediteranska magija kuvanih jela sa puno povrća: Grčki rižoto sa kupusom
Odavno se divim grčkoj kuhinji u pogledu raznovrsnosti tradicionalnih jela koja obiluju povrćem. Iako su u pitanju jela koja se pripremaju od jednostavnih i lako dostupnih sastojaka, njihova kulinarska tradicija znalački ih pretvara u pravu magiju ukusa. Tako još uvek sa zadovoljstvom pamtim bogatstvo ukusa sjajnog kuvanog jela od boranije iz jedne krajnje neugledne seoske taverne na ostrvu Krfu. Obilje povrća, često korišćenje mahunarki, a sve uz dodatak maslinovog ulja, ono je što mediteransku kuhinju i čini bez premca najpopularnijom zdravom ishranom na planeti.
Danas vam predstavljamo jedno manje poznato grčko kuvano jelo, pod nazivom Lahanorizo, što bi u prevodu značilo – kupus sa pirinčem (lahano – kupus, rizi – pirinač). U pitanju je jelo koje se priprema u jednoj šerpi, gde pirinač upije sve divne slatkaste arome sporo kuvanog kupusa i povrća. Ovo kremasto jelo od savršeno skuvanog kupusa na kraju se završava sa malo soka od limuna i služi se posuto izmrvljenim feta sirom i naseckanim svežim peršunom. Divota!
Kako za koji dan počinje post, a polako se po prodavnicama pomalja i mladi kupus, eto idealne prilike da isprobate ovo divno jelo. Ono može biti i centar obroka, ali i prilog. Grci ga nekada serviraju uz ćufte, a često i uz grčki jogurt. Mislim da kupus definitivno nije popularan koliko zaslužuje, jer ne samo da je zdrav i ukusan, već se zaista može pripremiti na bezbroj načina. A kako njegova sezona tek počinje, očekujte sigurno još recepata sa ovim divnim povrćem.
Recept za grčki kupus sa pirinčem
Grci kažu da je tajna za uspešnu pripremu ovog jela da imamo strpljenja da skuvamo svo povrće i kupus dok potpuno ne omekšaju pre nego što dodamo pirinač!
Potrebno je:
- 1 srednja glavica kupusa (oko 700 g) – odstraniti spoljne listove i koren i naseckati na trake
- 1 veća glavica crnog luka (iseckanog)
- 1 struk praziluka (tanko naseckati)
- 1 srednja šargarepa (tanko naseckati)
- 1 štapić celera (tanko naseckati)
- 3 čena belog luka (sitno iseckanog)
- 3 kašike paste od paradajza (iz tube)
- 2 lista lovora
- 1 kašičica slatke paprike + malo tucane (ako volite ljuto)
- So i biber po ukusu
- 200 g pirinča za rižoto (okruglog zrna)
- Maslinovo ulje (za pripremu jela)
- Limun
- Za garnirung: Svež peršun i izmrvljeni feta sir ili posna feta
Postupak:
- Zagrejte maslinovo ulje u većoj šerpi. Dodajte crni luk i prazilu, pa propržite uz dolivanje po malo vode 7-8 minuta. Ubacite šargarepu i celer, pa posolite i poklopite da se kuva još oko 5 minuta. Sada dodajte isitnjen beli luk i pastu od paradajza, pa dobro promešajte. Nakon 1-2 minuta dodajte i 1 punu kašičicu slatke paprike;
- Dodajte naseckani kupus u šerpu sa dinstanim povrćem, zajedno sa 2 lista lovora i 1 šoljom vode. Ne brinite ako vam se učini da je previše kupusa, jer će on brzo da „uvene“ kako počne da se kuva. Još malo posolite jelo, smanjite vatru na umereno i poklopite da lagano krčka. Kuvajte kupus oko 25 minuta, povremeno mešajući da se nešto ne zalepi za dno šerpe. Po potrebi dolijte malo vode. Kada je kupus omekšao kuvajte ga još 10-ak minuta, a u međuvremenu zagrejte do vrenja 3.5 šolje vode u manjoj šerpi (treba nam za nalivanje dok se kuva pirinač);
- U omekšali kupus sa povrćem dodajte oprani i oceđeni pirinač, pa u njega dodajte još soli i bibera i sipajte svu količinu pripremljene provrele vode. Promešajte i probajte, jer tečnost treba da bude dovoljno slana. Ako nije, dodajte još soli po ukusu;
- Poklopite i kuvajte sve zajedno na tišoj vatri još 15-ak minuta dok se pirinač ne skuva. Skinite poklopac i proverite da li jelo ima dovoljno vode, pa po potrebi dolijte još malo ako želite jelo sa više safta. Sklonite sa vatre i držite jelo poklopljeno još 10-ak minuta da se ukusu lepo povežu;
- U gotovo jelo iscedite sok od manjeg limuna, po ukusu i probajte, pa dodatno začinite solju i biberom ako je neophodno.
Ovo divno grčko jelo služi se posuto svežim peršunom i izmrvljenim feta sirom (ili posnom fetom). Ako nemate fetu, Grci kažu da se ovo jelo od kupusa fino slaže i uz porciju grčkog jogurta.